Tvätta och torka miljövänligt
Tvätta och torka miljövänligt Foto: Samsung

Vi tvättar för osmart

Tvättstuga

Svenskarna tror att de sitter på hög kunskap om klädvård. Trots det använder de flesta alldeles för mycket tvättmedel och mindre bra tvättprogram på maskinen.

Annons

Rester av tvättmedel i kläderna

De allra flesta uppger sig vara renliga och tycker dessutom om att tvätta. Men det finns en del brister i hur vi behandlar våra smutsiga textiler. Exemeplvis ska tvättmedel doseras utifrån klädernas vikt, men 87 % av de tillfrågade i Samsung och Clints undersökning menar att de inte väger sin tvätt. En tredjedel häller upp tvättmedel på känn och nästan varannan uppger att de får tvättmedelsrester i kläderna.

Tvätta underkläder i högre temperatur

Orsaken till att vi tvättar är för att ta bort fläckar, bakterier och dålig lukt. Underkläder, lakan och handdukar rekommenderas tvätt i extra höga temperaturer, men det bara 2,5 % som följer det rådet.

– Precis som undersökningen visar är ett vanligt misstag att man likställer att tvätta bort fläckar med att tvätta bort bakterier. För att börja ta död på bakterier i textilierna krävs väldigt höga temperaturer, från ungefär 60 grader och uppåt medan en fläck kan tas bort i kallvatten om rätt teknik används. Med hjälp av ny teknik kan användningen av tvättmedel optimeras och behöver inte alls användas i några större mängder, säger Mikael Vannequé, nordisk produktchef för vitvaror på Samsung.

Tvätta smart & var snäll mot din maskin

• Läs tvättråden som anges på plagget! Ett ömtåligt plagg slits mer om det tvättas i ett program som exempelvis är avsett för handdukar.

• Använd tvättmedel med färgäkta blekmedel utan klorin. Det bevarar färgerna och tar bort svåra fläckar. När det gäller vittvätt fungerar blekmedel med klorin utmärkt.

• Var snabb! Ju fortare du tvättar bort en fläck från dina kläder desto större chans är det att du får bort den innan den har satt sig i textilierna.

• Överdosera inte tvättmedel, för mycket tvättmedel gör inte plaggen renare. Följ anvisningen på paketet.

• Var energismart och tvätta fulla maskiner, en maskin är lagom full när man kan få in en hand i överkant på öppningen.

Annons
14 februari 2014

0 Kommentarer

0

Fiffiga prylar till tvättstugan

En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

2

Tvätta miljövänligt

Förr i tiden tvättades kläderna när de var smutsiga. Idag tvättas dem så fort vi använt dem, vilket belastar miljön och sliter på tyget. Med goda tvättv...

0

Bli ett klädvårdsproffs!

I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

1

Guide - Så får du bättre tvättstuga

Det finns knep som gör tvättstugan till ett härligt utrymme att vistas i. Här är tipsen för en bättre tvättstuga.

1

Viktigt i våtrum

Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

0

Fräscha upp tvättstugan!

Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.

0

Renovera tvättstugan

Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvätts...

0

Trivsamma tvättstugor

Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!

1

Regler för plattsättning i våtutrymmen

Sedan branschreglerna för kakel och klinker kom till har vattenskadorna i våtutrymmen minskat.