Annons
Vet du hur du ska tvätta dina kläder? I boken Tvätta lätt och rätt får du moderna tips och råd.
Vet du hur du ska tvätta dina kläder? I boken Tvätta lätt och rätt får du moderna tips och råd.

Tvätta lätt och rätt!

Tvättstuga

Vem har inte varit med om att en socka försvinner i tvätten? Eller hur de vita underkläderna blir alltmer smutsgrå? Att tvätta rätt är inte alltid lätt.

Annons

Hur tvättar du dina kläder? Vem har lärt dig det? Stämmer den kunskapen fortfarande? Det var några frågor som ställdes av Electrolux informationschef Cecilia Öster på en pressträff nyligen. Svaret var kanske inte helt oväntat att vi fortfarande tvättar våra kläder efter råd som våra föräldrar har gett oss. Råd som kanske inte längre gäller.

Hej då handtvätt!

Annika Kühner är produktchef på Electrolux hemprodukter och hon menar att vi dagens moderna maskiner kan tvätta allt. Men kan jag verkligen tvätta paljettklänningen i maskinen?

- Ja, det går. Använd en tvättpåse och tvätta på fintvätt. Det sliter mindre på klädesplagget än att du gnuggar det för hand, säger hon.

Att torktumlare sliter på kläderna är en annan gammal sanning som Annika vill avliva.

- Många tror att det är så men de har aldrig provat själv. De nya torktumlarna är numer även energimärkta och ett utmärkt alternativ för torkning för alla som inte har en trädgård att hänga ut tvätten i.

Farväl stryktvätt!

De nya torktumlarna klarar inte bara av att torka kläderna på ett miljövänligt sätt, de stryker dem också.

- På vår nya maskin finns en uppfräschningstvätt, den tar bara 14 minuter. Har du sedan en iron aid-maskin kan du på under en timme ha partystassen tvättad, struken och klar för nya äventyr.

Hej spårlöst försvunna sockan!

De flesta av oss har varit med om att en socka till synes helt spårlöst har försvunnit i tvätten. En detalj på nya tvättmaskiner är att luckan lutar med tio grader just för att man ska kunna se in i trumman utan att behöva ställa sig på knä. Själva öppningen är också större och framförallt så sitter trumman högre upp på maskinen.

- Använder vi maskinernas fulla potential så underlättar vi vårt hushållsarbete. Vi får mer tid över till annat. Men än är vi inte framme vid att maskinerna sorterar tvätten åt oss.

Rådiga tvättråd

Tänk på miljön. Packa maskinen full och kör på rätt program. Överdosera inte tvättmedlet.

Sortera efter den ljusaste färgen. Är tröjan vit- och blårandig, tvätta den som vittvätt.

Annons

Använd tvättpåse. Det sliter mindre på känsligt tyg.

Tvätta vit syntet med kulörtvättmedel. Vita syntetkläder är ofta färgade vitt. Tvättmedel med blekmedel bleker det vita och kläderna tappar sin vithet. Använd därför kulörtvättmedel.

Mjuk tvätt utan sköljmedel. Genom att torktumla frottéhanddukar och bomullströjor några minuter direkt efter tvätt blir de mjuka utan att du behöver använda sköljmedel.

Om du inte vet. Saknas tvättråd helt i ett plagg så prova att köra det på fintvätt och 40 graderC.


Fler tvättråd finns i den nyutkomna boken "Tvätta lätt och rätt". Boken kostar cirka 75 kronor och finns att köpa på alla Stockhome-butiker. Den går också att beställa på www.electrolux.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
16 september 2008

0 Kommentarer

2

Tvätta miljövänligt

Förr i tiden tvättades kläderna när de var smutsiga. Idag tvättas dem så fort vi använt dem, vilket belastar miljön och sliter på tyget. Med goda tvättv...

0

Bli ett klädvårdsproffs!

I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

1

Guide - Så får du bättre tvättstuga

Det finns knep som gör tvättstugan till ett härligt utrymme att vistas i. Här är tipsen för en bättre tvättstuga.

10

Tvättäkta - husets renaste rum

Att tvätta är en både meditativ och trivsam syssla i ett funktionellt tvättrum. Det lönar sig därför att planera ordentligt!

1

Viktigt i våtrum

Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

0

Fiffiga prylar till tvättstugan

En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

0

Renovera tvättstugan

Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvätts...

0

Trivsamma tvättstugor

Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!

0

Min nya tvättstuga

När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons