Annons
Foto: Emelie Åberg

Skruva trall – allt du behöver tänka på

Altan

Planerar du att bygga en altan i sommar? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, svarar på sju frågor om att skruva trall. 

 

Annons

Vilket håll ska virket ligga åt, vilket virke passar bäst för trall och vilken skruv ska jag använda? Det finns mycket att tänka på när det är dags att skruva trall, Grabber kommer med smarta tips och råd.

 

1. Vad ska jag tänka på när det är dags att skruva trall? 

– Det viktigaste är först och främst att planera. Hur ska trallen användas? Ska den tåla stor belastning? Du kanske vill att den håller för en stor fest till exempel. Andra saker som är viktiga att tänka på är att du använder dig av en stadig stomme, ett bra virke efter vad kassan tillåter, samt en bra trallskruv som är lätt att skruva och som ger ett snyggt resultat, säger Pär Thuresson, VD på Grabber.

 

2. Vilket virke är bäst för trallbygge?

– Det här är en klurig fråga! Ett rakt och formstabilt virke är lättast att lägga och jobba med, men om vi sedan tar hänsyn till miljöaspekten så är ett ädelträ eller organiskt ytbehandlat trä att föredra, förutsatt att det inte kommer från någon skövlad regnskog. Virke i de lite grövre dimensionerna brukar vara bättre än de klena, undvik 20-22 millimeter, börja vid 28 millimeter tjocklek.

 

Ett slätt och rakt virke är lättast att lägga och jobba med.

 

3. Hur undviker jag sprickor när jag skruvar trall? 

– Du minskar risken för sprickor om du använder en bra trallskruv, helst med borrspets. En skruv med fiberskär i spetsen minskar även den risken för sprickbildning.

Annons

 

4. Om jag ska bygga altan runt en pool, vad ska jag tänka på då?

– Att använda rostfri skruv närmast poolen, cirka 1 meter från poolkanten. Det är också bra att höra med din leverantör hur virket du tänker köpa klarar av klor, så du inte får fula fläckar på din nya trall.

 

5. Vilken skruv ska jag använda när jag skruvar trall?

– Använd en rostfri eller C4-ytbehandlad trallskruv med en bra spets och hög klämkraft samt en skruvskalle som gör ett snyggt avslut utan stickor.

 

Rätt sorts skruv för ditt trallbygge är en förutsättning för ett bra resultat. 

 

6. Vad är dina bästa tips för att skruva trall?

– Håll skruvdragaren och skruven linjärt, helt rakt i förhållande till varandra, och börja skruva långsamt så att skruven får grepp innan du ”gasar” på. Följ efter med ett jämt tryck på skruvdragaren ­– så undviker du att slira med bitset i skruvhuvudet och slipper byta ut den skruven.

 

7. Vilket håll ska virket ligga åt? Glad eller ledsen mun?

– Här finns det två skolor, en del säger glad, andra säger ledsen. Då virket är lite tätare på den konkava sidan och därmed tåligare, så förordar jag glad gubbe.

 

Pär Thuresson, VD på Grabber, ger sina bästa tips för att skruva trall. 

 

3 vägar till framgång när du skruvar trall

Sara Åhlström
08 mars 2017
 
Annons
Mer om Altan

3 tips för din trätrall – så håller altanen länge

Altan En obehandlad trätrall blir lätt grådaskig och kan ändra form. Här är 3 tips som får däcket att hänga med år efter år. 

"Tips för att göra altanen mysig?"

Altan Hur gör jag altanen mysig, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår inredningsexpert Jasmina Bylunds svar här.

Bygg en dagbädd av pallar

Altan Sugen på att bygga en egen dagbädd? Här är en enkel guide på hur du bygger en av pallar.

Välja terrassvärmare

Altan Det finns tre olika sorters terrassvärmare: Gasol, el och öppen eld. Här är några aktuella produkter.

Så väljer du terrassvärmare

Altan Terrassvärmaren är ett populärt och mysigt sällskap under kyliga sensommarkvällar. Vi tittar här på fördelar och nackdelar med olika typer av terrassvär...

Solterrass för trädgårdsglädje

Altan En uteplats i sol och lä är en viktig del av en trivsam tomt. För danska Hanne och Ove ­Nielsen är det just morgonterrassen som blivit favoritplats.

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Pimpa din altan!

Altan Äntligen sommar och dags för uteliv. Passa på att skaffa lite kul detaljer till altanen.

Ledare: Nu är ute inne!

Altan Vad härligt det är med vår och sommar. Nu börjar alla villaägares stora planer spira i takt med växtligheten. Jag har alltid önskat mig en maffig altan....