Att teckna servitut

Såklart de trevliga grannarna får ha båten vid din brygga. Ni tecknar ett servitut och allt är frid och fröjd – tills nya, mindre trevliga grannar flyttar in och kräver båtplats. Men går ett servitut någonsin att upphäva?


Tänk efter ordentligt innan du tecknar servitutsavtal. Ofta uppstår tvister och bråk kring tolkningen av sådana avtal. Många vet inte att ett servitut följer med en fastighet och inte är bundet till en person eller ägare. Eller att det inte har någon tidsgräns och i princip kan vara omöjligt att upphäva, Det betyder att det blir en belastning för all framtid för vad som kallas den tjänande fastigheten och en tillgång för all framtid för den härskande fastigheten.

Ett servitut innebär att ägaren av en fastighet får rätt att nyttja en annan fastighet. Detta betyder samtidigt begränsningar i äganderätten, det vill säga du har som ägare inte obegränsad förfoganderätt till din egendom.
Den som upplåter mark åt någon annan kallas den tjänande fastigheten. Den härskande fastigheten kan exempelvis enligt servitutet få ta vatten från den tjänande fastighetens brunn, åka på dennes väg eller gräva ned en ledning på dennes tomt.

Ska du köpa hus är det därför viktigt att kolla vilka eventuella servitut som följer med den blivande fastigheten. Den lärdomen drog familjen som köpte en gård på landet för att ge sina barn en lugn uppväxtmiljö. Varken mäklaren eller säljaren berättade att fastigheten var belastad med inte mindre än åtta servitut – som bland annat innebar att vägen intill huset fick användas för allmän biltrafik. Mäklaren och säljaren hävdade att de inte visste att servituten existerade. Tingsrätten dömde till slut mäklaren att betala skadestånd till paret samt dess rättegångskostnader.
Mäklare har ett stort ansvar att kontrollera eventuella servitut. Rättsläget är inte kristallklart vad gäller köparens egen undersökningsplikt i dessa fall. Men du kan själv söka efter gamla akter hos Lantmäteriet, som har skannat in alla sina förrättningsakter och kartor.

Är det överhuvudtaget möjligt att upphäva ett servitut och hur går man i så fall tillväga?
– Det finns två typer av servitut, avtalsservitut och officialservitut. När det gäller avtalsservitut kan fastighetsägarna (på härskande och tjänande fastighet) avtala om att det gamla servitutet inte längre ska gälla mellan deras fastigheter. Med avtalet kan man sedan ta bort inskrivningen hos inskrivningsmyndigheten, säger Sven Jonsson, jurist vid Lantmäteriet i Gävle.

– Officialservitut, som även kallas lantmäteriservitut, måste upphävas genom en ny lantmäteriförrättning.

Fakta servitut:

Enligt lagen får servitut bara användas ”om det är ägnat att främja en ändamålsenlig markanvändning och att ändamålet är av stadigvarande betydelse för den härskande fastigheten”. Det finns två sorters servitut:
Avtalsservitut – bildas genom ett privat avtal och gäller oftast utan tidsbegränsning (kan även tidsbestämmas). Avtalet ska vara skriftligt för att vara giltigt.

Officialservitut (lantmäteriservitut) – kan varken bildas eller upphöra genom överenskommelser mellan enskilda personer, utan bildas genom en lantmäteriförrättning. Officialservitut från före 1972 är ofta inte inskrivna i fastighetsregistret men är ändå giltiga.

Muntliga servitut kan också förekomma. Sådana var möjliga att ingå före 1972.

Som fastighetsägare kan du med e-legitimation logga in på tjänsten ”Min fastighet” på lantmateriet.se och där ta del av alla uppgifter om inskrivna/registrerade rättigheter som finns om fastigheten i fastighetsregistret. Akterna finns som klickbara länkar i registret.

Om fastigheten bildades före 1972-01-01 kan det finnas äldre servitut som inte är redovisade här. Dessa akter kan du i så fall få hjälp att ta del av via ditt lokala lantmäterikontor.

Via tjänsten ”Arkivsök” på Lantmäteriets hemsida kan du få del av alla Lantmäteriets akter digitalt. Du behöver först teckna ett särskilt avtal med Lantmäteriet för att ta del av tjänsten, eftersom akterna innehåller personuppgifter.

Kontakta Lantmäteriet för mer information.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar