Annons

Trivsammare terrass

Altan

Aldrig har vi spenderat så mycket härlig tid i trädgården som när terrassen fick ett trädäck och en liten trappa ned till gräsmattan.

Annons


Att bygga till, eller bygga om, sin terrass kan bli ett enormt lyft för det praktiska livet i trädgården. Jag hade ingen aning om att jag skulle spendera så mycket mer tid bland blommor och träd, bara för att det blev så mycket enklare att komma ut bland dem.

Förmodligen kan detta förklaras med Feng Shui (gammalt kinesiskt sätt att inreda), men det viktigaste för mig är känslan. Att på morgonen kunna smita ut genom dörren i vardagsrummet och sitta i morgonrocken på kanten av terrassen med fötterna i gräset är underbart.

Jag hade redan en uteplats, men den hade bara anslutning till huset, det gick alltså inte att komma ut i trädgården den vägen. Därför beslutade jag mig för att bygga på ett trädäck och göra en liten trappa ned till gräsmattan. Resultatet blev ett generöst och vackert extra rum, som länkar huset med trädgården.

Bra verktyg:

Workmate eller någon typ av hyvelbänk

Kap och gersåg, eller handsåg och gerlåda

Gersåg

Cirkelsåg

Sticksåg

Borrhammare, (om man skall fästa i väggen som här).

Spade

Skottkärra

Annons

Stämjärn

Rasp

Hyvel, gärna eldriven

Skruvdragare

Hammare

Vattenpass

Materialet till altanen:

Gjutrör

Armeringsjärn

Stolpskor

Grovbetong, färdigblandad i säckar

Balkskor

Expanderbult ( att skruva fast reglarna i väggen med om det är betongvägg)

Trallskruv

125x4,0 galvaniserad spik

50 mm dyckert till räcket (galvaniserad)

Ankarspik, till balkskorna

Fransk träskruv till stolpskorna

Stolpar, furu 95x95 mm obehandlad

Stommen och stegen till trappen, gran 45x145 mm obehandlad

Trall, gran 34x120 mm obehandlad

Överliggare, samma som trall

Spjälhållare och grind, gran 45x70 mm

Spjälor, kälad notläkt, gran 16x45 mm till spjälor.

Vagnstycken, gran 45x195 mm

Grindklinka

Ledstångjärn

Trälasyr, vi använde Nordsjös Tinova vattenbaserad lasyr, bruten i färgkod S1010-Y10R

Gör så här

Trädäcket/terassen

1. Gräv hål för plintgjutningen, 60 cm djupa = frostfritt i Stockholmstrakten, djupet skiljer sig i olika delar av landet. Placera hålen beroende på hur stor altanen blir. Om altanen är exempelvis 2.40 meter bred och du använder 45x45 så är maxavståndet mellan stolparna 1,55 meter. Om du byter bärbjälkarna till 45x125 så är maxavståndet 2.05 meter.

Sätt i gjutrör, 150 mm i diameter och 60 cm höga så att du kan gjuta till marknivå utan att rören syns.

2. Blanda betongen ordentligt. Enklast blandar du på en stor och kraftig bit plywood, eller i en hink med borrmaskin med monterad blandborr och på lågt varvtal ) med spade, fyll rören och stick ner stolpskorna i den blöta betongen.

Låt sedan betongen "brinna" till nästa dag.

3. Skruva fast stolparna i stolphållarna med fransk träskruv. Rikta in stolparna med vattenpass så de står i lod.

4. Nu ska regeln fästas i huset. Mät från väggen med vattenpass, markera överkant där reglarna ska gå mot väggen och bulta fast regeln i väggen med expanderbultarna (om du har ett trähus, andra material kräver andra typer av bultar).

Lägg vänster sidoregel på högkant från väggen till den första stolpen, och fortsätt med fronten och sidorna så det formas en ram. Här jackades stolparna ur med handklinga och stämjärn för att ramen skulle komma i fas med stolparna. Det behövs inte, men blir snyggast.

5. Bygg på med tvärgående reglar, vi gjorde c/c 70 cm, vilket betyder att man mäter mitten från en regel till mitten på nästa och 70 cm markerar avståndet. De räcker här eftersom trallen var så pass kraftig, annars är c/c 60 ett vanligt mått.

6. Nu är det dags att börja skruva trall. Placeras med 5 mm mellanrum. Behandla gärna ytan direkt med olja för att undvika svårbortagna fläckar. (Obs! Gäller inte tryckimpregnerat trä) Se till att oljan kommer ner i skarvarna ordentligt.

7. Börja sedan med staketet. Såga av stolparna så de blir lika höga, 83-87 cm från trallen. Det färdiga räcket ska vara minst 90 centimeter högt, (av säkerhetsskäl minst 110 centimeter om altanen sitter högt upp).

Spika fast brädor på väggen där reglarna skall fästa. Vi använde trallvirket till det, och sågade ner dem till stolpbredd.

Skråspika fast reglarna, här med måtten 45x70 med 125 mm spik. Börja från väggen och gå sedan från stolpe till stolpe, cirka 95 mm ovanför trallen. Detta för att få ett luftigt intryck på altanen.

Överregeln spikas i fas med stolparnas höjd.

Skråspika betyder att man spikar med 45 graders vinkel uppifrån och in i vägg eller stolpe.

8. Spika fast överliggaren.

Spika fast spjälorna med dyckert från utsidan. Vi köpte kälad notläkt eftersom det även använts på husets panel.

Trappen

1. Trappen ska givetvis anpassas efter höjden från marken upp till trallen. Ett normalt trappsteg är 150-180 mm. Dela alltså höjden på altanen med höjden på trappsteget så får du ut antalet trappsteg. Gör likadant när du beräknar längden på trappen. (Vinkeln skall vara 90 grader när du mäter). Stegdjupet skall vara ca 300, dela det med längden på trappen. Tex om du har fyra steg så blir trappans längd 1200mm. Trappformeln är två sättstegshöjder plus ett insteg = 63 cm.

2. När du fått fram höjdmåttet på trappstegen är det dags att skruva fast stegen på vangstyckena. På min trapp skruvades först en list fast i vangsstycket, för att få det stadigare. Skruva också fast stegen i listen.

Just nu läser andra: Bygg en dagbädd av pallar

Grinden

1. Använd materialet, 45x70 mm, till grindens ram. Gör en ram som passar i grindhålet, minus gångmån, ca 1 cm på varje sida.

Sätt ihop ramen halvt i halvt, limma och skruva.

Spika på samma spjälor som på räcket. Skruva fast gångjärnen i grinden. Passa in den och skruva fast den andra delen av gångjärnen i stolpen. Montera överliggaren, och anpassa den genom att såga av hörnen så grinden kan öppnas. Montera slutligen grindklinkan, och runda hörnen på överliggarna för att få ett enhetligt intryck.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

11 maj 2004

0 Kommentarer

0

Bygg en dagbädd av pallar

Sugen på att bygga en egen dagbädd? Här är en enkel guide på hur du bygger en av pallar.

2

Så byggde Felix och Eugenia sin drömaltan med pergola

Felix och Eugenia förverkligade sin dröm – att bygga en alldeles egen uteplats med pergola. Så här gick de tillväga, steg för steg, när de byggde sin...

2

Fem roliga möbler att bygga till din altan

Rustikt bockbord, bänk med inbyggd förvaring och blomlåda, odlingshylla av lastpallar – efter att ha byggt sin drömuteplats byggde Felix och Eugenia...

2

Bygga altan – Björn Christiernssons bästa tips

Snickar-Björn ger sina bästa råd för dig som ska bygga altan samt ger tips på månadens husprojekt för nybörjare som proffs. Kanske är det dags att...

Den här artikeln är ett samarbete med Räckesbutiken

Glasräcke runt takterrassen gav drömutsikt

Niklas och Jessica Blomberg byggde sitt drömhus på stranden i Laholm, och när de planerade takterrass ville de göra det mesta av havsutsikten. Glasräcke...

0

"Tips för att göra altanen mysig?"

Hur gör jag altanen mysig, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår inredningsexpert Jasmina Bylunds svar här.

0

Härlig altan i sommar

Grillfesten med vännerna. Saftkalaset med kvarterets alla barn. Eftermiddagsvilan. Det är på altanen det händer. Här visar vi hur du bygger den själv.

2

Håll altanen snygg

De flesta altaner utan tak är gjorda av tryckimpregnerat trä som klarar sig bra utan ytbehandling. Men det finns knep att ta till för att få den extra...

0

Uteplatser med skydd för solgass och vind

Här är två exempel på vindskydd och ett på hur man kan slippa det starkaste solskenet när det behövs.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons