I samarbete med Hornbach
Foto: Istockphoto

Så väljer du rätt trallvirke till altanbygget

Altan

Planerar du att bygga en altan? Se till att välja rätt trallvirke och planera ditt altanbygge – Hornbach kommer med smarta tips på vägen. 

Annons

Det finns några saker som kan vara värt att fundera lite extra på när du ska välja trallvirke till altanbygget. Hur mycket tid vill du lägga ner på att underhålla altanen? Vissa trallsorter kan kräva mer underhåll än andra. Kommer du och dina barn att gå mycket barfota på altanen? Och hur påverkar materialvalet dig och omgivningen ur en miljösynpunkt? Läs Hornbachs steg för steg-guide här.

 

Olika sorters trall 

Tryckimpregnerad furu

Trä som impregneras under tryck med kemiska träskyddsmedel för att motverka röta som uppkommer när virket utsätts för långvarig uppfuktning. Rötsvampar bryter ner träets struktur och försämrar framförallt trallens hållfasthet. Impregneringen förlänger på så sätt trallens hållbarhet i väderutsatta miljöer under lång tid. 

Träkomposit WPC 

Den här trallen består av träspill och återvunnen plast. Fördelen med träkomposit är att det är helt underhållsfritt och behöver inte oljas in, utan kräver endast en avtvättning då och då. Trallen känns mjuk och behaglig under fötterna och man behöver aldrig oroa sig att får stickor i fötterna. Sprickor, kvistar och spikskallar som sticker upp är heller inget bekymmer hos träkompositen. Eftersom materialets färg och nyans förändras minimalt, känns trallen som ny under lång tid.

Hårdträ

Samlingsnamn för lövträ. Som trall är träet oftast importerat och mer känt under benämningen tropiskt hårdträ. Vanliga träslag är Teak, Jarrah, Ipé, Cumaru och Bangkirai. Dessa behöver inte behandlas med träskydd då de har en naturlig motståndskraft mot rötangrepp. Med tiden ändrar de färg till en fin silverpatinerad nyans.

Fler altanvirken hittar du här.

 

Miljövänliga alternativ

Vill du satsa på ett ekologiskt alternativ kan du välja till exempel Träkomposit. Det finns även värmebehandlade träslag som inte innehåller några kemikalier. Hårdträ som till exempel Bangkirai är även det naturligt motståndskraftigt och påverkar inte miljön med utsläpp av kemikalier från träet. Träden växer dock inte i Sverige, där är så fall transporten något att fundera på, från en miljösynvinkel.

Vid valet av trä bör det vara viktigt att informera sig om miljöaspekterna och hur de påverkar oss samt vår omgivning, nu och i framtiden. Det finns organisationer som verkar ansvarstagande för bruk av världens skogar. Dessa organisationers certifieringar ska framgå på produkterna så att de kan spåras till ansvarsfulla och kontrollerade skogsbruk. Organ som tex:

Annons
  • FSC (Forest Stewardship Council) är en oberoende, internationell medlemsorganisation och verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.
  • PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) är en annan organisation som liknar de certifieringsregler som tagits fram av FSC, men är mer anpassat till det småskaliga privata skogsbruket. 
  • Svanenmärket är Nordens officiella miljömärke och är till för att hjälpa konsumenter att leva ett miljövänligt liv.

 

5 smarta tips till dig som ska bygga altan

1. Till att börja med är det viktigt att kolla upp om du behöver ansöka om bygglov. Reglerna kan skilja sig från kommun till kommun, framför allt om altanen byggs på höjden, ska täckas med tak eller glasas in.

2. Planera altanens storlek. Altanen bör vara tillräckligt stor så att möbler, grill och helst en matplats kan rymmas – utan att det känns trångt att navigera runt alltihop.

3. Planera läget. Vilka tider på dygnet kommer du vistas på altanen och när vill du ha sol. Bygg gärna altanen mot söderläge och i anslutning till en altandörr från huset. På så sätt blir det enkelt att komma ut med mat och du får njuta mer av solen. Undvik överhängande träd som skuggar altanen där mossa och alger kan snabbare få fäste.

4. Vid valet av själva trallmaterialet finns det några enkla frågor du kan ställa dig i förväg och som kommer hjälpa dig i ditt beslut.

  • Hur ser underhållsintervallen ut och hur mycket tid tar den i anspråk?
  • Riskerar jag eller mitt barn att få stickor i fötter och händer?
  • Påverkar materialet min hälsa/miljön?
  • Tycker jag det är fint nu? Är det lika fint om ett år?
  • Hur mycket får det kosta?

5. Planera för framtiden. Efter en tid när altanen är färdigbyggd är det ganska vanligt att man vill vistas där oftare och framförallt en längre tid över året. För att förlänga vistelsetiden över året brukar den första åtgärden vara att man nöjer sig med att bygga ett tak över. När inte det visar sig vara tillräckligt vill man så småningom även glasa in altanen. Dessa ingrepp sker ofta i efterhand vilket kan försvåra påbyggnaden. Ta gärna hänsyn till dessa faktorer initialt i planeringen av altanen och bygg grunden samt övrig konstruktion så att dessa klarar av att bära den högre belastningen av tak och glas som eventuellt kan tillkomma i efterhand.

Sara Åhlström
8 maj 2017

0 Kommentarer

I samarbete med Grabber

Skruva trall – allt du behöver tänka på

Planerar du att bygga en altan i sommar? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, svarar på sju frågor om att skruva trall.

0

3 tips för din trätrall – så håller altanen länge

En obehandlad trätrall blir lätt grådaskig och kan ändra form. Här är 3 tips som får däcket att hänga med år efter år.

10

Sköt om din altan

En altan behöver underhåll regelbundet för att hålla sig snygg länge. Vi i Villa ger bästa tipsen för de vanligaste träslagen.

6

10 tips för bästa altanen

Halva året lever många av oss på altanen. Där umgås vi, lagar mat och äter, solar oss och tar det lugnt. För ett fulländat uteliv kommer här nyttiga...

0

Härlig altan i sommar

Grillfesten med vännerna. Saftkalaset med kvarterets alla barn. Eftermiddagsvilan. Det är på altanen det händer. Här visar vi hur du bygger den själv.

0

Ut och njut på altanen!

Dags att gå barfota bland blomdofter och fågelkvitter. Dags att luta sig mot en varm vägg i solen. Med en altan direkt utanför köket är det extra enkelt...

1

Pimpa din altan!

Äntligen sommar och dags för uteliv. Passa på att skaffa lite kul detaljer till altanen.

0

Boktips för byggsugna

Här får du tips på nya, inspirerande böcker för mer eller mindre händiga.

0

Ledare: Nu är ute inne!

Vad härligt det är med vår och sommar. Nu börjar alla villaägares stora planer spira i takt med växtligheten. Jag har alltid önskat mig en maffig altan....