Annons
Din varmvattenkonsumtion står för cirka 20 procent av din energiförbrukning – tygla den med en snål kran!
Din varmvattenkonsumtion står för cirka 20 procent av din energiförbrukning – tygla den med en snål kran!

Spara energi i badet

Vitvaror badrum

Badrummet är en känd energislukare, men nu dyker det upp allt fler smarta lösningar som tar hänsyn till både plånboken och miljön.

Annons

1. Smart dusch drygar ut vattnet

Problemet med snålspolande duschmunstycken har varit komforten: tunna, hårda strålar och så lite vatten att det har tagit en evighet att skölja schampot ur håret. Elless LSP 412 handduschar bygger på en egen patentskyddad teknik där vattenhastigheten ökas och luft blandas in redan vid låga flöden. Det ger en kraftfull men mjukare stråle, samtidigt som vattenmängden som går åt minskar med 30-50 procent jämfört med konventionella duschar. I klartext: från tolv till sex liter vatten per minut, vilket minskar energikonsumtionen och reducerar miljöpåverkan.
Pris: Från 300 kronor. www.elless.com

2. Energisparande vattenflöde i kranen

Gustavsbergs tvättställsblandare Nautic och Logic har fått energimärkning A, vilket är högsta betyg i den märkning som bland annat JM, Energimyndigheten, Kiwa och Boverket ligger bakom. Märkningen är av samma typ som för vitvaror och tanken är att inköpare, installatörer och konsumenter ska få opartisk hjälp att välja energieffektiva blandare. Nautic och Logic är försedda med energisparfunktioner som gör att blandarna återgår till sina energisparande komfortlägen så fort du släpper spaken. Blandarna är alltså inte snålspolande, men inställda på en vattentemperatur och ett vattenflöde som är fullt tillräckliga för dagligt bruk.
Pris: Från 1 263 kronor. www.gustavsberg.se. 

3. Varmt golv bara när du är där

EB-Therm 355 är en golvvärmetermostat med lcd-display. Genom att välja mellan fyra olika energisparprogram kan du se till att golvet är varmt de tider du använder badrummet och inte när du sover eller är på jobbet. Du kan skräddarsy tiderna efter din egen dygnsrytm eller också använda ett förinställt program. Upp till 35 procent av uppvärmningskostnaden kan sparas om du använder energisparprogrammet, enligt tillverkaren.
Pris cirka: 1 940 kronor www.ebeco.se

4. Snyggt ljus med snål spegel

En rund badrumsspegel med belysning ur Svedbergs möbelserie Style. Här får du dolt stämnings- och tvättställsljus (3x14 watt) i form av lysrörsarmatur bestyckad med HF-don (högfrekvensdon). Tekniken innebär högre verkningsgrad, lägre energiförbrukning och du slipper de gamla lysrörens flimmer innan ljuset tänds. Dessutom räknar man med att livslängden är fördubblad jämfört med halogenlampor: Ungefär 20 000 timmar, vilket motsvarar drygt tio års normal användning.
Pris cirka: 3 905 kronor (90 centimeters diameter), 3 290 kronor (75 centimeter). www.svedbergs.se

5. Låt varmvattnet värma kallvattnet

Istället för att varmvattnet rinner ut i avloppet när man duschar så värmer det här upp kallvattnet innan detta når duschblandaren. Tekniken kallas duschvärmeväxlare och har funnits länge, men har haft svårt att vinna mark i Norden. Duschvärmeväxlaren 80 kan kopplas in antingen enbart i duschen (vilket enligt tillverkaren ger 40-55 procents besparing) eller både i duschen och till bostadens varmvattenberedare, vilket ger en ännu högre verkningsgrad. Duschvärmeväxlaren installeras på befintligt duschgolv med en rostfri ram på justerbara gummifötter, eller fälls in i golvet vid badrumsrenovering eller nybyggnation.
Pris cirka: 4 490 kronor. www.sparavarmvatten.se

6. Halvera spolvattenmängden

Så gott som alla tillverkare säljer idag snålspolande toaletter, men det är inte alla som lyckas kombinera form med funktion. Hafas vägghängda toalett Relax U är designad och utvecklad av ingenjören Venkat Tirunagaru, som har kallats en av världens främsta badrumsdesigners. Toalettstolen är snålspolande 3/6 liter (en halvering jämfört med om du har en toalettstol från 60- eller 70-talet). Tänk dock på att många äldre villor med gamla avloppsstammar med svag lutning behöver rejält med vatten för att det inte ska bli stopp i rören.
Pris: Från 3 300 kronor. www.hafa.se

Annons

7. Handdukstork med timer

Några enkla knapptryck på en timer är allt som behövs för att styra handdukstorken utifrån behov och duschvanor. En minnesfunktion gör att timern upprepar mönstret nästa dag. Handdukstorken PAX TR-i finns i tre varianter, där den mest energisnåla är på 40 watt. Energiförbrukningen kan minskas med upp till 75 procent, jämfört med om man tidigare har låtit handdukstorken vara ständigt varm.
Pris cirka: Från 1 900 kronor. www.pax.se

Visste du att…

…en långsamt droppande kran släpper igenom ungefär en liter vatten i timmen. På ett år är det 9 000 liter vatten.

…god ventilation är ett måste i ett badrum. Men hur många timmar surrar din fläkt varje dygn? Och vilken effekt behöver du ha på den? Här finns stora pengar att spara om du har en fläkt anpassad för rummets storlek och ser till att den slår av när luftfuktigheten inte längre är så hög.

…en femtedel av villahushållets energi används till varmvatten. Ett större hushåll som använder 5 000 kWh energi per år för sitt varmvatten kan spara cirka 1 600 kWh varje år genom att byta till nya blandare, enligt Energimyndigheten.

…om du vill installera golvvärme, så måste du först säkerställa god isolering under värmeslingorna, annars försvinner en stor del av värmen nedåt.

Tips!

"Med 5-6 kvadratmeter solfångare får man minst hälften av sitt årliga varmvattenbehov täckt med gratis flödande solenergi."
Lars Andrén Vi i Villas energiexpert.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 november 2012

0 Kommentarer

0

Nio önskedrömmar för badrummet

Det är helt hopplöst! Man vill alltid, alltid göra om där hemma. Kolla bara in årets nyheter för badrummet. Vill ha!

0

Sätt färg på badrummet

Oftast är det accessoarerna som får sätta färg på badrummet. Men det finns även badkar, tvättställ och wc med snygga och fräcka färger.

Annons från Hafa

Designad badrumsserie för hela badrummet!

Hafa Lime är en komplett serie för hela badrummet med möbel, badkar, blandare, handdukstork och duschset designad av Jordens Arkitekter. Det moderna...

2

Tvätt och vett!

Energisnåla och mycket bra tvättförmåga. Men sköljningen är ofta dålig. Så är läget på tvättmaskinfronten idag.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons