Finansmannen Arne Vigeland rev grannarnas hus när de var på semester.
Finansmannen Arne Vigeland rev grannarnas hus när de var på semester. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET

Norrman rev grannens hus

Bygglov

Efter en långvarig fejd var norrmannen hämndlysten. När grannarna var på semester passade han på att riva halva deras hus.

Annons

Den norska grannfejden i Nesøya, sydväst om Oslo, spårade ur när Arne Vigeland, 40, kallade in grävskopor och hantverkare för att riva delar av grannarnas hus, skriver Dagbladet.

Orsaken är att nyinflyttade Vigeland har synpunkter på hur gränserna respekteras. Enligt honom har Wencke Waage, 66, och Rogert Waage, 70, som bott i området i 60 år, ett hus som delvis sträcker sig över på hans tomtsida. Vigeland menar att deras hus blockerar en av de bästa utsiktspunkterna i området.

Jämnat med marken

När paret Waage var på semester i Spanien passade Vigeland på att kalla in hantverkare som med sågar, bräckjärn och grävskopa helt enkelt rev den del av huset som sträcker sig över hans tomtgräns.

– Växthuset vi hade är helt jämnat med marken och allt material de rivit bort har de kastat in i köksträdgården. I huset hade min far en snickarverkstad och min mor en ateljé. Det var målerier, vävkonst, gamla fotoalbum från min mormor och böcker från när jag och min syster gick i skolan. Allt som fanns där inne är blött, raserat och ödelagt, säger Wencke.

Äganderätten är starkare än Jantelagen

I helgen lät Vigeland även riva en del av en stenmur som ligger mellan hans och grannen Walther Medins tomter.

– Den muren byggde min far för 70 år sedan, säger Medin till Budstikka.

Finansmannen Arne Vigeland förnekar inte att han ligger bakom rivningarna. I Dagens Næringsliv förklarar han att äganderätten gäller och att den är starkare än Jantelagen. Han menar att grannarna tagit för vana att strunta i gränserna.

– Jag brukar kalla dem ”läkare utan gränser”. Näsan alla där är läkare, säger han till Dagens Næringsliv.

 

Har du någon grannfejd?

Man väljer inte sina grannar (för det mesta) och ibland är det svårt att komma överens. Har du varit med om något bråk som spårat ur? Maila gärna din historia till oss på redaktionen@viivilla.se

Annons
10 april 2014

0 Kommentarer

14

Ställ frågor om de nya bygglovsreglerna

Har du planer på att bygga ut huset eller skaffa ett större, mer permanent komplementhus? Efter den 2 juli i år kan bygglovsreglerna komma att ändras....

10

Nu blir det enklare att bygga till

Bostadsministern Stefan Attefall presenterade i år ett förslag om att slopa bygglov på tillbyggnader under 15 kvadratmeter, vilket gör det enklare att...

4

25 kvm hus utan bygglov

I höstas kom förslaget att friggeboden skulle bli större. Den idén slopas nu och istället införs en ny typ av komplementshus som tillåter ett extra...

18

Ny skatt på bygglov

Nyligen presenterades reglerna kring de omdebatterade kommunala gatukostnaderna. Avgifterna blir en ny skatt på bygglov.

1

Enklare att bygga ut

Nu kan det bli enklare att bygga ut utan bygglov.

0

Behövs bygglov om friggeboden står på hjul? - Läsarbrevet

Februari månads läsarbrev ställer frågan om man behöver söka bygglov för en friggebod som står på hjul eller lösa stenar.

4

Att teckna servitut

Såklart de trevliga grannarna får ha båten vid din brygga. Ni tecknar ett servitut och allt är frid och fröjd – tills nya, mindre trevliga grannar...

3

Bygglov - behövs det?

Behöver jag bygglov om jag vill byta fönster, riva garaget eller hägna in tomten? Vi reder ut begreppen i bygglovsdjungeln.

1

Behöver jag bygglov?

Byggherre är den som för egen räkning själv eller med hjälp av andra bygger, river eller utför markarbeten. Men för vad behöver man bygglov?