Annons
Profi Deck i träkomposit är helt underhållsfritt och fuktavstötande, suger inte åt sig exempelvis vin eller olja. Finns i sju färger, från vitt via grått och blått till svart. Monteras med klickteknik.Pris cirka 80 kr/löpmeter, Beijer Bygg
Profi Deck i träkomposit är helt underhållsfritt och fuktavstötande, suger inte åt sig exempelvis vin eller olja. Finns i sju färger, från vitt via grått och blått till svart. Monteras med klickteknik.Pris cirka 80 kr/löpmeter, Beijer Bygg

Ny altan med moderna material

Altan

Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du tips på snygga och smarta material du kanske inte kände till.

Annons
När temperaturen stiger och snön försvinner får de flesta villor ett extrarum på altanen eller uteplatsen. Här fikar vi, grillar, låter småbarnen leka eller sitter bara och slöar i sol eller skugga. En mysig altan sätter onekligen guldkant på villalivet och en väl anlagd och välskött altan kan hålla nästan hur länge som helst. En stenlagd uteplats är i princip outslitlig, men även en träaltan kan, korrekt byggd och med rätt skötsel, ha mycket lång livslängd.

Vilket material du väljer är en smaksak, men också en prisfråga och även beroende av hur händig du är. Att snickra en enkel träaltan klarar de flesta, att lägga sten är tungt och ställer stora krav på underarbete. Men en mindre stenläggning klarar den normalhändige med noggrannhet och tålamod.


Sibirisk lärk är ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat trä som passar bra till altanen. Träet behöver inte behandlas utan får med åren en vacker, silvergrå nyans. Pris cirka 40 kr/löpmeter. Foto Beijer Bygg.

Tåligt trä med ädel känsla

Ett relativt nytt träslag som blivit allt mer populärt är Cumaru, även kallat Brasiliansk teak. Det är mycket hårt - cirka tre gånger hårdare än ek - tåligt, står väl emot röta och behöver inte oljas. Cumaru har en vacker varmröd färg som skiftar i styrka och som med tiden blir silvergrå. Som för alla exotiska träslag gäller det att virket är FSC eller ITTO-certifierat. Regelverket kan mycket väl vara i vanlig gran och skruva alltid ovanifrån. Använd fintandas såg så slipper du att träet fransar sig.

Ligger din altan direkt på mark eller utsätts för mycket fukt och du vill undvika tryckimpregnerat trä, finns numera exempelvis linoljeimpregnerat eller värmebehandlat virke som betydligt mer miljövänliga alternativ. Det är lite dyrare men ska du inte bygga en jättealtan är det väl värt att fundera på.


Cumaru, även kallat Brasiliansk teak, är hårt, rötbeständigt och behöver inte underhållas men kräver rejäl trallskruv då det gärna vrider sig. Pris cirka 75 kr/löpmeter. Foto Beijer Bygg.

Kirai är ett annat, hårt teakliknande träslag. Trallen från Interwood har en slät och en profilerad yta vilket för det möjligt att skapa snygga mönster. Pris cirka 50 kr/löpmeter.

Trallskruven Torpedo MAX från Essve, är lätt att skruva med då den ”hugger” direkt vilket minskar iskruvningsmomentet. Finns i härdat stål samt rostfritt.

Rätt trallskruv underlättar

Idag väljer de flesta att skruva altanen, det ger färre sprickor och är mindre fysiskt ansträngande, i alla fall om du använder en elektrisk skruvdragare. Men det gäller att välja rätt typ av skruv. Att bara välja "trallskruv" är ingen garanti för ett hållbart, snyggt reslutat. Det blir till exempel mer rörelse i träet i en stor altan än i en liten, och om du bygger på en plats där luftfuktigheten varierar kraftigt sväller och krymper träet om vartannat. Detta ställer höga krav på skruven. Utsätts trallen för extremt mycket väta, till exempel vid ett poolområde, ska du alltid välja rostfri trallskruv.

Även hårda träslag som exempelvis Cumaru ställer höga krav på skruven, för klent material kan gå av när träet rör sig. Dessutom är förborrning och försänkning ofta ett måste. Tala med kunnig personal i byggfackhandeln för att försäkra dig om att du väljer rätt skruv eller gå in på www.essve.se som har en bra guide.


Nyhet från St Eriks. Betongstenen "Sparven" 35x35 cm, har en mjuk nedsänkning som fungerar utmärkt som fågelbad och ger liv åt altanen. Pris cirka 100 kr/styck. I bakgrunden dekorerade betongplattan "Kaprifol". Foto Susann Gson Engqvist

Lättare läggning med sten på nät

Natursten är vackert och hållbart, men tungt att arbeta med. Dessutom är naturstenen ojämn, vilket gör den svårare att lägga slätt. För att underlätta finns numera sten på nät, där samtliga stenar är lika höga och automatiskt läggs med lagom mellanrum och/eller i ett särskilt mönster

Betongsten är ett billigare, och lättare alternativ än natursten, men var inte dumsnål. Det kan vara stor skillnad på kvaliteten. Betongsten av hög kvalitet suger inte åt sig fukt utan torkar snabbt. Går fukten långt in i betongen finns risk att stenen vittrar sönder, kanske redan första vintern.


Sten på nät gör läggningen enklare. Grafitsten från danska Netstones finns i olika färger, former och mönstersättningar och säljs via exempelvis Tradgardshandel.se Pris från cirka 500 kr/kvm.

Även skiffer finns numera på nät. Detta skiffer är tre cm tjockt vilket passar bra för altan eller uterum. Lägges direkt på sättsand och fogar med Romex hårdfog. Pris cirka 500 kr/kvm, Flisby.

Byasten Nova är en ny, trumlad betongsten från Starka med slätare yta och mjukare färgnyanser. Pris cirka 300 kr/kvm.

Träkomposit är halksäkert och suger inte åt sig fukt och passar därför utmärkt vid poolen. Foto Timbertech.

Underhållsfritt och fläckfritt med träkomposit

Vill du ha ett ljusäkta, underhållsfritt material som inte suger upp någon typ av vätska som exempelvis vin, olja eller annat som man lätt kan spilla, kan träkomposit vara lösningen. Materialet består av träbaserade fiber och rena, giftfria plastpolymer och är dessutom färgbeständigt (bleks inte av solljus), kvistfritt och miljövänligt. Ytan är halksäker och har bra stöttålighet.

Köpinformation:

www.beijerbygg.se

www. essve.com

Annons

www.flisbyab.se

www.interwood.se

www.netstones.dk

www.steriks.se

www.tradgardshandel.se

www.timbertch.se

31 mars 2011
 
Annons
Mer om Altan
Annons

Skruva trall – allt du behöver tänka på

Altan Planerar du att bygga en altan i sommar? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, svarar på sju frågor om att skruva trall.   

Bygglovsregler för altan

Altan Funderar du på att bygga altan, men är osäker på om du behöver bygglov? Det här är vad som gäller.

Sätt färg på din altan

Altan Ta fram penseln och ge trädäcket ett lyft! Vi bad vår målarexpert Ken Kennard ge sina 7 bästa tips.

Bygg altan med rätt virke

Altan Njut av sommaren från en soldränkt altan! Vi har frågat Roger Nyström, författare till Stora Friggeboken och Vi i Villas expert på byggfrågor, vilket virke som passar bäst till altanbygget.

Vänta med altanbygget?

Altan Går du i altantankar men funderar över vad som kommer att hända i och med de nya bygglovsreglerna? Det här kan vara bra att tänka på.

Tips för altanbyggen

Altan Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och...

Fint på altanen

Altan Det knoppas och gror i trädgården. Nu vill vi inreda för uteliv och göra mysigt på balkong och altan.

Vi fick en uteplats i lä

Altan En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att...

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons