Så väljer du rätta dörren

Entrén är husets ansikte. Och med en ny dörr kan du verkligen ändra husets utseende. Vi visar hur du väljer rätt och vad du måste tänka på vid köp och installation av en ny dörr.


Distinkt knallröd eller blygsamt grå, slät eller med relief, elegant med dubbeldörrar eller marint med dörrfönster – idag finns oändliga möjligheter att få egen karaktär på huset med hjälp av en snygg ytterdörr. Men det ställs också höga materialkrav på en ytterdörr – som ska klara att stå emot både väder och vind. De flesta dörrar består av samma slags material – en HDF (träfiberskiva) och isolering av cellplast eller träfiber. Så vad skiljer egentligen en dyr dörr från en billig?

– Det kan ibland vara en kvalitetsskillnad på material, men den berättigar inte prisskillnaden fullt ut. Man betalar mest för design, berättar Börje Gustavsson på SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.

Men en ny, fin dörr ger inte bara huset en ansiktslyftning – den sparar också energi. Fler dörrar är energieffektiva idag jämfört med för några år sedan, visar Energimyndighetens senaste test av nio ytterdörrar. Dörrarna i testet ligger i prisspannet 4 595-13 400 kronor. De har i laboratoriemiljö utsatts för slagregn och olika temperaturer, lufttryck och luftfuktighet. De flesta av dem har ett lågt U-värde, runt 0,9. U-värdet visar hur väl dörren stänger ute kyla och behåller värmen inne. Ju lägre U-värde desto bättre.

Däremot var inte alla dörrar luft- och vattentäta. Det läckte in regnvatten genom fyra av dem – via dörrkarmen, glasfogen eller tätningslisten. Tre var inte lufttäta mellan karm och dörrblad, glasningen och i karmfogarna. Och två började bukta vid 15 minusgrader och en luftfuktighet på 30 procent.

Ett tak över dörren är en god investering, tipsar Börje Gustavsson. Till stor del avgörs luft- och vattentätheten av hur exponerad dörr och dörrspringa är för regn och rusk. En oskyddad dörr åldras dessutom snabbare.

Det är också viktigt att det finns en tätning mellan karmbottenstycket och tröskeln. Drevningen ska göras så att det är lufttätt på insidan och relativt öppet på utsidan, vilket är viktigt ur diffussionssynpunkt, det vill säga att fukten kan vandra ut.

När du väljer dörr, fundera alltså över var den ska sitta. Kolla med säljaren om dörren är provad. Är den regn- och lufttät? Hur klarar den brand, inbrott och buller?

Ha även i bakhuvudet att målade och sprutlackerade dörrar är lättare att underhålla än dörrar i furu, ek eller teak. Fast rätt underhållna har de sistnämnda ofta längre hållbarhet.

Checklista till en bra dörr

Tänk på detta vid köp av dörr:

  • Välj en dörr med så lågt U-värde som möjligt.
  • Kolla om dörren är luft- och vattentät.
  • Fråga säljaren om dörren är provad.
  • Ett tak över dörren skyddar mot regn och förlänger dörrens livstid.

Se ytterligare information om Energimyndighetens test av ytterdörrar på www.energimyndig heten.se

 

 

 

Afrodite

Ytskikt av HDF, isolerad med cellplast. Tröskel av ek/aluminium. 3-glas klart isolerglas. Valfri NCS/Ral-kulör. Vit (NCS 0502-Y) som standard. U-värde 0,9. 20 års formgaranti.

Diplomatdörrar 16 898 kr.

 

 

 

 

 

 

 

Oslo 10F1

Ytskikt av HDF, isolerad med cellplast. Dubbla tätningslister. Tröskel av värmebehandlad bok. 3-glas med argongas.

Vit eller valfri NCS-S-kulör. U-värde 0,79. Levereras med säkerhetsgodkänt lås 2002 och säkerhetsgångjärn.

Dooria 15 400 kr (vit från 10 950 kr)

 

 

 

 

 

YD 1201G Fold

Ytskikt av oljad teakfanér, isolerad med porös träfiber. Tröskel av iroko med slitskena av aluminium. Klarglas.

Valfri NCS/RAL-kulör eller ekfanér. U-värde ej testat. Dubbla spärrfanér med aluminiumplåt in och utsida, dolda gångjärn.

Snickarper 50 713 kr.

 

 

 

Sydsken

Trädörr med sprutlackerat ytskick, isolerad med cellplast/stenull. Tröskel av värmebehandlad bok. 2-glas och 3-glas.

Valfri NCS/Ral-kulör. U-värde 0,8 utan glas, 0,9 glasad. 2-5 års produktgaranti, 10 år formstabilitet.

Polardörren AB

Cirkapris 28 600 kr (Gäller vit dörr)

 

 

Pulse

Dörrblad av träfiber. Ramträ med förstärkningar på utsatta ställen. Klädd med dubbla aluminiumplåtar. Ytskikt av HDF. Handikappanpassad tröskel av aluminium/hårdträ som leder bort vatten. Symmetrisk vändbar karm i massivträ. Siliconbaserad tätningslist. Isolerglas-kassett som byggs in i dörren.

Vitmålad som standard (NCS S 0502-Y). De flesta av färgskalans kulörer som tillval, även svart. U-värde 1,1 med standardglas. 15 års formstabilitetsgaranti, 5 års fabriksgaranti. CE-märkt, SFDK-godkänd. Levereras med hakregellås (A2002) och kraftigt slutbleck. Infällda gångjärn.

Swedoor Jeld-Wen 18 125 kr.

 

 

Linje CYD 302G2

Målad eller teak-utförande. Isolering av cellplast. Handikappanpassad aluminiumbeklädd trätröskel. Standard klarglas med säkerhetsglas (tillval Cotswold eller mattblästrat glas).

Välj mellan alla färger i NCS S- eller Ral-skalan. U-värde 1,3 som standard, kan beställas med energiglas (1,2). SFDK-godkänd, CE-märkt. 10 års formgaranti, 10 års garanti för kondens i glas. Alla beslag uppfyller klass 3 enligt svensk standard. Levereras med ASSA 2002 Connect (hakregellås).

BorDörren AB 18 875 kr.

 

Märkning av dörrar

Dörrar kan vara provade och märkta på flera sätt:

  • CE-märkning är den enklaste formen. Det är en funktionsstandard, ingen kvalitetsmärkning.
  • SFDK-märkta dörrar, Trä- och Möbelindustriförbundets kvalitetsmärkning, har typtestats och klarat SFDK:s krav enligt godkännandereglerna.
  • P-märkta dörrar är provade och godkända av SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. SP gör dessutom uppföljande kontroller.

 

 

Fräscha upp din gamla dörr. Eller bevara lystern på den nya!

En dörr behöver underhåll för att hålla sig fin över åren. Nu finns ett nytt dörrvax som kan förlänga livet på alla lackade och målade dörrar. Vaxet sprejas på och dörren poleras med en mikrofiberduk någon gång om året.

Pris cirka 199 kr. Ekodoor.

 

Köpinformation:

Alviks snickeriverkstad www.alvikssnickerifabrik.se 0247-220 75

Assa www.assa.se 0771-640 640

BorDörren www.bordorren.se 0370-65 86 50

Diplomatdörrar www.diplomatdorrar.se

Dooria www.dooria.se 0320-198 00

Dorma www.dorma.se 031-28 95 20

Ekodoor www.ekodoor.se 0479-178 00

Habo Gruppen www.habo.com 036-484 00

Polardörren www.polardorren.se 0911-667 00

Sibes Metall www.sibes.se 0370-82240

Smedbo www.smedbo.se 042-251500

Snickarper www.snickarper.se 010-451 46 00

Swedoor Jeld-Wen www.swedoor.se

Trysil byggprodukter www.trysilab.se 08-649 91 20

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar