Annons

Så väljer du rätta dörren

Dörrar

Entrén är husets ansikte. Och med en ny dörr kan du verkligen ändra husets utseende. Vi visar hur du väljer rätt och vad du måste tänka på vid köp och installation av en ny dörr.

Annons

Distinkt knallröd eller blygsamt grå, slät eller med relief, elegant med dubbeldörrar eller marint med dörrfönster – idag finns oändliga möjligheter att få egen karaktär på huset med hjälp av en snygg ytterdörr. Men det ställs också höga materialkrav på en ytterdörr – som ska klara att stå emot både väder och vind. De flesta dörrar består av samma slags material – en HDF (träfiberskiva) och isolering av cellplast eller träfiber. Så vad skiljer egentligen en dyr dörr från en billig?

– Det kan ibland vara en kvalitetsskillnad på material, men den berättigar inte prisskillnaden fullt ut. Man betalar mest för design, berättar Börje Gustavsson på SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.

Men en ny, fin dörr ger inte bara huset en ansiktslyftning - den sparar också energi. Fler dörrar är energieffektiva idag jämfört med för några år sedan, visar Energimyndighetens senaste test av nio ytterdörrar. Dörrarna i testet ligger i prisspannet 4 595-13 400 kronor. De har i laboratoriemiljö utsatts för slagregn och olika temperaturer, lufttryck och luftfuktighet. De flesta av dem har ett lågt U-värde, runt 0,9. U-värdet visar hur väl dörren stänger ute kyla och behåller värmen inne. Ju lägre U-värde desto bättre.

Däremot var inte alla dörrar luft- och vattentäta. Det läckte in regnvatten genom fyra av dem - via dörrkarmen, glasfogen eller tätningslisten. Tre var inte lufttäta mellan karm och dörrblad, glasningen och i karmfogarna. Och två började bukta vid 15 minusgrader och en luftfuktighet på 30 procent.

Ett tak över dörren är en god investering, tipsar Börje Gustavsson. Till stor del avgörs luft- och vattentätheten av hur exponerad dörr och dörrspringa är för regn och rusk. En oskyddad dörr åldras dessutom snabbare.

Det är också viktigt att det finns en tätning mellan karmbottenstycket och tröskeln. Drevningen ska göras så att det är lufttätt på insidan och relativt öppet på utsidan, vilket är viktigt ur diffussionssynpunkt, det vill säga att fukten kan vandra ut.

När du väljer dörr, fundera alltså över var den ska sitta. Kolla med säljaren om dörren är provad. Är den regn- och lufttät? Hur klarar den brand, inbrott och buller?

Ha även i bakhuvudet att målade och sprutlackerade dörrar är lättare att underhålla än dörrar i furu, ek eller teak. Fast rätt underhållna har de sistnämnda ofta längre hållbarhet.

Checklista till en bra dörr

Tänk på detta vid köp av dörr:

  • Välj en dörr med så lågt U-värde som möjligt.
  • Kolla om dörren är luft- och vattentät.
  • Fråga säljaren om dörren är provad.
  • Ett tak över dörren skyddar mot regn och förlänger dörrens livstid.

Se ytterligare information om Energimyndighetens test av ytterdörrar på www.energimyndig heten.se

 

Annons

 


 

Afrodite

Ytskikt av HDF, isolerad med cellplast. Tröskel av ek/aluminium. 3-glas klart isolerglas. Valfri NCS/Ral-kulör. Vit (NCS 0502-Y) som standard. U-värde 0,9. 20 års formgaranti.

Diplomatdörrar 16 898 kr.

 

 

 

 

 

 


 

Oslo 10F1

Ytskikt av HDF, isolerad med cellplast. Dubbla tätningslister. Tröskel av värmebehandlad bok. 3-glas med argongas.

Vit eller valfri NCS-S-kulör. U-värde 0,79. Levereras med säkerhetsgodkänt lås 2002 och säkerhetsgångjärn.

Dooria 15 400 kr (vit från 10 950 kr)

 

 

 

 


 

YD 1201G Fold

Ytskikt av oljad teakfanér, isolerad med porös träfiber. Tröskel av iroko med slitskena av aluminium. Klarglas.

Valfri NCS/RAL-kulör eller ekfanér. U-värde ej testat. Dubbla spärrfanér med aluminiumplåt in och utsida, dolda gångjärn.

Snickarper 50 713 kr.

 

 


 

Sydsken

Trädörr med sprutlackerat ytskick, isolerad med cellplast/stenull. Tröskel av värmebehandlad bok. 2-glas och 3-glas.

Valfri NCS/Ral-kulör. U-värde 0,8 utan glas, 0,9 glasad. 2-5 års produktgaranti, 10 år formstabilitet.

Polardörren AB

Cirkapris 28 600 kr (Gäller vit dörr)

 


 

Pulse

Dörrblad av träfiber. Ramträ med förstärkningar på utsatta ställen. Klädd med dubbla aluminiumplåtar. Ytskikt av HDF. Handikappanpassad tröskel av aluminium/hårdträ som leder bort vatten. Symmetrisk vändbar karm i massivträ. Siliconbaserad tätningslist. Isolerglas-kassett som byggs in i dörren.

Vitmålad som standard (NCS S 0502-Y). De flesta av färgskalans kulörer som tillval, även svart. U-värde 1,1 med standardglas. 15 års formstabilitetsgaranti, 5 års fabriksgaranti. CE-märkt, SFDK-godkänd. Levereras med hakregellås (A2002) och kraftigt slutbleck. Infällda gångjärn.

Swedoor Jeld-Wen 18 125 kr.

 


 

Linje CYD 302G2

Målad eller teak-utförande. Isolering av cellplast. Handikappanpassad aluminiumbeklädd trätröskel. Standard klarglas med säkerhetsglas (tillval Cotswold eller mattblästrat glas).

Välj mellan alla färger i NCS S- eller Ral-skalan. U-värde 1,3 som standard, kan beställas med energiglas (1,2). SFDK-godkänd, CE-märkt. 10 års formgaranti, 10 års garanti för kondens i glas. Alla beslag uppfyller klass 3 enligt svensk standard. Levereras med ASSA 2002 Connect (hakregellås).

BorDörren AB 18 875 kr.

 

Märkning av dörrar

Dörrar kan vara provade och märkta på flera sätt:

  • CE-märkning är den enklaste formen. Det är en funktionsstandard, ingen kvalitetsmärkning.
  • SFDK-märkta dörrar, Trä- och Möbelindustriförbundets kvalitetsmärkning, har typtestats och klarat SFDK:s krav enligt godkännandereglerna.
  • P-märkta dörrar är provade och godkända av SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. SP gör dessutom uppföljande kontroller.

 

Just nu läser andra : Så väljer du en snygg och trygg ytterdörr


 

Fräscha upp din gamla dörr. Eller bevara lystern på den nya!

En dörr behöver underhåll för att hålla sig fin över åren. Nu finns ett nytt dörrvax som kan förlänga livet på alla lackade och målade dörrar. Vaxet sprejas på och dörren poleras med en mikrofiberduk någon gång om året.

Pris cirka 199 kr. Ekodoor.

 

Köpinformation:

Alviks snickeriverkstad www.alvikssnickerifabrik.se 0247-220 75

Assa www.assa.se 0771-640 640

BorDörren www.bordorren.se 0370-65 86 50

Diplomatdörrar www.diplomatdorrar.se

Dooria www.dooria.se 0320-198 00

Dorma www.dorma.se 031-28 95 20

Ekodoor www.ekodoor.se 0479-178 00

Habo Gruppen www.habo.com 036-484 00

Polardörren www.polardorren.se 0911-667 00

Sibes Metall www.sibes.se 0370-82240

Smedbo www.smedbo.se 042-251500

Snickarper www.snickarper.se 010-451 46 00

Swedoor Jeld-Wen www.swedoor.se

Trysil byggprodukter www.trysilab.se 08-649 91 20

7 juni 2011

0 Kommentarer

0

Dags att köpa ytterdörr?

U-värde, utseende och specialegenskaper – Vi i Villa vet vad du ska tänka på när det är dags att köpa ny ytterdörr!

0

Så väljer du en snygg och trygg ytterdörr

Klassisk, färgglad eller modern dörr – din ytterdörr klara väder och vind, förhindra inbrottsförsök och förstås vara fin. Peter Bratt, byggskadeexpert,...

1

Har koll på dörrlåset - hur tänkte ni?

Nu behöver du inte längre fundera på om du låste ytterdörren eller inte. Fredrik Waldau, Sophie Rey och Annicka Roos är uppfinnarna till IntroKey som...

0

Snygga dörrhandtag

Med ett nytt handtag kan hela rummet få ett lyft. Här är några nyheter för innerdörrar.

0

Nytt & Nyttigt, augusti -08

En ny slags säkerhetsdörr skyddar mot både brand, inbrott och ljud.

0

Gör snygg entré med ny dörr!

Glad. Traditionell. Elegant. Ytterdörren avslöjar karaktären på dig och ditt hus – mer än du tror! Vi har träffat några stolta husägare som berättar...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons