Felix och Eugenia förverkligade sin dröm om att bygga en uteplats
Felix och Eugenia förverkligade sin dröm om att bygga en uteplats Foto: Tedd Soost

Så byggde Felix och Eugenia sin drömaltan med pergola

Altan

Felix och Eugenia förverkligade sin dröm – att bygga en alldeles egen uteplats med pergola. Så här gick de tillväga, steg för steg, när de byggde sin altan och även de hemsnickrade möblerna.

Annons

Paret Felix Meyer och Eugenia Duarte Walker bor i Felix föräldrars ombyggda garage och en del av källaren. En perfekt bostad på två rum och kök med separat ingång, och nu även med egen uteplats och pergola.

– Vi bor i ett generationsboende med mina föräldrar och det funkar fint. Vi har våra separata delar av huset, men delade tidigare på terrassen. Nu har vi ett alldeles eget ”hang out” där vi kan grilla och umgås med våra vänner hur sent vi vill under varma sommarnätter, säger Felix.

– Det känns som om hela huset fick ett lyft tack vare uteplatsen. Tidigare såg det avkapat ut. Pergolans tak blir ett mjukt avslut på husets kortsida.

Tidigare låg det bara en grusplan här. Med en liten budget har Felix och Eugenia förvandlat den tråkiga planen till en frodig oas. Den nybyggda, härliga uteplatsen kompletterar husets fasad på ett fint sätt och uppfyller deras behov.

– Innan vi satte igång skrev vi ner vilka behov vi hade – att grilla, förbereda middagar, umgås med vänner, äta frukost, ligga och vila, läsa och få en plats där vi kan göra enklare omplanteringar. Och så ville vi kunna förvara krukor, dynor och kuddar. När vi listat våra behov började vi tänka på vilka material, färger och vilken känsla vi ville ha, berättar Felix.

Eugenia var ett tag inne på att måla svart.

– Hela vår del av huset går i svart och vitt, så först tänkte vi måla pergolan svart. Men sedan valde vi vitt, som stämmer bättre överens med husets fasad. Här ute har vi öst på med färg i textilier och detaljer men basen är lugn. Vitt, trä och betong, säger hon.

Ledordet för projektet har varit att hålla nere kostnaderna och i stället slösa med kreativiteten. Paret har byggt och målat alla möbler själva – av spillvirke, lastpallar, målarbockar och plank. Seglet ovanpå pergolan gör att de kan sitta i skugga när solen gassar och även använda uteplatsen när det regnar.

En av de största utmaningarna var att få till en bra stomme för trädäcket, som är av tryckimpregnerat trä.

– Marken sluttade rejält så vi fick lägga ner mycket tid och jobb på att få till en stabil och rak grund. Med hjälp av lecablock justerade vi nivåskillnaderna i marken, säger Felix.

– Trädäcket förankrade vi i fasaden genom att skruva fast den första regeln som sedan bildade ramen till golvet direkt i fasaden. Därefter byggde vi en ram.

Blev uteplatsen som ni hade tänkt?
– Ja, verkligen. Vi är så nöjda, och sjukt stolta över att vi faktiskt klarade av att bygga allt det här själva, inklusive alla möbler och uteköket. Det är en fantastisk känsla att sitta här med den vetskapen.

Om ni skulle göra om jobbet, skulle ni ändra på något?
– Kanske att vi hade anlitat någon som byggde grunden, för det var ganska svårt att få golvet vågrätt. Jag var på väg att ge upp ett tag, men det gick och blev bra till slut, säger Felix.

 

Annons

Flera av möblerna på altanen har paret byggt själva. Se hur här.

 

Om Eugenia och Felix

Här bor: Eugenia Duarte Walker och Felix Meyer. 
Gör: Felix jobbar i en jeansbutik och Eugenia studerar.
Huset: Felix och Eugenia disponerar 90 kvm av det 365 kvm stora huset som ligger i Kungsängen. Huset byggdes i början av 1900-talet och ligger precis vid Mälaren.

Så byggde Felix och Eugenia sin altan med pergola

Stabil stomme för trädäcket

Den största utmaningen var att bygga en stabil, vågrätt stomme för trädäcket.  Nivåskillnaderna justerades med hjälp av lecablock. Trävirket kommer från K-Rauta.

Balkskor för reglarna på ramens insida

På ramens insida med 60 cm mellanrum skruvade de fast balkskor för reglarna som sen golvet skruvades fast i. För pergolans stolpar slog de ner jordankare för var stolpe direkt i marken. Jordankare ersätter betongfundament och man slipper gräva och gjuta – bara att slå ner i marken.

Skruva fast reglarna i altangolvet

Efter det tunga men viktiga grundarbetet var det dags att skruva fast golvet i reglarna.

Trappa till altanen

På vissa ställen där nivåskillnaden var alltför hög, byggde paret trappsteg.

Snickra en stabil pergola

För att göra pergolan stabil skruvade de den första plankan direkt i fasaden, på samma sätt som de gjorde med golvet. Därefter var det bara att såga till pergolans stolpar, skruva fast stolparna i jordankaren och sen lägga ut reglar för tak.

Obehandlat trä målas vitt

Allt obehandlat trä målades först, för att undvika glipor som kommer efter ett tag när träet sätter sig. I ena hörnet av uteplatsen och ovanför uteköket byggdes en spaljé. Dels för den ombonande känslan, men också för att hänga grillverktyg och krukor där.

Det färdiga resultatet – drömaltan med pergola

Pergolan byggdes så pass stabil att de kunde hänga en sittgunga från taket. Ovanpå pergolan ligger ett segel. Det ger skugga när solen gassar och skydd när det regnar.

 


Vi i villa tipsar dig

29 april 2015
 
Annons
Mer om Altan

3 tips för din trätrall – så håller altanen länge

Altan En obehandlad trätrall blir lätt grådaskig och kan ändra form. Här är 3 tips som får däcket att hänga med år efter år. 

"Tips för att göra altanen mysig?"

Altan Hur gör jag altanen mysig, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår inredningsexpert Jasmina Bylunds svar här.

Bygg en dagbädd av pallar

Altan Sugen på att bygga en egen dagbädd? Här är en enkel guide på hur du bygger en av pallar.

Välja terrassvärmare

Altan Det finns tre olika sorters terrassvärmare: Gasol, el och öppen eld. Här är några aktuella produkter.

Så väljer du terrassvärmare

Altan Terrassvärmaren är ett populärt och mysigt sällskap under kyliga sensommarkvällar. Vi tittar här på fördelar och nackdelar med olika typer av terrassvär...

Solterrass för trädgårdsglädje

Altan En uteplats i sol och lä är en viktig del av en trivsam tomt. För danska Hanne och Ove ­Nielsen är det just morgonterrassen som blivit favoritplats.

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Pimpa din altan!

Altan Äntligen sommar och dags för uteliv. Passa på att skaffa lite kul detaljer till altanen.

Ledare: Nu är ute inne!

Altan Vad härligt det är med vår och sommar. Nu börjar alla villaägares stora planer spira i takt med växtligheten. Jag har alltid önskat mig en maffig altan....