Annons

Bygglov och bygglovsregler

Har din villa blivit för liten för din familj? Kanske har familjen vuxit och ni behöver fler rum för att alla ska trivas. Då kan det vara ett alternativ att bygga ut ditt hus eller låta bygga ett komplementshus som du sedan kan inreda som bostad. Kanske funderar du också på att bygga ett helt nytt hus, men är osäker på vilka bygglov du behöver.

Här samlar vi allt om bygglov kring att bygga om, bygga nytt och bygga ut och vilka tillstånd du behöver, samt hur du går tillväga för att få ett förhandsbesked eller planerar att ansöka om tillstånd till Byggnadsnämnden. Här kan du även hitta arkitekternas bästa råd för dig som ska bygga ut!

Till vad behöver man bygglov?

Undrar du om du behöver bygglov för att ändra din fasad, byta fönster, riva hela ditt garage eller en annan byggnad på tomten – eller bara om du behöver tillstånd för att hägna in tomten med mur eller staket? Kanske undrar du också om man behöver bygglov för ändringar man gör på inuti huset, som till exempel att flytta eller ta bort en vägg, ändra planlösningen eller installera en eldstad, som en kamin eller kakelugn i ditt hem?

Våra experter guidar dig, steg för steg, kring vad du behöver ansöka om bygglov för – och vad du får bygga utan att behöva bygglov. Exempel på byggnation som är undantagna krav för bygglov i en- och tvåbostadshus kan till exempel vara att bygga uteplats, friggebod, murar och plank. Här får du veta allt om vad du kan göra utan bygglov!

Nya bygglovsreglerna från 2 juli 2014

Den 2 juli 2014 fattades beslut om nya bygglovsregler och slopat krav på bygglov för bland annat tillbyggnader på max 15 kvadratmeter och komplementhus på 25 kvm, så kallade attefallshus. Här kan du läsa allt om de nya bygglovsreglerna och vad de innebär för dig som villaägare och vad du kan bygga utan bygglovsprövning.

Läs intervjun med Stefan Attefall, som berättar allt om de nya reglerna, som även inkluderar tillbyggnad av fönsterkupor och altan för dig som småhusägare.  Ni har frågorna, våra experter har svaren.

Hur nära tomtgränsen får man bygga?

Har du hamnat i en tvist med dina grannar kring att de tänker bygga eller har byggt ett attefallshus, en pool eller något annat för nära din tomtgräns? Kanske undrar du om och hur du kan överklaga grannarnas utbyggnad, och vilka regler som egentligen gäller när det gäller avstånd från grannarna. Våra experter ger dig alla tips och råd!

Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
Attefallshus
4
Från bygglov till byggande, uppvärmning och modeller – här är allt du behöver veta när du ska bygga attefallshus.
Bygglov
1
Funderar du på att bygga nytt eller bygga ut? Lars Brask på Boverket reder ut regler kring attefallshus, friggebod, uterum och bastu.
Bastu
0
Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor.
Bygg
3
Tidigare i år vann Zlatans bolag bygglovsstriden med grannarna – arbetet med att förvandla en gammal kyrka till ett lyxigt townhouse i Stockholm är...
Bygglov
6
Den 2 juli fick Sverige nya förenklade bygglovsregler och många kommuner befarade att det skulle bli byggkaos. Vi i Villa kontaktade kommuner runt om...
Staket och grind
3
Bygger dina grannar olagligt? Det krävs bygglov för staket och insynsskydd av vissa mått. Vi reder ut när du behöver bygglov för ditt staket.
Bygglov
1
Drömmer du om ett uterum eller ett extra hus på tomten? Med de nya bygglovsreglerna kan du få upp till 40 extra kvm utan bygglov – redan nu i sommar....
Bygglov
1
Nu är det klart. Efter 2 juli kan villaägare bygga ut sitt hus med 15 kvm samt bygga en minivilla på 25 kvm –utan bygglov!
Bygglov
14
Har du planer på att bygga ut huset eller skaffa ett större, mer permanent komplementhus? Efter den 2 juli i år kan bygglovsreglerna komma att ändras....
Bygglov
0
Efter en långvarig fejd var norrmannen hämndlysten. När grannarna var på semester passade han på att riva halva deras hus.
Altan
4
Går du i altantankar men funderar över vad som kommer att hända i och med de nya bygglovsreglerna? Det här kan vara bra att tänka på.
Bygglov
4
Vi i Villa har tidigare rapporterat om regeringens förslag om slopat krav på bygglov för utbyggnader på 15 kvm och komplementbostadshus på 25 kvm. Nu...
Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons