Annons

Så väljer du rätta dörren

Dörrar

Entrén är husets ansikte. Och med en ny dörr kan du verkligen ändra husets utseende. Vi visar hur du väljer rätt och vad du måste tänka på vid köp och installation av en ny dörr.

Annons

Distinkt knallröd eller blygsamt grå, slät eller med relief, elegant med dubbeldörrar eller marint med dörrfönster – idag finns oändliga möjligheter att få egen karaktär på huset med hjälp av en snygg ytterdörr. Men det ställs också höga materialkrav på en ytterdörr – som ska klara att stå emot både väder och vind. De flesta dörrar består av samma slags material – en HDF (träfiberskiva) och isolering av cellplast eller träfiber. Så vad skiljer egentligen en dyr dörr från en billig?

– Det kan ibland vara en kvalitetsskillnad på material, men den berättigar inte prisskillnaden fullt ut. Man betalar mest för design, berättar Börje Gustavsson på SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.

Men en ny, fin dörr ger inte bara huset en ansiktslyftning - den sparar också energi. Fler dörrar är energieffektiva idag jämfört med för några år sedan, visar Energimyndighetens senaste test av nio ytterdörrar. Dörrarna i testet ligger i prisspannet 4 595-13 400 kronor. De har i laboratoriemiljö utsatts för slagregn och olika temperaturer, lufttryck och luftfuktighet. De flesta av dem har ett lågt U-värde, runt 0,9. U-värdet visar hur väl dörren stänger ute kyla och behåller värmen inne. Ju lägre U-värde desto bättre.

Däremot var inte alla dörrar luft- och vattentäta. Det läckte in regnvatten genom fyra av dem - via dörrkarmen, glasfogen eller tätningslisten. Tre var inte lufttäta mellan karm och dörrblad, glasningen och i karmfogarna. Och två började bukta vid 15 minusgrader och en luftfuktighet på 30 procent.

Ett tak över dörren är en god investering, tipsar Börje Gustavsson. Till stor del avgörs luft- och vattentätheten av hur exponerad dörr och dörrspringa är för regn och rusk. En oskyddad dörr åldras dessutom snabbare.

Det är också viktigt att det finns en tätning mellan karmbottenstycket och tröskeln. Drevningen ska göras så att det är lufttätt på insidan och relativt öppet på utsidan, vilket är viktigt ur diffussionssynpunkt, det vill säga att fukten kan vandra ut.

När du väljer dörr, fundera alltså över var den ska sitta. Kolla med säljaren om dörren är provad. Är den regn- och lufttät? Hur klarar den brand, inbrott och buller?

Ha även i bakhuvudet att målade och sprutlackerade dörrar är lättare att underhålla än dörrar i furu, ek eller teak. Fast rätt underhållna har de sistnämnda ofta längre hållbarhet.

Checklista till en bra dörr

Tänk på detta vid köp av dörr:

 • Välj en dörr med så lågt U-värde som möjligt.
 • Kolla om dörren är luft- och vattentät.
 • Fråga säljaren om dörren är provad.
 • Ett tak över dörren skyddar mot regn och förlänger dörrens livstid.

Se ytterligare information om Energimyndighetens test av ytterdörrar på www.energimyndig heten.se

 

Annons

 


 

Afrodite

Ytskikt av HDF, isolerad med cellplast. Tröskel av ek/aluminium. 3-glas klart isolerglas. Valfri NCS/Ral-kulör. Vit (NCS 0502-Y) som standard. U-värde 0,9. 20 års formgaranti.

Diplomatdörrar 16 898 kr.

 

 

 

 

 

 


 

Oslo 10F1

Ytskikt av HDF, isolerad med cellplast. Dubbla tätningslister. Tröskel av värmebehandlad bok. 3-glas med argongas.

Vit eller valfri NCS-S-kulör. U-värde 0,79. Levereras med säkerhetsgodkänt lås 2002 och säkerhetsgångjärn.

Dooria 15 400 kr (vit från 10 950 kr)

 

 

 

 


 

YD 1201G Fold

Ytskikt av oljad teakfanér, isolerad med porös träfiber. Tröskel av iroko med slitskena av aluminium. Klarglas.

Valfri NCS/RAL-kulör eller ekfanér. U-värde ej testat. Dubbla spärrfanér med aluminiumplåt in och utsida, dolda gångjärn.

Snickarper 50 713 kr.

 

 


 

Sydsken

Trädörr med sprutlackerat ytskick, isolerad med cellplast/stenull. Tröskel av värmebehandlad bok. 2-glas och 3-glas.

Valfri NCS/Ral-kulör. U-värde 0,8 utan glas, 0,9 glasad. 2-5 års produktgaranti, 10 år formstabilitet.

Polardörren AB

Cirkapris 28 600 kr (Gäller vit dörr)

 


 

Pulse

Dörrblad av träfiber. Ramträ med förstärkningar på utsatta ställen. Klädd med dubbla aluminiumplåtar. Ytskikt av HDF. Handikappanpassad tröskel av aluminium/hårdträ som leder bort vatten. Symmetrisk vändbar karm i massivträ. Siliconbaserad tätningslist. Isolerglas-kassett som byggs in i dörren.

Vitmålad som standard (NCS S 0502-Y). De flesta av färgskalans kulörer som tillval, även svart. U-värde 1,1 med standardglas. 15 års formstabilitetsgaranti, 5 års fabriksgaranti. CE-märkt, SFDK-godkänd. Levereras med hakregellås (A2002) och kraftigt slutbleck. Infällda gångjärn.

Swedoor Jeld-Wen 18 125 kr.

 


 

Linje CYD 302G2

Målad eller teak-utförande. Isolering av cellplast. Handikappanpassad aluminiumbeklädd trätröskel. Standard klarglas med säkerhetsglas (tillval Cotswold eller mattblästrat glas).

Välj mellan alla färger i NCS S- eller Ral-skalan. U-värde 1,3 som standard, kan beställas med energiglas (1,2). SFDK-godkänd, CE-märkt. 10 års formgaranti, 10 års garanti för kondens i glas. Alla beslag uppfyller klass 3 enligt svensk standard. Levereras med ASSA 2002 Connect (hakregellås).

BorDörren AB 18 875 kr.

 

Märkning av dörrar

Dörrar kan vara provade och märkta på flera sätt:

 • CE-märkning är den enklaste formen. Det är en funktionsstandard, ingen kvalitetsmärkning.
 • SFDK-märkta dörrar, Trä- och Möbelindustriförbundets kvalitetsmärkning, har typtestats och klarat SFDK:s krav enligt godkännandereglerna.
 • P-märkta dörrar är provade och godkända av SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. SP gör dessutom uppföljande kontroller.

 

Läs även:

Lås ute tjuven

Inte nog med att dörren ska stå pall i ur och skur. Även låset i dörren bör bytas ut då och då.


 

Fräscha upp din gamla dörr. Eller bevara lystern på den nya!

En dörr behöver underhåll för att hålla sig fin över åren. Nu finns ett nytt dörrvax som kan förlänga livet på alla lackade och målade dörrar. Vaxet sprejas på och dörren poleras med en mikrofiberduk någon gång om året.

Pris cirka 199 kr. Ekodoor.

 

Köpinformation:

Alviks snickeriverkstad www.alvikssnickerifabrik.se 0247-220 75

Assa www.assa.se 0771-640 640

BorDörren www.bordorren.se 0370-65 86 50

Diplomatdörrar www.diplomatdorrar.se

Dooria www.dooria.se 0320-198 00

Dorma www.dorma.se 031-28 95 20

Ekodoor www.ekodoor.se 0479-178 00

Habo Gruppen www.habo.com 036-484 00

Polardörren www.polardorren.se 0911-667 00

Sibes Metall www.sibes.se 0370-82240

Smedbo www.smedbo.se 042-251500

Snickarper www.snickarper.se 010-451 46 00

Swedoor Jeld-Wen www.swedoor.se

Trysil byggprodukter www.trysilab.se 08-649 91 20

07 juni 2011
 
Annons
Mer om Dörrar

Välj rätt ytterdörr

Dörrar Ytterdörren är förmodligen en av de viktigaste beståndsdelarna i ett hem, oavsett om du bor i villa, radhus, sommarhus eller lägenhet. Den håller oönskade gäster borta, ger ett tillfälligt skydd vid brand och ser till att ditt boende är värme- och ljudisolerat. Men hur väljer man rätt ytterdörr?

Dags att köpa ytterdörr?

Dörrar U-värde, utseende och specialegenskaper – Vi i Villa vet vad du ska tänka på när det är dags att köpa ny ytterdörr!

Så väljer du en snygg och trygg ytterdörr

Dörrar Klassisk, färgglad eller modern dörr – din ytterdörr klara väder och vind, förhindra inbrottsförsök och förstås vara fin. Peter Bratt, byggskadeexpert,...

Har koll på dörrlåset - hur tänkte ni?

Dörrar Nu behöver du inte längre fundera på om du låste ytterdörren eller inte. Fredrik Waldau, Sophie Rey och Annicka Roos är uppfinnarna till IntroKey som hjälper dig att minnas.

Snygga dörrhandtag

Dörrar Med ett nytt handtag kan hela rummet få ett lyft. Här är några nyheter för innerdörrar.

Nytt & Nyttigt, augusti -08

Dörrar En ny slags säkerhetsdörr skyddar mot både brand, inbrott och ljud.

Gör snygg entré med ny dörr!

Dörrar Glad. Traditionell. Elegant. Ytterdörren avslöjar karaktären på dig och ditt hus – mer än du tror! Vi har träffat några stolta husägare som berättar hur de valt just sin dörr. Dessutom guidar vi dig rätt i dörrvalet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons