Regler för plattsättning i våtutrymmen

Sedan branschreglerna för kakel och klinker kom till har vattenskadorna i våtutrymmen minskat.

sätta plattor

I dag kräver försäkringsbolagen att ”PERs branschregler för vattentäta keramiska väggbeklädnader och golvbeläggningar i våtutrymmen” följs, vilket har minskat antalet vattenskador jämfört med 80-talet. Dessutom har ett stort antal plattsättare genomgått en behörighetsutbildning som ytterligare tryggar villaägaren mot fuktskador.


Slipp fuktskador med godkända material och rätt arbetsutförande. Foto: Svedbergs

Ökande antal fuktskador under 70- och 80-talen

Under sjuttiotalet ökade antalet vattenskador i våtutrymmen. När detta analyserades av försäkringsbranschens Byggreparationskommitté, FBK, konstaterades att en stor del av vattenskadorna hade orsakats av bristfällig eller rent av obefintlig fuktisolering av golv och väggar i våtutrymmen.

Då FBK tio år senare gjorde en ny undersökning visade det sig att vattenskadorna ökat ytterligare. 1986 uppgick antalet vattenskador till 110 000, och andelen skador orsakade av dålig fuktisolering var en tredjedel, alltså 36 000 skador.

Ökat duschande en av bovarna

Det var så kallade ”vattenavvisande” beklädnader på väggar, till exempel kakelplattor utan tätskikt på underlaget som bidrog till skadorna. Samtidigt ökade också användningen av fuktkänsliga skivkonstruktioner i stället för massivväggar och vi började också duscha i större utsträckning.

Därför gav 1988 den byggkeramiska branschen ut ”Branschreglerna för keramiska väggbeklädnader”. Sedan reglerna började gälla har antalet vattenskador minskat till cirka hälften jämfört med 80-talet.

Försäkringsbolagen kräver att reglerna följs

1992 började också regler för golv och väggar utarbetas med krav på konstruktioner, provningsmetoder och arbetsutförande. Arbetet skedde med bidrag från Byggforskningsrådet och i samarbete med KTH. De skärpta branschreglerna för golv och väggar gavs ut 1995 och har anammats av byggföretag i hela Sverige. De ledande försäkringsbolagen kräver i dag att reglerna tillämpas och nära 1 000 plattsättningsföretag har genomgått utbildningen och fått legitimation.

Tillämpning av branschreglerna

* Branschreglerna gäller främst tätskikt för golv och väggar i våtutrymmen, exempelvis badrum, duschrum, toaletter och tvättstugor och de utrymmen som har ett ytskikt av keramiska plattor.

* Arbetet med att sätta kakel och klinker ska alltid utföras med godkända konstruktioner och efter tillverkarens anvisningar.

* Om du inte gör jobbet med kakel och klinker själv bör du anlita en hantverkare som är medlem i Plattsättnings Entreprenörers Riksförening, PER. De arbetar efter branschreglerna och du garanteras trygghet mot vattenskador. Kräv behörighetslegitimation!

Källa: Byggkeramikrådet,

www.bkr.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar