Annons

Trivsamma tvättstugor

Tvättstuga

Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!

Annons

Med tanke på hur tråkigt de flesta tycker det är att tvätta, hänga, stryka, vika och sortera, och hur mycket tid man (eller kanske rättare: kvinna?) tillbringar där, tycker vi att detta bortglömda rum förtjänar ett lyft. Ett tråkigt jobb blir så mycket roligare i en trivsam, och ändamålsenlig miljö.
Det är viktigt att komma ihåg att tvättstugan är ett våtutrymme. Ge dig inte på att sätta kakel och klinker om du inte är absolut säker på vad du gör. Fuktskador som uppkommit på grund av felaktigt underarbete ersätts inte av försäkringsbolagen.

Annars är kakel och klinker bra val, men tänk på att golvplattorna helst ska vara oglaserade eller matta, så man inte riskerar att halka på dem när de blir blöta.

Eftersom tvättstugan är att ett rum där man utför olika typer av arbeten, är det också viktigt att den är praktiskt och ändamålsenligt utformad. Rejäl ho för småtvätt och leriga stövlar, bra arbetsbänkar, massor av förvaring och ergonomiskt bra arbetsställningar är värt att satsa lite extra på. Upphöjd tvättmaskin, höj- och sänkbara linor och smutstvättkorgar även de minsta kan nå och begripa sig på, är en bra början. För barnfamiljen är det också viktigt med säker förvaring av tvättmedel med mera, samt att strykbräda och strykjärn inte kan välta ned på klåfingriga små.

Tvättstugan för den stora familjen. Välordnat och fräscht på stora ytor med grå klinker och vitt kakel. Tvättstugan har två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp – allt uppbyggt på en kaklad sockel för bekväm arbetshöjd och för att underlätta städningen. Rejäla tunnor med smutstvätt sorterad efter färg och en korgback per familjemedlem för rena kläder. Rullkorgen ingår i Elfas förvaringssystem. Här finns också fyra garderober för säsongskläder och skor. Kanske är det dags att flytta in frukost-teven i tvättstugan, så kan fler i familjen tänka sig att hjälpa till?

Köksskåpen passar även i tvättstugan. Ligger kök och tvättstuga i anslutning till varandra är det snyggt med samma inredning. Här extra tåliga köksskåp, Version ljus ek med ekmelaminlucka från Marbodal.


Smart strykbräda. En strykbräda är ett måste i tvättstugan. Men tänk vad skönt att slippa den där rangliga ställningen och istället enkelt vika ihop den och skjuta in den i ett skåp efter användning. Bänkskåp med strykbräda och trådkorg under. Marbodal.

Färgglatt med massor av plats att hänga på. Tvätten torkar snabbt och bra på olika ställningar, och det kostar inte en krona i el. I taket en höj- och sänkbar torkhiss med 11 meter torklina ”Erik”, finns på bland annat Smarthem.se för cirka 500 kronor. Torktornet ”Flex” i förgrunden rymmer hela 30 meter lina, kan också vikas ihop till halv storlek, Coop Forum,cirka 350 kronor. Skjortor med mera torkar på en extra metallstång på väggen. Träjalusinen från Ikea döljer öppna hyllor för tvätt- och rengörningsmedel. Kakel från Kakelspecialsten, Marazzi Pietra grå samt serien Raku på vägg, samt Pieve Gul på golvet. Mer om denna tvättstuga på www.viivilla.se ”Förnya tvättstugan med kakel och klinker”.

Många små nypor. Sexton nypor att använda för vädring och torkning av små plagg. Fälls ihop och blir platt för smart förvaring när den inte används. Tvätthängare Markus. Pris 30 kronor. Åhlens.

Annons

Älskade mangel. Den som en gång har haft en mangel vet precis vilket oumbärlig hjälp den är. Snabbt och lätt blir dukar och lakan perfekt platta. Electrolux manglar EDM6100 och EDM8100 finns med bredd 76 respektive 96 cm. Mangelduk i linneväv. Manglarna är vita med mangelbord i fanerat bokträ. Cirkapris 3 550 respektive 4 650 kronor. Som extra tillbehör finns ett stativ som passar respektive mangel. Cirkapris för stativen är 830 respektive 1 100 kronor. Electrolux.

Trolla med Trollo

Tvätt utan veck. Fiffig lösning för att få tvätt utan märken av klädnypor och tvättlinor. Blås upp tvättlinekudden Noveck, lägg den över två tvättlinor och häng plagget där så slipper du veck. Noveck är 65 cm lång och tillverkad i återvinningsbar plast. Pris 60 kronor. Brittart.


Ena stunden en liten plastlåda på väggen, nästa sekund 21 meter torklina att hänga tvätt på. Bort med linorna när de inte behövs och fram med dem när tvätten ska hängas. Passar utmärkt för det lilla badrummet eller tvättstugan. Utdragbart, 5 gånger 4,2 meter lina. Cirkapris 250 kronor. Rörets Industrier.

Ett ljust rum som flödar av dagsljus, vilken drömtvättstuga! Framför de båda fönstren har man valt att placera en vit bänkskiva med praktisk ho med kran. Bänkskåp på ben för att det underlättar städningen. Arbetet flyter lätt med så mycket arbetsyta, trots den relativt lilla ytan.

Grå klinker på golvet, Kakelspecialisten, praktisk färg i ett våtutrymme. Garderoben till vänster fungerar som städskåp med plats för strykjärn och strykbräda. All inredning från Ikea.

”Tvättpelare” med separat tumlare finns numera i var mans hem. En god idé att ta efter är att montera hyllor på väggen. Det är inte alltid man vill gömma undan saker i skåp. Det nödvändigaste skall vara lättillgängligt!


Snygga korgar från Bruka fyllda med ”bra att ha saker” En tvättkorg i robust teak är både snyggt och fyller sin funktion.

Köpinformation:

BrittArt 08-448 39 69 www.brittart.se
Bruka Design 08-23 17 90
Coop Forum 020-71 10 10 www.coopfoum.se
Electrolux 0771-11 44 77 www.electrolux.se
Elfa 0392-389 10 www.elfa.com
Ikea 0476-815 00 www.ikea.se
Kakelspecialisten 08-668 00 31
Marbodal 0502-170 00 www.marbodal.se
Rörets Industrier 036-31 23 00, www.rorets.se
Smarthem, www.smarthem.se
Åhlens 08-402 80 00 www.ahlens.com
Sök även butiker/köpställen på klicka in på ”Sök butik", här.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

4 augusti 2005

0 Kommentarer

2

Tvätta miljövänligt

Förr i tiden tvättades kläderna när de var smutsiga. Idag tvättas dem så fort vi använt dem, vilket belastar miljön och sliter på tyget. Med goda tvättv...

0

Bli ett klädvårdsproffs!

I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

1

Guide - Så får du bättre tvättstuga

Det finns knep som gör tvättstugan till ett härligt utrymme att vistas i. Här är tipsen för en bättre tvättstuga.

0

Välplanerad tvättstuga gör jobbet roligare

Logistik och bra förvaring. Det är grundstenarna i en välfungerande tvättstuga. Sen skadar det förstås inte med lite glada färger och skön musik, så...

1

Viktigt i våtrum

Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

0

Fräscha upp tvättstugan!

Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.

0

Torrt i tvättstugan

När det är dags att renovera tvättstugan där hemma gäller det att man gör allt på rätt sätt. Här tar vi upp vad som gäller för att försäkringarna ska...

0

Fiffiga prylar till tvättstugan

En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

0

Min nya tvättstuga

När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons