Nytt förslag gör det enklare att bygga altan
Nytt förslag gör det enklare att bygga altan Foto: Fiskarhedenvillan

Nu blir det enklare att bygga till

Bygglov

Bostadsministern Stefan Attefall presenterade i år ett förslag om att slopa bygglov på tillbyggnader under 15 kvadratmeter, vilket gör det enklare att bygga till.

Annons

Regeringen föreslår att det från och med den 2 juli ska räcka med en anmälan till byggnadsnämnden för den som vill göra en utbyggnad på max 15 kvadratmeter.

Förslaget om att slopa bygglov på mindre utbyggnader av villan eller fritidshuset kommer göra det enklare för privatpersoner att bygga altan och inglasad veranda. Det kommer även bli enklare för dem som vill bygga om vinden och källaren till exempelvis barnrum, samt att bygga till två extra takkupor – så länge du inte ändrar på bärande konstruktion. Förslaget gör det också möjligt att bygga om huset invändigt och göra plats för en uthyrningsdel.

Friggeboden blir inte större
Under presskonferensen tog Stefan Attefall, även upp förslaget som presenterades i vintras om att friggeboden ska växa från 15 till 20 kvadratmeter. Detta är nu helt ändrat och handlar istället om en komplementbyggnad på upp till 25 kvadratmeter som du får bygga utan bygglov.

Om förslaget går igenom blir det med andra ord möjligt för villaäagare att bygga större, ha friggebod samt skaffa komplemenstboende, förutsatt att tomten är tillräckligt stor och att detlajplanen tillåter bebyggelsen.

Annons
6 februari 2014

10 Kommentarer

2014-02-08
User 315751
2014-02-08
Ulla Comérus
2014-02-08
ss
2014-02-08
JP
2014-02-08
Berra
1

Bygga nytt och bygga ut – din guide till bygglov

Funderar du på att bygga nytt eller bygga ut? Lars Brask på Boverket reder ut regler kring attefallshus, friggebod, uterum och bastu.

18

Ny skatt på bygglov

Nyligen presenterades reglerna kring de omdebatterade kommunala gatukostnaderna. Avgifterna blir en ny skatt på bygglov.

1

Enklare att bygga ut

Nu kan det bli enklare att bygga ut utan bygglov.

0

Behövs bygglov om friggeboden står på hjul? - Läsarbrevet

Februari månads läsarbrev ställer frågan om man behöver söka bygglov för en friggebod som står på hjul eller lösa stenar.

4

Att teckna servitut

Såklart de trevliga grannarna får ha båten vid din brygga. Ni tecknar ett servitut och allt är frid och fröjd – tills nya, mindre trevliga grannar...

0

Bygglov - när behövs det?

Behöver man verkligen söka bygglov när man ska måla om villan – eller vill bygga tak över uteplatsen? Vi i Villa reder ut begreppen.

3

Bygglov - behövs det?

Behöver jag bygglov om jag vill byta fönster, riva garaget eller hägna in tomten? Vi reder ut begreppen i bygglovsdjungeln.

1

Behöver jag bygglov?

Byggherre är den som för egen räkning själv eller med hjälp av andra bygger, river eller utför markarbeten. Men för vad behöver man bygglov?

0

Större hus: Arkitektens bästa råd

Tydlighet, avtal och realistiska förväntningar på hur lång tid allting tar. Bra råd att hålla sig till när du bestämt dig för att bygga ut.