Annons
Foto: Istockphoto

Så fixar du en smart tvättstuga

Tvättstuga

Få skulle nog påstå att tvätt och strykning är lika roligt som matlagning, men liksom ett kök kräver en tvättstuga lite planering för att fungera praktiskt. Här följer några tips för en smartare tvättstuga – i både stort och litet format!

Annons


Grovkök med bra förvaring blir smart tvättstuga. Foto Marbodal.

En genomtänkt tvättstuga kräver mindre tid. Barnfamiljer, ensamstående eller äldre - varje hushåll har sina behov, men kläderna måste på något sätt bli hela och rena. Tvättstugor kan se oerhört olika ut – de kan bestå av en enkel tvättmaskin i en skrubb eller uppta en hel källare. Har man turen att ha riktigt gott om plats i sin tvättstuga är det mest praktiskt att samla all slags klädvård just där; handtvätt, fläckborttagning, mangling, strykning, sömnad, skovård, klädborstning, vädring samt sommar- respektive vinterförvaring.

Hemmets linneförråd för lakan, dukar och handdukar är också praktiskt att ha nära tvättstugan. I verkligheten har kanske de flesta inte så stor plats för tvätten. Om tvättmaskinen måste installeras i köket eller badrummet blir tvätten självklart mer svår att hantera. Det ställer desto högre krav på lösningarna.

 

Smarta lösningar för det lilla tvättutrymmet

Toppmatade tvättmaskiner tar ofta mindre utrymme än frontmatade. En kombinerad tvättmaskin/torktumlare är en uppfinning som en del har satsat på och det finns till och med en vägghängd tvättmaskin under utveckling. Några av de senaste tvättmaskinsmodellerna har en timer som talar om när tvätten är klar – ett annat alternativ är att sätta en äggklocka.Handtvättade tröjor kan läggas på nät som fästs med sugproppar över badkaret. Det finns också utdragbara tvättlinor i bredd som kan skruvas upp över till exempel badkaret, likaså torkställningar som kan hängas på element, balkonger eller badkar.

För den som har trångt hemma finns det strykbrädor som kan fällas in i en till synes vanlig kökslåda. Alternativt kan man låta hänga upp strykbrädan på en krok bakom en dörr, så är den ur vägen då den inte används. Den nystrukna tvätten kan hängas upp på stänger i badrumstaket eller i serveringsgången. Att förbereda tvätten redan när kläderna kastas i tvättkorgen förkortar naturligtvis arbetstiden – lägg fintvätt i en tvättkorg, färgade kläder för 60-graderstvätt i en annan, handdukstvätt i en tredje och så vidare. Markera dem gärna för att undvika sammanblandning. Sorteringsbackar behöver inte ta så stor plats. På IKEA finner man stapelbara backar med lock som inte tar mer än någon halvkvadratmeter av golvytan.


Med en timer på maskinen slipper man onödigt spring till tvättstugan. Foto Electrolux.

Ett rum helt ägnat åt klädvård

Men en tvättstuga kan egentligen heller aldrig bli för stor. Den som kan bre ut sig lite mer ska först och främst satsa på förvaring och arbetsytor. Med lite god planering kan man få rum för all slags klädvård i tvättstugan. I några enkla garderober eller skåp med utdragbara trådbackar eller korgar kan man få in mycket; smutstvätt som sorteras efter färg och tvättkänslighet, olika slags tvätt- och fläckborttagningsmedel, stryktvätten som ska pressas senare. Sådant som ska lagas, fållas eller få en ny knapp kan få en särskild trådkorg i ett av tvättstugans skåp. Garderober i tyg för vinter eller sommarförvaring, skofack samt lådor för den gångna säsongens nytvättade kläder kan hängas undan i ett skåp eller på en klädstång.

Men en tvättstuga kan egentligen heller aldrig bli för stor. Den som kan bre ut sig lite mer ska först och främst satsa på förvaring och arbetsytor. Med lite god planering kan man få rum för all slags klädvård i tvättstugan. I några enkla garderober eller skåp med utdragbara trådbackar eller korgar kan man få in mycket; smutstvätt som sorteras efter färg och tvättkänslighet, olika slags tvätt- och fläckborttagningsmedel, stryktvätten som ska pressas senare. Sådant som ska lagas, fållas eller få en ny knapp kan få en särskild trådkorg i ett av tvättstugans skåp. Garderober i tyg för vinter eller sommarförvaring, skofack samt lådor för den gångna säsongens nytvättade kläder kan hängas undan i ett skåp eller på en klädstång.

 

Läs även: Månadens läsaridé: "Jag har skapat ett tekniskt badrum"

 

Plats för sortering underlättar också tvättarbetet betydligt. Med ett stort sorteringsbord eller en arbetsbänk i tvättstugan slipper man tampas med högarna av rena kläder på sängen eller vardagsrumssoffan. På sorteringsbordet kan man också låta handtvättade tröjor torka plant. Skänk gärna symaskinen en egen plats på tvättstugans arbetsbänk. För den som vill lägga extra resurser på att ha maskinen lättillgänglig kan satsa på en elektrisk symaskinslyft! En sådan låter arbetsbänken vara fri för arbete och lyfter fram maskinen vid behov.

Skor som ska rengöras och putsas kan få en egen hylla eller torkmatta, skokräm och borstar en egen låda i ett av skåpen. En duschslang nära golvbrunnen är praktiskt för att skölja grovt nedsmutsade kängor eller stövlar. För den som har småbarn eller som ofta är ute i jogging- eller skidspåret, kan ett torkskåp eller en särskild stöveltork vara väl värt en investering. Klädborste, tejprulle samt tygpåse för tvätt av nylonstrumpor och andra ömtåliga material är också bra tillbehör för god klädvård som hör hemma i den kompletta tvättstugan.

Annons


Infällbar strykbräda för det lilla utrymmet. Foto Myresjökök.

Underlätta strykningen

Det är skönt att slippa att alltid ställa undan strykbrädan. Låt den få en permanent plats i tvättstugan så att ett enstaka plagg lätt kan strykas. Installera ett uttag eller dra en sladd som hänger ner från taket, så att strykjärnet kan röras fritt över strykbrädan. Skaffa en klädställning där nystruket lätt kan hängas tills det ska in i garderoben. Köp några extra galgar så att det alltid finns tomma till hands i tvättstugan. Köp gärna också några uppblåsbara galgar som är bra för att hänga fuktiga skjortor.

 

Smarta förvaringstips för tvättstugan!

 


I en tvättstuga bör finnas en vask för handtvätt av känsliga plagg. Dubbelho är bra så att man kan blötlägga och skölja samtidigt och en utdragbar slang är praktiskt. Är man redo att lägga lite extra resurser kan man låta installera två tvättmaskiner bredvid varandra, så att flera tvättar i olika temperatur eller färger kan köras samtidigt. I gengäld håller maskinerna längre. Torktumlare är praktiskt för att hålla kläder och frottéhanddukar mjuka - för kläder och kuddar med dun är den ett måste - men bäst för kläderna är att satsa på ett torkskåp som är betydligt mer skonsamt för textilierna. Skåpet kan kompletteras med tvättlinor eller en torkställning.

Torkning och vädring en del av tvättarbetet

En lakansträckare är ett bortglömt tvättstugetillbehör som lätt kan monteras på väggen. Med hjälp av en sådan kan en person lätt sträcka lakanen själv. Manglade lakan håller sig fräscha längre och är skönare att ligga på. En mangel kan placeras antingen på ett stativ, ett bord eller på en utdragbar arbetsskiva. Det är bra att ha någonstans att hänga nymanglade lakan och dukar – en fristående handdukshängare eller en stång på väggen eller i taket är bra att ha till hands tills dukarna ska vikas och stoppas in i linneförrådet.

I många hus är tvättstugan förlagd till källaren och då har man kanske plats för ett särskilt torkrum. En tvättvagn sparar ryggen. Ska man göra om planeringen i huset, kan det vara värt att inreda tvättstugan närmare köket eller som del av ett grovkök, gärna vid en köksingång. Fördelen med att ha nära till en ytterdörr är att man lätt kan hänga ut tvätten på sommaren. En vädringskrok är välgörande för luftning av stickade tröjor, byxor och kavajer. Med regelbunden vädring behöver plaggen inte tvättas fullt så ofta. Satsa också på god belysning över tvättstugans arbetsbänk, inte minst för att underlätta strumpmatchningen. Och låt en enkel radio göra arbetet mindre tråkigt.


Sorteringsbackar förenklar tvättproceduren.

Håll det rena rent!

Tvättstugan bör i sig vara lättstädad och golv av linoleummatta, kakel eller klinker är att föredra. Man bör dock vara försiktig med att välja glaserade plattor som lätt blir hala när de blir blöta. Golvvärme bidrar till att golvet torkar upp snabbare och till snabbare torkad tvätt. Skaffa gärna en egen golvmopp till tvättstugan då mängden textilier bidrar till dammbildningen. Köp också en papperskorg till tvättstugan för tvättludd och annat skräp.

Idélista för en smartare tvättstuga

• Sorteringsbackar för olika tvättar
• Kombinerad tvätt och torktumlare för den lilla tvättstugan eller…
två tvättmaskiner för den stora!
• Tvättmaskin med timer eller…äggklocka!
• Tvättvagn på hjul
• Utdragbar torkställning
• Sorteringsbord eller arbetsbänk
• God arbetsbelysning
• Skåp med trådbackar för förvaring av stryktvätt, tvättmedel etc
• Hopfällbar strykbräda i låda eller…
krok för strykbrädan på väggen
• Uttag i taket för lättmanövrerat strykjärn
• Stänger i taket för struken tvätt/manglade lakan eller…
klädställning

Dessutom, för den totala ”klädvårdsstugan”, komplettera gärna med:

• Väggmonterad lakansträckare
• Mangel
• Stöveltork
• Mattvättmaskin
• Elektrisk symaskinslyft
• Duschslang vid golvbrunnen
• Garderober för klädförvaring för vinter/sommar
• Skåp för linneförvaring
• Vädringskrok ute
• Skovårdslåda och skohylla
• Tygpåse för nylonstrumpor
• Klädborstar
• Uppblåsbara galgar
• Äggklocka
• Symaskin och sybehör
• Nät med sugproppar för torkning av tröjor
• Soptunna och golvmopp
• Papperskorg
• Radio!

  

Hos Prisjakt kan du jämföra tvättmaskiner och priser.

  

Köpinformation:

Marbodal, www.marbodal.se,Telefon: 0502-170 00
Myresjökök, www.myresjokok.se,  Telefon: 0476-557 00
Electrolux www.electrolux.se
IKEA, www.ikea.se
Smarthem.se: www.smarthem.se Telefon: 011-197760 (Torkställningar, utfällbara strykbrädor, symaskinslyft)

 

Läs även hur du fixar en rinnande toalett

28 februari 2005
 
Annons
Mer om Tvättstuga

Bli ett klädvårdsproffs!

Tvättstuga I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

Välplanerad tvättstuga gör jobbet roligare

Tvättstuga Logistik och bra förvaring. Det är grundstenarna i en välfungerande tvättstuga. Sen skadar det förstås inte med lite glada färger och skön musik, så...

Viktigt i våtrum

Tvättstuga Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

Fräscha upp tvättstugan!

Tvättstuga Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.

Torrt i tvättstugan

Tvättstuga När det är dags att renovera tvättstugan där hemma gäller det att man gör allt på rätt sätt. Här tar vi upp vad som gäller för att försäkringarna ska...

Fiffiga prylar till tvättstugan

Tvättstuga En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

Renovera tvättstugan

Tvättstuga Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvättstugan från 70-talet. Resultatet blev både fräscht och funktionellt och en nyrenoverad tvättstuga.

Trivsamma tvättstugor

Tvättstuga Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!

Min nya tvättstuga

Tvättstuga När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...

Annons
Mest lästa:

Så kaklar du korrekt

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons