E25 är ett komplementhus på 25 kvm utrustat med kök och badrum. Huset levereras färdigbyggt med k... Bild: Enkelrum 1/6
Stugan Jabo Dalstorp på 25 kvm har färdiga väggsektioner och stående funkispanel. Stuga Jabo Dals... Bild: Jabo 2/6
Stugan Arvid på 21,1 kvm är ett knuttimrat Attefallshus som levereras i byggsats med utförliga mo... Bild: Skånska Byggvaror 3/6
I Vättenstugan finns det plats för en storstuga med en liten köksavdelning och ett badrum med dus... Bild: Årjängsstugan 4/6
Ett isolerat hus med stort urval av kök, badrum, inbyggda sovplatser och förvaringsmöjligheter. L... Bild: 5/6
Bild: Baseco 6/6

Ja till 40 extra kvadrat

Bygglov

Nu är det klart. Efter 2 juli kan villaägare bygga ut sitt hus med 15 kvm samt bygga en minivilla på 25 kvm –utan bygglov!

Annons

Regeringen föreslog i början av året ett antal åtgärder som ska få genomföras utan krav på bygglov. Den mest uppmärksammade förändringen är att man ska få bygga en 25 kvm stor komplementbyggnad utan bygglov. Komplementbyggnaden ska kunna inredas som bostad och kallas i folkmun för Attefallshus, efter Civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

Lagändringen som börjar gälla efter 2 juli 2014 innefattar även tillbyggnad på 15 kvm av den befintliga bostaden, två takkupor och ytterligare en inredd bostad i ett enbostadshus. Med reformen skapas även helt nya möjligheter att bygga på, eftersom de kvadratmetrarna kan spridas ut i mindre bodar, stugor, och på flera våningar.

- Reformen handlar inte bara om 25 kvadratmeter Attefallshus. Möjligheterna är ännu större för villaägarna att skapa nya värdefulla ytor och livsrum på sina tomter. Samtidigt som det ökar värdet på bostaden. En revolution för villaboendet som vi ser det. Förhandsintresset för större stugor och komplementhus har varit rekordstort under de senaste månaderna, säger Jesper Nilsson, produktchef Skånska Byggvaror.

 

Läs mer om de nya bygglovsreglerna här.

Annons
Anna Persson
5 juni 2014

1 Kommentarer

2014-06-10
Philip
1

Bygga nytt och bygga ut – din guide till bygglov

Funderar du på att bygga nytt eller bygga ut? Lars Brask på Boverket reder ut regler kring attefallshus, friggebod, uterum och bastu.

18

Ny skatt på bygglov

Nyligen presenterades reglerna kring de omdebatterade kommunala gatukostnaderna. Avgifterna blir en ny skatt på bygglov.

1

Enklare att bygga ut

Nu kan det bli enklare att bygga ut utan bygglov.

0

Behövs bygglov om friggeboden står på hjul? - Läsarbrevet

Februari månads läsarbrev ställer frågan om man behöver söka bygglov för en friggebod som står på hjul eller lösa stenar.

4

Att teckna servitut

Såklart de trevliga grannarna får ha båten vid din brygga. Ni tecknar ett servitut och allt är frid och fröjd – tills nya, mindre trevliga grannar...

0

Bygglov - när behövs det?

Behöver man verkligen söka bygglov när man ska måla om villan – eller vill bygga tak över uteplatsen? Vi i Villa reder ut begreppen.

3

Bygglov - behövs det?

Behöver jag bygglov om jag vill byta fönster, riva garaget eller hägna in tomten? Vi reder ut begreppen i bygglovsdjungeln.

1

Behöver jag bygglov?

Byggherre är den som för egen räkning själv eller med hjälp av andra bygger, river eller utför markarbeten. Men för vad behöver man bygglov?

0

Större hus: Arkitektens bästa råd

Tydlighet, avtal och realistiska förväntningar på hur lång tid allting tar. Bra råd att hålla sig till när du bestämt dig för att bygga ut.