Annons

Renovera tvättstugan

Tvättstuga

Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvättstugan från 70-talet. Resultatet blev både fräscht och funktionellt och en nyrenoverad tvättstuga.

Annons


Här är resultatet av tvättstugans renovering. Ett ljust och fräscht rum man gärna spenderar lite (eller mycket) tid i, även om det kanske inte alltid är så roligt att tvätta.

Det var en utmaning att få ordning på tvättstugan som använts i över 30 år och i princip sett likadan ut hela tiden. Allt var slitet, färgerna tråkiga och den kändes både stökig och rörig. Budgeten var satt till fem tusen kronor och huvuddelen av pengarna användes till att fräscha upp golv och väggar. Färgvalet föll på grönt, ljusgrått och vitt, behagliga färger att vistas i.


Snygg förvaringsmöbel i rostfritt stål passar perfekt i tvättstugan.


På fönstret satt vi upp frostad kontaktplast i form av vågor.

Fräscht med kakelvägg

Färgen vi valde till väggarna heter ’Tålig’ från Alcro och passar utmärkt i utrymmen som utsätts för fukt. Kulören heter S0530-G30Y. En av väggarna, den utmed diskhon kaklades från golv till tak med ett vitt kakel med fasade kanter, ’Pun white, från Alcro Designers/M2. Att kakla en hel vägg på detta sätt ger ett mycket fräscht intryck. Skåpet på väggen målades vitt och fick en ny knopp från Ikea.
Betonggolvet målades i en varm ljusgrå ton. Där använde vi golvfärgen Rustibus från Alcro i kulör S 2000 N. Även om golvet är snyggt är det kallt att gå på, så en matta är skön att stå på även i tvättstugan. Vi använde en så kallad balkongmatta, fukttålig och slitstark. Kan skäras till i önskad form och behöver ej langetteras. Vår matta kostade 59 kronor per kvadratmeter, på 2 meters bredd.

Förvaring och detaljer

Sedan skulle en praktisk arbetsyta skapas. Det blev en bänkskiva i massiv björk från Ikea, 188 cm lång, med vanliga bordsben, en trevlig arbetsbänk. Det som blev över på skivan lade vi på tvättmaskinen som extra avställningsyta. Två stycken tunnor med lock för smutstvätt ställdes under arbetsbänken, också från Ikea. En ordentlig hylla i rostfritt stål placerades i ett hörn och tar hand om förvaringen av både tvätt och prylar. ’Omar’ förvaringshylla, två stycken på varandra, Ikea.

Av ett snyggt tyg med rabarbertryck från Ljungbergs Textiltryck syddes ett draperi för diskhon så man slapp se det fula underredet. För att skydda mot sol och insyn i fönstret sattes frostad kontaktplast upp på fönsterrutan. Vi klippte ut vågor som bildar ränder. Självhäftande kontaktplast ligger på 67 cm bredd och kostar 50 kronor per meter, Kreatima. Ny fräsch tvättlina och fina klädnypor i trä sattes upp i den gamla ställningen.

Så mycket kostade det

Väggfärg Tålig, Alcro 400 kronor
Golvfärg Rustibus, Alcro 350 kronor
Kakel Alcro designers/M2 (510 kr/kvm) 2 040 kronor
Bänksskiva + ben Ikea 594 kronor
Tyg Ljungbers Textiltryck(340 kr/m) 510 kronor
Knopp Ikea (2-pack) 39 kronor
Matta K-Rauta (59 kr/kvm, 2 m bredd) 59 kronor
Kontaktplast Kreatima 50 kronor Tvättlina + nypor K-Rauta 35 kronor
Förvaringshylla + zinkback Ikea 619 kronor
Summa 4 696 kronor

Köpinformation

Alcro 08-775 60 00
Alcro Designers/M2 08-590 880 90
Ikea 020-43 90 50
K-Rauta 08-625 69 00
Kreatima 08-545 155 60
Ljungbergs Textiltryck 0302-371 70
 

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 augusti 2005

0 Kommentarer

2

Tvätta miljövänligt

Förr i tiden tvättades kläderna när de var smutsiga. Idag tvättas dem så fort vi använt dem, vilket belastar miljön och sliter på tyget. Med goda tvättv...

0

Bli ett klädvårdsproffs!

I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

1

Guide - Så får du bättre tvättstuga

Det finns knep som gör tvättstugan till ett härligt utrymme att vistas i. Här är tipsen för en bättre tvättstuga.

10

Tvättäkta - husets renaste rum

Att tvätta är en både meditativ och trivsam syssla i ett funktionellt tvättrum. Det lönar sig därför att planera ordentligt!

0

Tvätta lätt och rätt!

Vem har inte varit med om att en socka försvinner i tvätten? Eller hur de vita underkläderna blir alltmer smutsgrå? Att tvätta rätt är inte alltid lätt.

1

Viktigt i våtrum

Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

0

Fiffiga prylar till tvättstugan

En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

0

Trivsamma tvättstugor

Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!

0

Min nya tvättstuga

När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons