Annons
Foto: Istockphoto

Så fixar du en smart tvättstuga

Tvättstuga

Få skulle nog påstå att tvätt och strykning är lika roligt som matlagning, men liksom ett kök kräver en tvättstuga lite planering för att fungera praktiskt. Här följer några tips för en smartare tvättstuga – i både stort och litet format!

Annons


Grovkök med bra förvaring blir smart tvättstuga. Foto Marbodal.

En genomtänkt tvättstuga kräver mindre tid. Barnfamiljer, ensamstående eller äldre - varje hushåll har sina behov, men kläderna måste på något sätt bli hela och rena. Tvättstugor kan se oerhört olika ut – de kan bestå av en enkel tvättmaskin i en skrubb eller uppta en hel källare. Har man turen att ha riktigt gott om plats i sin tvättstuga är det mest praktiskt att samla all slags klädvård just där; handtvätt, fläckborttagning, mangling, strykning, sömnad, skovård, klädborstning, vädring samt sommar- respektive vinterförvaring.

Hemmets linneförråd för lakan, dukar och handdukar är också praktiskt att ha nära tvättstugan. I verkligheten har kanske de flesta inte så stor plats för tvätten. Om tvättmaskinen måste installeras i köket eller badrummet blir tvätten självklart mer svår att hantera. Det ställer desto högre krav på lösningarna.

 

Smarta lösningar för det lilla tvättutrymmet

Toppmatade tvättmaskiner tar ofta mindre utrymme än frontmatade. En kombinerad tvättmaskin/torktumlare är en uppfinning som en del har satsat på och det finns till och med en vägghängd tvättmaskin under utveckling. Några av de senaste tvättmaskinsmodellerna har en timer som talar om när tvätten är klar – ett annat alternativ är att sätta en äggklocka.Handtvättade tröjor kan läggas på nät som fästs med sugproppar över badkaret. Det finns också utdragbara tvättlinor i bredd som kan skruvas upp över till exempel badkaret, likaså torkställningar som kan hängas på element, balkonger eller badkar.

För den som har trångt hemma finns det strykbrädor som kan fällas in i en till synes vanlig kökslåda. Alternativt kan man låta hänga upp strykbrädan på en krok bakom en dörr, så är den ur vägen då den inte används. Den nystrukna tvätten kan hängas upp på stänger i badrumstaket eller i serveringsgången. Att förbereda tvätten redan när kläderna kastas i tvättkorgen förkortar naturligtvis arbetstiden – lägg fintvätt i en tvättkorg, färgade kläder för 60-graderstvätt i en annan, handdukstvätt i en tredje och så vidare. Markera dem gärna för att undvika sammanblandning. Sorteringsbackar behöver inte ta så stor plats. På IKEA finner man stapelbara backar med lock som inte tar mer än någon halvkvadratmeter av golvytan.


Med en timer på maskinen slipper man onödigt spring till tvättstugan. Foto Electrolux.

Ett rum helt ägnat åt klädvård

Men en tvättstuga kan egentligen heller aldrig bli för stor. Den som kan bre ut sig lite mer ska först och främst satsa på förvaring och arbetsytor. Med lite god planering kan man få rum för all slags klädvård i tvättstugan. I några enkla garderober eller skåp med utdragbara trådbackar eller korgar kan man få in mycket; smutstvätt som sorteras efter färg och tvättkänslighet, olika slags tvätt- och fläckborttagningsmedel, stryktvätten som ska pressas senare. Sådant som ska lagas, fållas eller få en ny knapp kan få en särskild trådkorg i ett av tvättstugans skåp. Garderober i tyg för vinter eller sommarförvaring, skofack samt lådor för den gångna säsongens nytvättade kläder kan hängas undan i ett skåp eller på en klädstång.

Men en tvättstuga kan egentligen heller aldrig bli för stor. Den som kan bre ut sig lite mer ska först och främst satsa på förvaring och arbetsytor. Med lite god planering kan man få rum för all slags klädvård i tvättstugan. I några enkla garderober eller skåp med utdragbara trådbackar eller korgar kan man få in mycket; smutstvätt som sorteras efter färg och tvättkänslighet, olika slags tvätt- och fläckborttagningsmedel, stryktvätten som ska pressas senare. Sådant som ska lagas, fållas eller få en ny knapp kan få en särskild trådkorg i ett av tvättstugans skåp. Garderober i tyg för vinter eller sommarförvaring, skofack samt lådor för den gångna säsongens nytvättade kläder kan hängas undan i ett skåp eller på en klädstång.

 

Läs även: Månadens läsaridé: "Jag har skapat ett tekniskt badrum"

 

Plats för sortering underlättar också tvättarbetet betydligt. Med ett stort sorteringsbord eller en arbetsbänk i tvättstugan slipper man tampas med högarna av rena kläder på sängen eller vardagsrumssoffan. På sorteringsbordet kan man också låta handtvättade tröjor torka plant. Skänk gärna symaskinen en egen plats på tvättstugans arbetsbänk. För den som vill lägga extra resurser på att ha maskinen lättillgänglig kan satsa på en elektrisk symaskinslyft! En sådan låter arbetsbänken vara fri för arbete och lyfter fram maskinen vid behov.

Skor som ska rengöras och putsas kan få en egen hylla eller torkmatta, skokräm och borstar en egen låda i ett av skåpen. En duschslang nära golvbrunnen är praktiskt för att skölja grovt nedsmutsade kängor eller stövlar. För den som har småbarn eller som ofta är ute i jogging- eller skidspåret, kan ett torkskåp eller en särskild stöveltork vara väl värt en investering. Klädborste, tejprulle samt tygpåse för tvätt av nylonstrumpor och andra ömtåliga material är också bra tillbehör för god klädvård som hör hemma i den kompletta tvättstugan.

Annons


Infällbar strykbräda för det lilla utrymmet. Foto Myresjökök.

Underlätta strykningen

Det är skönt att slippa att alltid ställa undan strykbrädan. Låt den få en permanent plats i tvättstugan så att ett enstaka plagg lätt kan strykas. Installera ett uttag eller dra en sladd som hänger ner från taket, så att strykjärnet kan röras fritt över strykbrädan. Skaffa en klädställning där nystruket lätt kan hängas tills det ska in i garderoben. Köp några extra galgar så att det alltid finns tomma till hands i tvättstugan. Köp gärna också några uppblåsbara galgar som är bra för att hänga fuktiga skjortor.

 

Smarta förvaringstips för tvättstugan!

 


I en tvättstuga bör finnas en vask för handtvätt av känsliga plagg. Dubbelho är bra så att man kan blötlägga och skölja samtidigt och en utdragbar slang är praktiskt. Är man redo att lägga lite extra resurser kan man låta installera två tvättmaskiner bredvid varandra, så att flera tvättar i olika temperatur eller färger kan köras samtidigt. I gengäld håller maskinerna längre. Torktumlare är praktiskt för att hålla kläder och frottéhanddukar mjuka - för kläder och kuddar med dun är den ett måste - men bäst för kläderna är att satsa på ett torkskåp som är betydligt mer skonsamt för textilierna. Skåpet kan kompletteras med tvättlinor eller en torkställning.

Torkning och vädring en del av tvättarbetet

En lakansträckare är ett bortglömt tvättstugetillbehör som lätt kan monteras på väggen. Med hjälp av en sådan kan en person lätt sträcka lakanen själv. Manglade lakan håller sig fräscha längre och är skönare att ligga på. En mangel kan placeras antingen på ett stativ, ett bord eller på en utdragbar arbetsskiva. Det är bra att ha någonstans att hänga nymanglade lakan och dukar – en fristående handdukshängare eller en stång på väggen eller i taket är bra att ha till hands tills dukarna ska vikas och stoppas in i linneförrådet.

I många hus är tvättstugan förlagd till källaren och då har man kanske plats för ett särskilt torkrum. En tvättvagn sparar ryggen. Ska man göra om planeringen i huset, kan det vara värt att inreda tvättstugan närmare köket eller som del av ett grovkök, gärna vid en köksingång. Fördelen med att ha nära till en ytterdörr är att man lätt kan hänga ut tvätten på sommaren. En vädringskrok är välgörande för luftning av stickade tröjor, byxor och kavajer. Med regelbunden vädring behöver plaggen inte tvättas fullt så ofta. Satsa också på god belysning över tvättstugans arbetsbänk, inte minst för att underlätta strumpmatchningen. Och låt en enkel radio göra arbetet mindre tråkigt.


Sorteringsbackar förenklar tvättproceduren.

Håll det rena rent!

Tvättstugan bör i sig vara lättstädad och golv av linoleummatta, kakel eller klinker är att föredra. Man bör dock vara försiktig med att välja glaserade plattor som lätt blir hala när de blir blöta. Golvvärme bidrar till att golvet torkar upp snabbare och till snabbare torkad tvätt. Skaffa gärna en egen golvmopp till tvättstugan då mängden textilier bidrar till dammbildningen. Köp också en papperskorg till tvättstugan för tvättludd och annat skräp.

Idélista för en smartare tvättstuga

• Sorteringsbackar för olika tvättar
• Kombinerad tvätt och torktumlare för den lilla tvättstugan eller…
två tvättmaskiner för den stora!
• Tvättmaskin med timer eller…äggklocka!
• Tvättvagn på hjul
• Utdragbar torkställning
• Sorteringsbord eller arbetsbänk
• God arbetsbelysning
• Skåp med trådbackar för förvaring av stryktvätt, tvättmedel etc
• Hopfällbar strykbräda i låda eller…
krok för strykbrädan på väggen
• Uttag i taket för lättmanövrerat strykjärn
• Stänger i taket för struken tvätt/manglade lakan eller…
klädställning

Dessutom, för den totala ”klädvårdsstugan”, komplettera gärna med:

• Väggmonterad lakansträckare
• Mangel
• Stöveltork
• Mattvättmaskin
• Elektrisk symaskinslyft
• Duschslang vid golvbrunnen
• Garderober för klädförvaring för vinter/sommar
• Skåp för linneförvaring
• Vädringskrok ute
• Skovårdslåda och skohylla
• Tygpåse för nylonstrumpor
• Klädborstar
• Uppblåsbara galgar
• Äggklocka
• Symaskin och sybehör
• Nät med sugproppar för torkning av tröjor
• Soptunna och golvmopp
• Papperskorg
• Radio!

  

Hos Prisjakt kan du jämföra tvättmaskiner och priser.

  

Köpinformation:

Marbodal, www.marbodal.se,Telefon: 0502-170 00
Myresjökök, www.myresjokok.se,  Telefon: 0476-557 00
Electrolux www.electrolux.se
IKEA, www.ikea.se
Smarthem.se: www.smarthem.se Telefon: 011-197760 (Torkställningar, utfällbara strykbrädor, symaskinslyft)

 

Läs även hur du fixar en rinnande toalett

28 februari 2005

1 Kommentarer

2015-07-15
Johanna
2

Tvätta miljövänligt

Förr i tiden tvättades kläderna när de var smutsiga. Idag tvättas dem så fort vi använt dem, vilket belastar miljön och sliter på tyget. Med goda tvättv...

0

Bli ett klädvårdsproffs!

I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

1

Guide - Så får du bättre tvättstuga

Det finns knep som gör tvättstugan till ett härligt utrymme att vistas i. Här är tipsen för en bättre tvättstuga.

0

Välplanerad tvättstuga gör jobbet roligare

Logistik och bra förvaring. Det är grundstenarna i en välfungerande tvättstuga. Sen skadar det förstås inte med lite glada färger och skön musik, så...

1

Viktigt i våtrum

Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

0

Fräscha upp tvättstugan!

Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.

0

Torrt i tvättstugan

När det är dags att renovera tvättstugan där hemma gäller det att man gör allt på rätt sätt. Här tar vi upp vad som gäller för att försäkringarna ska...

0

Fiffiga prylar till tvättstugan

En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

0

Min nya tvättstuga

När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons