Foto: Lars Sundin, Göran Gudmundsson

Gammalt blir nytt – inspiration för byggnadsvård

Bygg

Han väcker själen i gamla byggnader och ger slitna golv och väggar nytt liv – här är några av byggnadsantikvarien Göran Gudmundssons mästerverk. Se fantastiska före och efter-bilder.

Drömgolvet

”Att måla ett golv är bland det roligaste och mest kreativa du kan göra. Och ett målat golv skapar massor av karaktär och känsla. Du kan göra det såväl i ett gammalt som i ett nytt hus. Här ett rum återställt med gammalt mönster från omkring år 1800. Det enda du behöver är en enkel plastschablon, en pensel och en halvliter matt linoljefärg. Och en förlaga förstås.”

Läs mer: Göran Gudmunssons bästa tips för byggnadsvård

 

Flott med färg

”Det ger chockerande mycket resultat att bara återställer ett rum med färg och tapeter. Och det roliga är att du inte behöver ha några experter som utför arbetet. Med en bra rådgivare kan du göra det mest själv, som här.”

 

 

Värmande spis

”Ingenting är så missförstått som en öppen spis. Rätt byggd, med till exempel reglerbart spjäll och stor eldstadsöppning, får du brasor med hög energieffekt. Du värmer ett iskallt rum på bara några minuter tack vare den effektiva strålningsvärmen. För att inte tala om trivselfaktorn! Den här spisen är dessutom byggd av återanvänt tegel vilket också spar energi – men på ett annat plan.”

 

 

Romantiskt 1880-talskök

”Stadsköken är kanske de värst utsatta för våra hårda renoveringar. Fortfarande blåser vi ut kök efter kök och ersätter dem med moderna, sterila standardinredningar. Här har vi i stället peelat fram resterna av en 1880-talsinredning och därefter byggt vidare på originalutförandet. Hög trivselfaktor och faktiskt bättre standard följer med på köpet. Och hela lägenheten blir som en enhet igen.”

 

 

Rustmästarbostället

”Man ska inte se till vad det är, utan se till vad det kan bli. Med bara byte från betongpannor till gammalt tegel, byte från plastfärg till kalkfärg och borttagning av en sentida, rutten glasveranda blev den här 1700-talsgården sig själv igen. Och lite buskröjning förstås. Liten investering, god utdelning! Eller hur?!”

 

 

24 mars 2018
 
Mer om Bygg
Medlems-
innehåll

"Byta dörrar och fönster – hur gör vi?"

Bygg Vi planerar att byta ut fönster och ytterdörr hemma hos oss, men hur går vi tillväga, undrar en läsare. Vi i Villas expert ger en konkret guide.

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Annons

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om ditt gamla tak och behandla det. Gunnar Ek och Daniel Ljungskog från Decatak guidar rätt i takdjungeln.

Annons

Bygg din egen trappa — det här behöver du veta

Bygg En trappa är det första du möts av i ett hus. Därför behöver den vara inbjudande och funktionell på samma gång, och gärna ge ett intryck av att vara...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...

"Locka själen tillbaka in i husen"

Bygg Byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson vill väcka husets själ när han tar sig an renoveringar. Här får du hans bästa tips för byggnadsvård. 

6 saker att tänka på innan du köper nytt tak

Bygg Att välja nytt tak till huset kan vara överväldigande – det finns oändligt många varianter att välja mellan, och det omfattande arbetet kan kännas...

Din villaekonomi 2011

Bygg Favoriterna ROT och RUT blir kvar, bolånetaket gör det svårare att köpa första villan och reporäntan stiger. Så här påverkas din villaekonomi.