Annons

Tvättställ på nytt sätt

Tvättställ / handfat

Ett badrum kräver sitt tvättställ. Men hur många? Och hur ska de placeras? Fristående, infällda eller ovanpåliggande? Här är en liten guide!

Annons

Svart. Skålformade handfat av sidenlen antracitgrå betong. Blandarna av polerat stål är inbyggda i väggen. Massiv bänkskiva i ek. Inredning från Ballingslöv.

Det där med att välja tvättställ är inte alls så lätt som det en gång var. Vill man ha det fristående i badrummet, eller vill du ha rejält med yta med plats för tandborstar och rakhyvlar?

Ovanpåliggande

Det ger en lyxig hotellkänsla med tvättställ som vilar på en bänkskiva. Snyggt är det men att göra en liknande lösning i ett kök skulle kanske ingen komma på. Kommer vattnet utanför (ganska troligt i ett badrum) så får man torka upp efter sig. Men det är onekligen snyggt och modernt. Nuförtiden finns det många rejäla stora och rymliga handfat att välja på för den här sortens lösning.

Förutom tvättställ gäller det att välja lämplig bänkskiva plus utförande av blandare. Ska den komma upp ur bänkskivan? Eller ur väggen?

+ Lyxig känsla

+ Stora variationsmöjligheter

- Svårstädat 

Fristående

Förr stod alltid tvättstället på pelare i badrummet. Och det är fortfarande en bra lösning för ett mindre badrum. Även här har du olika valmöjligheter, tvättställ på pelare eller ett tvättställ i kromställning. Gemensamt för dessa lösningar är bristen på avställningsytor, detta får man lösa på annat vis, men samtidigt kommer man då åt tvättställ och spegel från alla håll.

Passar bra i det lilla badrummet, eller hos den som inte behöver så mycket förvaringsutrymmen.

Robert Landén är arkitekt på Jordens Arkitekter och bland annat specialiserad på att rita badrum.

- Ett annat tänk med just fristående tvättställ är att man kan placera två tvättställ mitt emot varandra med en låg skiljevägg som tvättstället monteras på. Man kan använda olika typer av tvättställ; på bult/konsol eller en kommod. Ovanför tvättställen har man en dubbellimmad spegel som monteras på skiljeväggen. Enheten kräver dock sin yta då den bör placeras fritt i rummet, dessutom krävs vatten/avlopp på en något udda plats, men helheten ger ett luftigt intryck för badrumsgästerna.

Annons

+ Bra för mindre badrum

+ Man når tvättstället från flera håll

- Brist på avställningsytor & förvaring


Ovalt.
Inbyggt tvättställ för det lättskötta badrummet med stora avställningsytor. Skivan är av slipad sandsten. Inbyggnadstvättställ 6147 98 med blandare Skandic 03, Pin från Gustavsberg.


På pelare.
Det funkar överallt, i små och stora badrum. Har du ytorna, ställ två bredvid varandra. Ifö Sign är Ifös nya serie tvättställ. En bred serie med en mängd olika varianter.

Infällda

I den här badrumsversionen blir badrummet allt mer likt köket i form och funktion. Infällda handfat i bänkskivor av olika material. Ofta i kombination med lådor för förvaring. Fördelarna är just rejält med förvaring av allt som hör badrummet till och lätt att göra rent. Vatten som kommer över kanten torkar man av och skyfflar ner i tvättstället. Lämpligt i badrummet som ska ge plats för många, även för små barn som skvalpar och kanske är lite mer oförsiktiga än vuxna.

- Integrerade tvättställ i kompositmaterial ger en stor valmöjlighet vad gäller färg, form och funktion, tipsar Robert Landén. Det är dessutom stilrent och modernt då inga skarvar blir synliga. Valmöjligheterna är många till exempel transparenta skivor med underliggande belysning som framhäver tvättstället till en ljusskulptur i badrummet.

- Undermonterade tvättställ i bänkskiva av trä bör man dock undvika. Trä är ett levande material och kräver sin omsorg och vård. Undermontering i stenskivor är tidsenligt, även här kan man välja mellan ett brett sortiment.

+ Bra avställningsytor

+ Stora valmöjligheter

- Ej bra i kombination med trä

Badrumsinredarens tips!

- Badrummet är rummet som besöks dagligen flera gånger, därför är det viktigt att man väljer efter de behov man har. Det ska fungera en stressig morgon och även ge välförtjänt lyx då tiden finns.

- Man bör tänka igenom ytorna i rummet. Vilket rörelsemönster har jag/familjen? Kanske behöver man dubbla tvättställ.

- Vilket uttryck vill man förmedla? Vilken typ av person är du? Klassisk eller modern? Väljer du funktion före design?

- Även tvättstället har ett liv som bör gå i enhet med övrig inredning i badrummet. Storleken på badrummet spelar roll. Vilken typ av tvättställ passar i miljön?

- Men börja med budgeten innan du ger dig in i tvättställsvärlden!

Robert Landén

Köpinformation

Ballingslöv, www.ballingslov.se

Gustavsberg, www.gustavsberg.se

Ifö, www.ifo.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
31 augusti 2012

0 Kommentarer

0

Häftiga handfatshörnor

Ett nytt handfat kan bli ett lyft för badrummet, liksom lite nytt kakel, kanske kombinerat till en riktigt häftig hörna. Varsågod, lite inspiration!

0

10 nya tvättställ under 10 000 kronor

Ska du köpa nytt tvättställ? Runda eller fyrkantiga. Glas, keramik eller varför inte plast? De moderna tvättställen är vackra som skulpturer. Här visar...

0

Handfat med det lilla extra

Vackra, praktiska, dyra och lite billigare - här visar vi handfaten som snitsar till badrum och toalett.

0

Tuffa tvättställ

Vilket som är det optimala handfatet avgörs av din och din familjs vanor. Här får du åtta modeller att inspireras av.

0

Guide: Tvättstället i centrum

Större, bredare och personligare. Tvättstället har blivit en viktig inredningsdetalj – men vågar du montera själv?

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons