Bygga altantak

Funderar du på att bygga ett altantak? Under sommarmånaderna och en bra bit in på hösten är altanen ett härligt extrarum för avkoppling och umgänge. Om du utrustar den med ett tak har du ett gediget skydd mot stark sol och hällande regn.

Väljer man att bygga altan med tak får man ett skön plats att vistas
på oavsett väderlek under sommaren.

Ett trädäck är behagligt att gå på varma sommardagar. Det är slätt och lent mot fötterna och det blir inte för varmt i solen. Virket måste vara hyvlat och av så god kvalitet att det inte sticker ut flisor, vrider sig eller innehåller för många och svåra kvistar, som kan brännas under fötterna.

Trädäcket, som är förhållandevis lätt att bygga, förstorar vardagsrummet eller köket beroende på dess placering. Och om man har en eller till och med flera generösa fönsterdörrar ut till altanen, öppnas kontakten mellan ute och inne ännu mer.

Läs mer: 3 tips för din trätrall – så håller altanen längre

Hög höjd kräver räcke
Om däcksgolvet befinner sig en bit över marken, ska det enligt lag finnas ett räcke som begränsar risken för personskador. Är det upp till en halvmeter ned till marken krävs inget räcke, men ett på cirka 70 centimeter kan ändå skapa lite gemyt. Om det finns risk att ramla ner att skada sig, ska det finnas ett icke klättringsbart eller genomträngligt räcke, minst 90 centimeter högt.

Ibland strålar solen mycket starkt, och man önskar sig lite skugga. En markis gör givetvis sin nytta, men ett tak kan kännas betydligt gedignare. Du får bygga ett eller flera skärmtak om högst 12 kvadratmeter vardera (ej sammanbyggda!) över uteplats eller altan utan att söka bygglov, om det når högst 3 meter ut från huset och inte hamnar närmare gräns mot grannen än 4,5 meter (normalt). Trädäcket som sådant kräver normalt inget bygglov, men om det befinner sig en viss höjd över marken, kräver kommunen bygglov. Bäst alltså att fråga byggandsnämnden vad som gäller.

Impregnering skyddar
Altanens stolpar kan i sin tur bära ett skärmtak. Trädäcket byggs till exempel av trallvirke 28×120 av impregnerad furu. Vanlig tryckimpregnering görs genom att man trycker in rötsvampgifter i virket. Men det finns också metoder, där man använder linolja, vilket är bättre ur miljösynpunkt. Allra bäst är att använda kärnvirke, som står emot röta minst lika bra som tryckt virke. Däremot finns inget som är skyddat mot mögel.

Trallvirket vilar sedan på bjälkar av dimensionen minst 50×150 millimeter, normalt med avståndet cirka 60 centimeter mellan sig. Bjälkarnas ändar vilar i sin tur på en så kallad primärbalk, även kallad bärlina. Mot väggen fästs bjälkarna med balkskor eller får vila på en horisontell regel. Bärlinorna ska ju bära flera bjälkar, så de behöver stöd av plintar ungefär varannan meter. Till bjälkar och bärlinor använd konstruktionsvirke klass K24 eller limträ.

Läs mer: Tips för en mysig altan

Så bygger du en altan med tak


Gjut ett antal plintar med cirka 2 meters avstånd
rakt under den linje där bärlinan ska placeras. För att få en rak linje, spänn ett snöre placerat så att det tangerar plintarnas yttre kant. Avsluta plintarna 5-10 centimeter över marknivån. Stick i stolpskor för ingjutning i varje plint innan betongen stelnat alltför mycket. Använd snöre så stolpskorna kommer i samma höjd.


Ställ stolparna
av 95×95 eller 120×120 millimeter virke i stolpskorna. Limträpelare 115×115 brukar också bli bra. Det är viktigt att stolparna av estetiska skäl inte görs för tunna; hellre för tjocka. Loda och staga tills vidare upp med snedsträvor. Väg av och markera på stolparnas utsida på vilken höjd bärlinorna för golvet och taket ska sitta. Använd gärna kritsnöre.


På utsidan om stolparna,
fäst bärlinorna för golvbjälkarna av dimension 45×220, kvalitet K24, med 4 stycken spik 40×125 i varje stolpe eller använd skruv 100 millimeter. Bärlinan för takbjälkarna görs av dimension 90×225 limträ. Den kan fästas genom att jacka ur i stolparna, så att linan vilar på stolparnas ändträ och samtidigt kan fästas i dessa.


Fäst balkskor
för golvbjälkarna i bärlinan med högst 600 millimeter avstånd från centrum till centrum. Se till att bjälkarnas överkant hamnar i nivå med bärlinans överkant. Gör ett upplag på husväggen genom att montera en horisontell regel. Gör även ett upplag för takbjälkarna/ takstolarna på motsvarande sätt. Placera ut golvbjälkarna och spika fast med 40 millimeter ankarspik i balkskorna.


Lägg på takstolarna
med cirka 1,2 meter avstånd och fäst. Spika råspontpanel 21×95 på takstolarna och lägg på en underlagspapp. På denna kan du läkta upp och lägga takpannor om taklutningen tillåter. Enklare är det att lägga shingel (ett slags förklistrad takpapp i småbitar). Ännu enklare är det att låta plåtslagaren lägga en falsad plåt. Det blir snyggt, men är dyrare.


Lägg på trallvirket
på golvbjälkarna. Skruva med trallskruv minst 65 millimeter, parvis i varje bjälke. Låt trallen rå 20 millimeter utanför bärlinan. Bygg ett räcke där så önskas eller erfordras. Kläd in kanten ned till marken med t.ex. spaljé eller liggande 28×70 virke med 10 millimeter springor mellan. Kläd in eventuell gavel vid taket med panel.
Illustrationer RK Illustration

 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar