Större hus: Arkitektens bästa råd

Tydlighet, avtal och realistiska förväntningar på hur lång tid allting tar. Bra råd att hålla sig till när du bestämt dig för att bygga ut.


Bygger du till huset genom exempelvis en tillbyggnad på marken, en extra våning eller kanske en takkupa, brukar man uppskatta kostnaden till ungefär 20 000 kronor per kvadratmeter. Men givetvis kan den kostnaden variera stort, inte minst om du kan göra en del av jobbet själv (ungefär hälften är arbetskostnader) samt beroende på vilket material du väljer.

Men det gäller att verkligen fundera över varför man vill bygga till, och hur det extra utrymmet ska användas.

– Fokusera på husets funktion, råder William Maruschak, arkitekt SAR/MSA samt M Arch AOCA (Kanadensisk utbildning) på S-XL Architects.

– Bestäm er för vad ni behöver, inte hur många kvadratmeter ni tror ni behöver. Oftast kan det vara värt att skaffa sig en helhetsbild över vad som krävs. Man behöver inte göra allt på en gång, men man kan planera för det.

Ta hjälp av proffsen!

– Jag vill verkligen rekommendera att anlita en arkitekt/projektledare istället för att göra ritjobbet själv. Det kostar inte så mycket i sammanhanget, men du kan få mycket värdefull och professionell hjälp med att beräkna en budget och ta fram förfrågningsunderlag. Dessutom vet arkitekten hur man kan spara pengar och få ett bättre resultat, konstaterar William Maruschak.

Professionella ritningar gör det också lättare att få bygglovet snabbt behandlat hos kommunen, och minskar risken för missförstånd mellan dig och en byggfirma. Väljer du att bygga själv är också risken för misstag mindre om du har detaljerade ritningar.

För att undvika sura efterspel och missnöje är det viktigt att man är tydlig när man ger arkitekten eller projektledaren uppdraget. Berätta vad ni har för budget, hur ni har tänkt att tillbyggnaden ska användas och inte minst vad ni förväntar er av samarbetet, till exempel hur detaljerade ritningarna ska vara och vilket material som ska användas.

– Glöm heller inte att tänka ”grönt”, avslutar William Maruschak. Välj hållbara, förvaltningsfria, miljövänliga material och sträva efter låg energiförbrukning.

Tänk på att

  • Kontakta kommunen innan du börjar bygga till. Det kan finnas restriktioner för hur stor tillbyggnaden får vara, samt var på huset den kan placeras. K-märkta hus har ofta särskilda begränsningar, liksom hus nära vatten. Hos kommunen kan du också få en detaljplan över din tomt där du ser eventuella berg, ledningar och rör.
  • Bygglov behövs nästan alltid när du ska bygga till, sätta in ett fönster, takkupa eller göra om exempelvis vind eller garage till bostadsyta. Tänk också på att det kan ta flera månader innan bygglovet är godkänt.
  • Om du anlitar en arkitekt ska du vara tydlig med dina förväntningar. Grunden för ett gott samarbete är kommunikation och tydlighet! Kom överens med arkitekten om mål och ramar för projektet, ekonomiska såväl som kvalitetsmässiga, så att arkitekten kan lägga sin insats på rätt nivå. Se till att få skriftligt på kostnad, omfattning och insats, så att inga tveksamheter behöver uppstår senare. En ömsesidig förståelse för processen är A och O.
  • Skriv avtal med byggaren. Se till att ha ett bra förfrågningsunderlag när du tar in offerter där det framgår vad som ska utföras, och vilken kvalitet utförandet ska ha. F-skattesedel är ett måste! Ta kontakt med flera byggare och ta referenser så att ni vet att det pris ni fått är rimligt. För att vara på säkra sidan skriv avtal där ovanstående framgår, påskrivet före det att bygget sätts igång.
  • Du inte får bygga till närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Men även om avståndet är större bör du alltid meddela dina grannar om du tänker göra förändringar på huset, särskilt inom tättbebyggt område.
  • En tillbyggnad höjer med stor sannolikhet både försäljnings- och taxeringsvärdet.
  • Uppvärmningskostnaden ökar för varje kvadratmeter du bygger till.

Tips från bland annat Peter Kärnekull arkitekt sar/msa.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar