Foto: istockphoto

Tvätta miljövänligt

Tvättstuga

Förr i tiden tvättades kläderna när de var smutsiga. Idag tvättas dem så fort vi använt dem, vilket belastar miljön och sliter på tyget. Med goda tvättvanor skonar vi både vatten och material.

Annons

Många av oss bryr sig om miljön och har den i åtanke när vi tvättar. I en undersökning gjord av Samsung och Clint uppger 75% av de tillfrågade  att de tvättar minst en gång i veckan och använder för mycket tvättmedel.

Mjukt vatten minskar förbrukningen av tvättmedel

Det är viktigt att dosera tvättmedlet rätt. Måttinstruktioner brukar stå på paketet eller flaskan. Kolla också på din kommuns hemsida hur hårt vattnet i ditt område är. Mjukt vatten kräver inte lika mycket tvättmedel som hårt.

Avstå sköljmedel

Användandet av sköljmedel motverkar att det bildas statisk elektricitet i exempelvis kläder av polyester, men det innehåller mjukgörande ftalater som inte är bra för varken människa eller miljö. Frekvent användande av sköljmedel är allergiframkallande. Några matskedar vinäger har en mjukgörande effekt och kan fungera som ersättare, eller så skippar men sköljmedel helt och hållet.


Foto: Elfa

Förtvätta inte

Det är sällan kläderna är så smutsiga att de behöver en förtvätt. Fyll hela maskinen med kläder, även om maskinen justerar vatten efter mängden tvätt. En proppfull maskin är bättre än två halvfulla.

Låga temperaturer

En del kläder behöver inte tvättas alls utan mår bäst av att vädras, till exempel ull och organiska material. Tvätta kläder på 30-40 °C beroende på hur nedsmutsade de är. Sängkläder och handdukar kan tvättas i 60 °C för att kvalster och bakterier ska försvinna.

Slipp dålig lukt i maskinen

Rengör trumman i din maskin emellanåt genom att köra en tom maskin på en hög temperatur. Det finns tvättmaskiner med ett speciellt program för just detta, till exempel Samsung Eco Bubbles program Eco Drum Clean.

Låt alltid såväl luckan som fack för tvätt- och sköljmedel vara öppna när maskinen inte används och undvik på så vis att din maskin börjar lukta unket.

Annons

Torka miljösmart

Om möjligheten finns är det såklart bäst att hänga upp tvätten utomhus. Hängtorkning överhuvudtaget är bättre för miljön än torktumlare och torkskåp. Om man ändå behöver tumla är ett tips att först låta tvätten centrifugera länge i tvättmaskinen– då förbrukar tumlaren mindre el när tvätten ska torkas. Kondenstumlare är bättre än frånluftstumlare. Överlag är torktumlare mer miljövänliga än torkskåp.

10 februari 2014

2 Kommentarer

2014-02-15
Seved Nylund
2014-02-15
Seved Nylund
0

Bli ett klädvårdsproffs!

I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

1

Guide - Så får du bättre tvättstuga

Det finns knep som gör tvättstugan till ett härligt utrymme att vistas i. Här är tipsen för en bättre tvättstuga.

10

Tvättäkta - husets renaste rum

Att tvätta är en både meditativ och trivsam syssla i ett funktionellt tvättrum. Det lönar sig därför att planera ordentligt!

0

Tvätta lätt och rätt!

Vem har inte varit med om att en socka försvinner i tvätten? Eller hur de vita underkläderna blir alltmer smutsgrå? Att tvätta rätt är inte alltid lätt.

1

Viktigt i våtrum

Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

0

Fiffiga prylar till tvättstugan

En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

0

Renovera tvättstugan

Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvätts...

0

Trivsamma tvättstugor

Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!

0

Min nya tvättstuga

När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...