Annons
Profi Deck i träkomposit är helt underhållsfritt och fuktavstötande, suger inte åt sig exempelvis vin eller olja. Finns i sju färger, från vitt via grått och blått till svart. Monteras med klickteknik.Pris cirka 80 kr/löpmeter, Beijer Bygg
Profi Deck i träkomposit är helt underhållsfritt och fuktavstötande, suger inte åt sig exempelvis vin eller olja. Finns i sju färger, från vitt via grått och blått till svart. Monteras med klickteknik.Pris cirka 80 kr/löpmeter, Beijer Bygg

Ny altan med moderna material

Altan

Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du tips på snygga och smarta material du kanske inte kände till.

Annons
När temperaturen stiger och snön försvinner får de flesta villor ett extrarum på altanen eller uteplatsen. Här fikar vi, grillar, låter småbarnen leka eller sitter bara och slöar i sol eller skugga. En mysig altan sätter onekligen guldkant på villalivet och en väl anlagd och välskött altan kan hålla nästan hur länge som helst. En stenlagd uteplats är i princip outslitlig, men även en träaltan kan, korrekt byggd och med rätt skötsel, ha mycket lång livslängd.

Vilket material du väljer är en smaksak, men också en prisfråga och även beroende av hur händig du är. Att snickra en enkel träaltan klarar de flesta, att lägga sten är tungt och ställer stora krav på underarbete. Men en mindre stenläggning klarar den normalhändige med noggrannhet och tålamod.


Sibirisk lärk är ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat trä som passar bra till altanen. Träet behöver inte behandlas utan får med åren en vacker, silvergrå nyans. Pris cirka 40 kr/löpmeter. Foto Beijer Bygg.

Tåligt trä med ädel känsla

Ett relativt nytt träslag som blivit allt mer populärt är Cumaru, även kallat Brasiliansk teak. Det är mycket hårt - cirka tre gånger hårdare än ek - tåligt, står väl emot röta och behöver inte oljas. Cumaru har en vacker varmröd färg som skiftar i styrka och som med tiden blir silvergrå. Som för alla exotiska träslag gäller det att virket är FSC eller ITTO-certifierat. Regelverket kan mycket väl vara i vanlig gran och skruva alltid ovanifrån. Använd fintandas såg så slipper du att träet fransar sig.

Ligger din altan direkt på mark eller utsätts för mycket fukt och du vill undvika tryckimpregnerat trä, finns numera exempelvis linoljeimpregnerat eller värmebehandlat virke som betydligt mer miljövänliga alternativ. Det är lite dyrare men ska du inte bygga en jättealtan är det väl värt att fundera på.


Cumaru, även kallat Brasiliansk teak, är hårt, rötbeständigt och behöver inte underhållas men kräver rejäl trallskruv då det gärna vrider sig. Pris cirka 75 kr/löpmeter. Foto Beijer Bygg.

Kirai är ett annat, hårt teakliknande träslag. Trallen från Interwood har en slät och en profilerad yta vilket för det möjligt att skapa snygga mönster. Pris cirka 50 kr/löpmeter.

Trallskruven Torpedo MAX från Essve, är lätt att skruva med då den ”hugger” direkt vilket minskar iskruvningsmomentet. Finns i härdat stål samt rostfritt.

Rätt trallskruv underlättar

Idag väljer de flesta att skruva altanen, det ger färre sprickor och är mindre fysiskt ansträngande, i alla fall om du använder en elektrisk skruvdragare. Men det gäller att välja rätt typ av skruv. Att bara välja "trallskruv" är ingen garanti för ett hållbart, snyggt reslutat. Det blir till exempel mer rörelse i träet i en stor altan än i en liten, och om du bygger på en plats där luftfuktigheten varierar kraftigt sväller och krymper träet om vartannat. Detta ställer höga krav på skruven. Utsätts trallen för extremt mycket väta, till exempel vid ett poolområde, ska du alltid välja rostfri trallskruv.

Även hårda träslag som exempelvis Cumaru ställer höga krav på skruven, för klent material kan gå av när träet rör sig. Dessutom är förborrning och försänkning ofta ett måste. Tala med kunnig personal i byggfackhandeln för att försäkra dig om att du väljer rätt skruv eller gå in på www.essve.se som har en bra guide.


Nyhet från St Eriks. Betongstenen "Sparven" 35x35 cm, har en mjuk nedsänkning som fungerar utmärkt som fågelbad och ger liv åt altanen. Pris cirka 100 kr/styck. I bakgrunden dekorerade betongplattan "Kaprifol". Foto Susann Gson Engqvist

Lättare läggning med sten på nät

Natursten är vackert och hållbart, men tungt att arbeta med. Dessutom är naturstenen ojämn, vilket gör den svårare att lägga slätt. För att underlätta finns numera sten på nät, där samtliga stenar är lika höga och automatiskt läggs med lagom mellanrum och/eller i ett särskilt mönster

Betongsten är ett billigare, och lättare alternativ än natursten, men var inte dumsnål. Det kan vara stor skillnad på kvaliteten. Betongsten av hög kvalitet suger inte åt sig fukt utan torkar snabbt. Går fukten långt in i betongen finns risk att stenen vittrar sönder, kanske redan första vintern.


Sten på nät gör läggningen enklare. Grafitsten från danska Netstones finns i olika färger, former och mönstersättningar och säljs via exempelvis Tradgardshandel.se Pris från cirka 500 kr/kvm.

Även skiffer finns numera på nät. Detta skiffer är tre cm tjockt vilket passar bra för altan eller uterum. Lägges direkt på sättsand och fogar med Romex hårdfog. Pris cirka 500 kr/kvm, Flisby.

Byasten Nova är en ny, trumlad betongsten från Starka med slätare yta och mjukare färgnyanser. Pris cirka 300 kr/kvm.

Träkomposit är halksäkert och suger inte åt sig fukt och passar därför utmärkt vid poolen. Foto Timbertech.

Underhållsfritt och fläckfritt med träkomposit

Vill du ha ett ljusäkta, underhållsfritt material som inte suger upp någon typ av vätska som exempelvis vin, olja eller annat som man lätt kan spilla, kan träkomposit vara lösningen. Materialet består av träbaserade fiber och rena, giftfria plastpolymer och är dessutom färgbeständigt (bleks inte av solljus), kvistfritt och miljövänligt. Ytan är halksäker och har bra stöttålighet.

Köpinformation:

www.beijerbygg.se

www. essve.com

Annons

www.flisbyab.se

www.interwood.se

www.netstones.dk

www.steriks.se

www.tradgardshandel.se

www.timbertch.se

31 mars 2011

5 Kommentarer

2011-04-06
Daniel
2011-04-06
Carina
2011-04-06
Kristina Sjöberg, redaktör Vi i Villa
2011-04-08
Timmen
2011-04-11
Timmen
0

3 tips för din trätrall – så håller altanen länge

En obehandlad trätrall blir lätt grådaskig och kan ändra form. Här är 3 tips som får däcket att hänga med år efter år.

Annons

Så väljer du rätt trallvirke till altanbygget

Planerar du att bygga en altan? Se till att välja rätt trallvirke och planera ditt altanbygge – Hornbach kommer med smarta tips på vägen.

0

"Tips för att göra altanen mysig?"

Hur gör jag altanen mysig, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår inredningsexpert Jasmina Bylunds svar här.

0

Bygg en dagbädd av pallar

Sugen på att bygga en egen dagbädd? Här är en enkel guide på hur du bygger en av pallar.

0

Välja terrassvärmare

Det finns tre olika sorters terrassvärmare: Gasol, el och öppen eld. Här är några aktuella produkter.

1

Så väljer du terrassvärmare

Terrassvärmaren är ett populärt och mysigt sällskap under kyliga sensommarkvällar. Vi tittar här på fördelar och nackdelar med olika typer av terrassvär...

4

Så sköter du altanen

Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

1

Pimpa din altan!

Äntligen sommar och dags för uteliv. Passa på att skaffa lite kul detaljer till altanen.

0

Ledare: Nu är ute inne!

Vad härligt det är med vår och sommar. Nu börjar alla villaägares stora planer spira i takt med växtligheten. Jag har alltid önskat mig en maffig altan....

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons