Foto: Anders Carlén

6 saker att tänka på innan du köper nytt tak

Bygg

Att välja nytt tak till huset kan vara överväldigande – det finns oändligt många varianter att välja mellan, och det omfattande arbetet kan kännas skrämmande. Vi i Villa ger dig sex tips på vad du ska tänka på innan du köper nytt tak.

Vi i Villa har tidigare skrivit om att det kan vara en billigare affär att rusta upp ett befintligt tak istället för att byta ut det. Samtidigt går det inte alltid då även de bästa takplattorna har ett bäst-före datum. Erik Eriksson arbetar på Takläggarna i Mälardalen. Han berättar att de alltid lämnar 15 års funktionsgaranti på alla sina tegeltak. Här ger han sina allra bästa tips för att lyckas med takbytet.

Bestäm material och typ

De vanligaste takmaterialen är betongtegel, lertegel, asfaltspapp, dubbelfasad bandplåt och pvc-duk. Mindre vanliga material är sedumtak, halmtak, skiffertak och tak av träplattor. De vanligaste utformningarna är sadeltak, pulpettak, mansardtak, almat tak och platta tak.

Läs mer: Byta eller tvätta taket?

Gör upp en budget

En normalstor villa med 120 kvadratmeter boyta i ett plan med betongtegeltak kostar från 150 000 kronor och uppåt. Förutsatt att man låter en firma byta taket. Att göra arbetet själv håller givetvis kostnaden nere något, men många glömmer att räkna med kostnader för container, ställning, kranbil och så vidare.

Anlita en auktoriserad takentreprenör

Det största misstaget många gör är att inte anlita någon med rätt kompetens. Om man väljer en firma som är ansluten till någon av de större tegelleverantörerna, så som Monier, kan man vara säker på att arbetet utförs på ett korrekt sätt med rätt material. Dessa entreprenörer lämnar då en garanti när taket är klart. Den tryggheten får man inte via en lokal snickare som plockar ihop det material som är billigast i bygghandeln.

Läs mer: Lägga om taket själv eller inte?

Fastställ ditt behov

Det är lämpligast att kontakta sin lokala takleverantör för en konsultation. Ofta erbjuds detta kostnadsfritt i samband med att en offert lämnas. Då har man både en uppfattning om kostnad och får en professionell bedömning av takets skick. En seriös firma är ärlig och talar om hur lång tid taket håller innan det är läge att byta. Om taket legat mer än 30 år och börjar läcka så kan det också vara ett tecken på att taket behöver bytas.

Håll koll på bestämmelser

Enligt Arbetsmiljöverket krävs fast fallskyddsutrustning, så som ställning och gavelskydd, vid arbete över två meter. Vid mindre arbetsuppgifter över två meter kan det räcka med personlig fallskyddsutrustning som sele och livlina. Ska man ge sig på att byta sitt tak själv är det detta man i första hand måste se till till att ha ordnat med, helst genom en behörig ställningsfirma med utbildad personal. Ställningen ska vara märkt med godkännande innan den beträdes. Med hjälp av en monteringsanvisning för tegeltak klarar en normalhändig person av att lägga sitt tak själv. Viktigt är att göra rätt vid takets genomföringar, i ränndalar och runt eventuella takkupor.

Läs mer: Så fixar du takofferten

Fundera över soltak

Det kan vara värt att fundera på om man ska passa på och installera ett elproducerande tak när man ändå håller på och byter. På så vis kan man efter ett antal år ha betalt både takbytet och solelsinstallationen med hjälp av den producerade elen. En ganska bra affär jämfört med ett vanligt tak. 

david.johansson@bp.bonnier.se
19 mars 2018
 
Mer om Bygg
Medlems-
innehåll

"Byta dörrar och fönster – hur gör vi?"

Bygg Vi planerar att byta ut fönster och ytterdörr hemma hos oss, men hur går vi tillväga, undrar en läsare. Vi i Villas expert ger en konkret guide.

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Annons

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om ditt gamla tak och behandla det. Gunnar Ek och Daniel Ljungskog från Decatak guidar rätt i takdjungeln.

Annons

Bygg din egen trappa — det här behöver du veta

Bygg En trappa är det första du möts av i ett hus. Därför behöver den vara inbjudande och funktionell på samma gång, och gärna ge ett intryck av att vara...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...

"Locka själen tillbaka in i husen"

Bygg Byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson vill väcka husets själ när han tar sig an renoveringar. Här får du hans bästa tips för byggnadsvård. 

Gammalt blir nytt – inspiration för byggnadsvård

Bygg Han väcker själen i gamla byggnader och ger slitna golv och väggar nytt liv – här är några av byggnadsantikvarien Göran Gudmundssons mästerverk. Se...

Din villaekonomi 2011

Bygg Favoriterna ROT och RUT blir kvar, bolånetaket gör det svårare att köpa första villan och reporäntan stiger. Så här påverkas din villaekonomi.