I samarbete med Leksandsdörren
Foto: Leksandsdörren

Så väljer du rätt dörr

Dörrar

Ska du köpa en ny dörr till huset? Leksandsdörren kommer med smarta tips när det är dags att köpa dörr.

Annons

Att välja rätt dörr till huset är viktigt. Det är det första du ser när du kommer hem och det är också husets ansikte utåt. När du väljer vilken dörr du ska ha finns det mycket att tänka på, så som vilket material huset har, när huset är byggt och vilken färg fasaden har. Satsa gärna på en dörr av kvalitet och välj framför allt en dörr som du själv tycker är fin.  

– Vi har satsat på kvalité och design. Alla våra produkter tillverkas i vår fabrik i Leksand. Vi anser att det lönar sig att satsa på en kvalitetsdörr i längden, säger Per Jäderberg, vd på Leksandsdörren.

– Vi tillverkar och säljer ytterdörrar, garageportar och pardörrar. Vi tillverkar även sidoljus och överljus som passar till våra dörrar. En nyhet från oss är att vi nu har säkerhetsklassade och ljudklassade ytterdörrar. Vi har även certifierade branddörrar. 

Dörrkarmen är viktig

Leksandsdörren etablerades 1959 och är ett familjeföretag som specialiserar sig på att tillverka vackra kvalitetsdörrar. Företaget tillverkar allt från grunden och använder trä från Siljansbygdens skogar.

– Våra dörrar har en kraftig karm, vilket skiljer sig mot de ofta billigare och enklare dörrarna på marknaden. Det här gör att dörren sitter stadigt i väggen, du slipper att dörren går trögt och släpar i tröskeln, säger Per.

Just nu läser andra : Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster

Välj en helt unik dörr

Vill du ha en helt unik och egendesignad dörr? Du behöver nämligen inte välja en standarddörr utan det går att beställa en dörr helt efter tycke och smak. 

– Vi är flexibla och erbjuder många unika val. Alla dörrar som finns i vårt sortiment kan anpassas t.ex. kan du välja vilken kulör du vill ha, välja mellan olika glastyper till dörren och vilken färg insidan ska ha.

Modernt med pardörrar

Något som är väldigt modernt just nu är pardörrar. Har du idag en enkeldörr och ett sidoljus? Då har du ett naturligt hål i väggen och kan plocka in en pardörr om du önskar.

– Väljer du en pardörr får du ett vackert och pampigt intryck. Vi har även garageportar som matchar våra ytterdörrar, berättar Per.

Miljövänliga dörrar

De fabriksmålade dörrarna är målade med miljövänlig färg med mycket god hållbarhet.

– Limmet vi använder i våra dörrar är formaldehydfri, detta tillsammans med målarfärgen, gör Leksandsdörren till ett mycket bra miljöval.

Annons

Just nu läser andra : Dags för ny garageport

– Vi gör även dörrar i ädelträ, ek och furu. Värt att tänka på är att dessa dörrar kräver mer underhåll än fabriksmålade dörrar. Vi rekommenderar att man oljar in våra trädörrar 1-2 gånger per år, på de fabriksmålade ytterdörrarna räcker det ofta med att hålla dörren ren. Men det beror också på hur dörren är placerad – sitter dörren i skuggan, skyddad av tak, så minskar underhållsbehovet.

Tänk på det här när du köper dörr – Leksandsdörrens 7 bästa tips

1. Välj en dörr som passar till husets byggnadsstil. Att välja dörr är viktigt för utseendet och rätt dörr förhöjer husets utseende.

2. Fundera över de praktiska aspekterna. Vill du ha mycket ljusinsläpp i hallen? Vill du ha insynsskyddat glas? Vad för slags lås önskas på dörren? Du kan t.ex. lägga till ett överlås på dörren eller välja ett lås och cylinderpaket med bortasäker funktion: låset kan inte öppnas från insidan utan nyckel och hemmabekväm funktion: dörren öppnas med vredet.

3. Bor du i en miljö som är mycket bullrig? Välj en dörr med extra ljuddämpande egenskaper.

4. Kommer dörren sitta i ett väderstreck med mycket sol, kan det vara en god idé att ha ett skyddande tak som skapar skugga till dörren. Taket skyddar även mot regn och vind.

Just nu läser andra : Larma villan för ökad trygghet

5. Vill du öka inbrottssäkerheten ytterligare finns säkerhetsklassade dörrar både i motståndsklasserna RC2 och RC3.   

6. Ett tips är att fundera ett extra varv om du t.ex. väljer en dörr som är trendig och sticker ut extra mycket. Du kommer ha dörren länge, så välj gärna en som du vet att du inte blir trött på.

7. Välj en dörr av högre kvalitet ­– det borgar för ett tryggt och problemfritt ägande. 

Ska du köpa en dörr och vill veta mer om hur du väljer rätt dörr till ditt hus? Kontakta Leksandsdörren så hjälper de dig. 

26 maj 2016

0 Kommentarer

0

Så väljer du en snygg och trygg ytterdörr

Klassisk, färgglad eller modern dörr – din ytterdörr klara väder och vind, förhindra inbrottsförsök och förstås vara fin. Peter Bratt, byggskadeexpert,...

1

Har koll på dörrlåset - hur tänkte ni?

Nu behöver du inte längre fundera på om du låste ytterdörren eller inte. Fredrik Waldau, Sophie Rey och Annicka Roos är uppfinnarna till IntroKey som...

0

Snygga dörrhandtag

Med ett nytt handtag kan hela rummet få ett lyft. Här är några nyheter för innerdörrar.

0

Nytt & Nyttigt, augusti -08

En ny slags säkerhetsdörr skyddar mot både brand, inbrott och ljud.

0

Så väljer du rätta dörren

Entrén är husets ansikte. Och med en ny dörr kan du verkligen ändra husets utseende. Vi visar hur du väljer rätt och vad du måste tänka på vid köp och...

0

Gör snygg entré med ny dörr!

Glad. Traditionell. Elegant. Ytterdörren avslöjar karaktären på dig och ditt hus – mer än du tror! Vi har träffat några stolta husägare som berättar...