Annons

Trivsamma tvättstugor

Tvättstuga

Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!

Annons

Med tanke på hur tråkigt de flesta tycker det är att tvätta, hänga, stryka, vika och sortera, och hur mycket tid man (eller kanske rättare: kvinna?) tillbringar där, tycker vi att detta bortglömda rum förtjänar ett lyft. Ett tråkigt jobb blir så mycket roligare i en trivsam, och ändamålsenlig miljö.
Det är viktigt att komma ihåg att tvättstugan är ett våtutrymme. Ge dig inte på att sätta kakel och klinker om du inte är absolut säker på vad du gör. Fuktskador som uppkommit på grund av felaktigt underarbete ersätts inte av försäkringsbolagen.

Annars är kakel och klinker bra val, men tänk på att golvplattorna helst ska vara oglaserade eller matta, så man inte riskerar att halka på dem när de blir blöta.

Eftersom tvättstugan är att ett rum där man utför olika typer av arbeten, är det också viktigt att den är praktiskt och ändamålsenligt utformad. Rejäl ho för småtvätt och leriga stövlar, bra arbetsbänkar, massor av förvaring och ergonomiskt bra arbetsställningar är värt att satsa lite extra på. Upphöjd tvättmaskin, höj- och sänkbara linor och smutstvättkorgar även de minsta kan nå och begripa sig på, är en bra början. För barnfamiljen är det också viktigt med säker förvaring av tvättmedel med mera, samt att strykbräda och strykjärn inte kan välta ned på klåfingriga små.

Tvättstugan för den stora familjen. Välordnat och fräscht på stora ytor med grå klinker och vitt kakel. Tvättstugan har två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp – allt uppbyggt på en kaklad sockel för bekväm arbetshöjd och för att underlätta städningen. Rejäla tunnor med smutstvätt sorterad efter färg och en korgback per familjemedlem för rena kläder. Rullkorgen ingår i Elfas förvaringssystem. Här finns också fyra garderober för säsongskläder och skor. Kanske är det dags att flytta in frukost-teven i tvättstugan, så kan fler i familjen tänka sig att hjälpa till?

Köksskåpen passar även i tvättstugan. Ligger kök och tvättstuga i anslutning till varandra är det snyggt med samma inredning. Här extra tåliga köksskåp, Version ljus ek med ekmelaminlucka från Marbodal.


Smart strykbräda. En strykbräda är ett måste i tvättstugan. Men tänk vad skönt att slippa den där rangliga ställningen och istället enkelt vika ihop den och skjuta in den i ett skåp efter användning. Bänkskåp med strykbräda och trådkorg under. Marbodal.

Färgglatt med massor av plats att hänga på. Tvätten torkar snabbt och bra på olika ställningar, och det kostar inte en krona i el. I taket en höj- och sänkbar torkhiss med 11 meter torklina ”Erik”, finns på bland annat Smarthem.se för cirka 500 kronor. Torktornet ”Flex” i förgrunden rymmer hela 30 meter lina, kan också vikas ihop till halv storlek, Coop Forum,cirka 350 kronor. Skjortor med mera torkar på en extra metallstång på väggen. Träjalusinen från Ikea döljer öppna hyllor för tvätt- och rengörningsmedel. Kakel från Kakelspecialsten, Marazzi Pietra grå samt serien Raku på vägg, samt Pieve Gul på golvet. Mer om denna tvättstuga på www.viivilla.se ”Förnya tvättstugan med kakel och klinker”.

Många små nypor. Sexton nypor att använda för vädring och torkning av små plagg. Fälls ihop och blir platt för smart förvaring när den inte används. Tvätthängare Markus. Pris 30 kronor. Åhlens.

Annons

Älskade mangel. Den som en gång har haft en mangel vet precis vilket oumbärlig hjälp den är. Snabbt och lätt blir dukar och lakan perfekt platta. Electrolux manglar EDM6100 och EDM8100 finns med bredd 76 respektive 96 cm. Mangelduk i linneväv. Manglarna är vita med mangelbord i fanerat bokträ. Cirkapris 3 550 respektive 4 650 kronor. Som extra tillbehör finns ett stativ som passar respektive mangel. Cirkapris för stativen är 830 respektive 1 100 kronor. Electrolux.

Trolla med Trollo

Tvätt utan veck. Fiffig lösning för att få tvätt utan märken av klädnypor och tvättlinor. Blås upp tvättlinekudden Noveck, lägg den över två tvättlinor och häng plagget där så slipper du veck. Noveck är 65 cm lång och tillverkad i återvinningsbar plast. Pris 60 kronor. Brittart.


Ena stunden en liten plastlåda på väggen, nästa sekund 21 meter torklina att hänga tvätt på. Bort med linorna när de inte behövs och fram med dem när tvätten ska hängas. Passar utmärkt för det lilla badrummet eller tvättstugan. Utdragbart, 5 gånger 4,2 meter lina. Cirkapris 250 kronor. Rörets Industrier.

Ett ljust rum som flödar av dagsljus, vilken drömtvättstuga! Framför de båda fönstren har man valt att placera en vit bänkskiva med praktisk ho med kran. Bänkskåp på ben för att det underlättar städningen. Arbetet flyter lätt med så mycket arbetsyta, trots den relativt lilla ytan.

Grå klinker på golvet, Kakelspecialisten, praktisk färg i ett våtutrymme. Garderoben till vänster fungerar som städskåp med plats för strykjärn och strykbräda. All inredning från Ikea.

”Tvättpelare” med separat tumlare finns numera i var mans hem. En god idé att ta efter är att montera hyllor på väggen. Det är inte alltid man vill gömma undan saker i skåp. Det nödvändigaste skall vara lättillgängligt!


Snygga korgar från Bruka fyllda med ”bra att ha saker” En tvättkorg i robust teak är både snyggt och fyller sin funktion.

Köpinformation:

BrittArt 08-448 39 69 www.brittart.se
Bruka Design 08-23 17 90
Coop Forum 020-71 10 10 www.coopfoum.se
Electrolux 0771-11 44 77 www.electrolux.se
Elfa 0392-389 10 www.elfa.com
Ikea 0476-815 00 www.ikea.se
Kakelspecialisten 08-668 00 31
Marbodal 0502-170 00 www.marbodal.se
Rörets Industrier 036-31 23 00, www.rorets.se
Smarthem, www.smarthem.se
Åhlens 08-402 80 00 www.ahlens.com
Sök även butiker/köpställen på klicka in på ”Sök butik", här.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

04 augusti 2005
 
Annons
Mer om Tvättstuga

Bli ett klädvårdsproffs!

Tvättstuga I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

Så fixar du en smart tvättstuga

Tvättstuga Få skulle nog påstå att tvätt och strykning är lika roligt som matlagning, men liksom ett kök kräver en tvättstuga lite planering för att fungera prakti...

Välplanerad tvättstuga gör jobbet roligare

Tvättstuga Logistik och bra förvaring. Det är grundstenarna i en välfungerande tvättstuga. Sen skadar det förstås inte med lite glada färger och skön musik, så...

Viktigt i våtrum

Tvättstuga Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

Fräscha upp tvättstugan!

Tvättstuga Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.

Torrt i tvättstugan

Tvättstuga När det är dags att renovera tvättstugan där hemma gäller det att man gör allt på rätt sätt. Här tar vi upp vad som gäller för att försäkringarna ska...

Fiffiga prylar till tvättstugan

Tvättstuga En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

Renovera tvättstugan

Tvättstuga Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvätts...

Min nya tvättstuga

Tvättstuga När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons