Annons

Vägghängd wc - välstädat och vackert

Toalettstolar

I Danmark och Tyskland hänger alla wc-stolar och handfat på väggen. Än har trenden inte riktigt slagit igenom i Sverige, men den verkar vara på väg.

Annons


Lätt att göra rent, sparsmakat och snyggt är badrummet med vägghängt sanitetsporslin. Här med tvättställ Nordic 2500, pris cirka 800 kr med tvättställsblandare ND 40 med förkromad sidodusch och väggfäste cirka 1 800 kr. Vattenlås från Dornbracht, cirka 2 500 kr. Vägghängd wc, modell 2320 med hård sits, cirka 5 500 kr. Allt från Gustavsberg.

Ett badrum som är inrett med vägghängd wc-stol, handfat och förvaringsutrymmen upplever många som vackert och estetiskt. Fula rördragningar och den klumpiga wc-tanken göms i väggen, rummet känns fräscht och modernt. Dessutom blir det lättare att hålla rent. 

- Majoriteten av svenskarna köper fortfarande en traditionell wc-stol av golvmodell, berättar Stefan Ljung, produktchef på Gustavsberg. Men intresset för de vägghängda modellerna ökar så sakteliga. När det gäller handfat med anslutning i väggen, syns tydligt ett starkt stegrat intresse hos konsumenterna. Handfatet är detsamma men rördragningen är en annan.


Vägghängd wc-stol, “Cera 3875” Ifö, med inbyggd cistern, wc-modul för inbyggnad samt beröringsfri sensorstyrning. Pris totalt cirka 6 000 kronor.

Wc dubbelt så dyr

Snyggt och hygieniskt, javisst, men smakar det så kostar det. Rent generellt kan man säga att en vägghängd wc med ett högvärdigt inbyggnadssystem kostar ungefär dubbelt så mycket som en traditionell golvmodell. Det beror på att produkten är något dyrare samt att den tar längre tid för vvs-montören att installera. Men om du ändå håller på och helrenoverar badrummet, eller bygger ett helt nytt, blir det ändå en ganska liten del av den totala kostnaden.

Eftersom wc med dolt avlopp i väggen fortfarande är relativt nytt i Sverige, bör du förvissa dig om att den installatör du anlitar har tillräcklig kunskap och erfarenhet.

- Jag avråder från att montera en vägghängd wc eller ett dito handfat på egen hand, säger Stefan Ljung. Som alltid i våtutrymmen är det oerhört viktigt att tätskiktet görs på rätt sätt.

Och detta är ett råd man ska ta till sig. Uppstår det fuktproblem i framtiden är försäkringsbolagen stenhårda på att tätskiktet ska vara korrekt utfört. Likaså är det betydligt svårare att rätta till eventuella fel när rör och avlopp är inbyggda i väggen.


Även torktumlare finns för montering på vägg. Liten och smidig, men ändå med en kapacitet på 3,4 kilo är EDC3150 från Electrolux. Pris cirka 4 700 kronor.

Ska klara svenska normer

En fördel med att hänga wc-stolen på väggen är att det går att bestämma sitthöjden själv. Om alla i familjen till exempel är väldigt långa, kan man gott placera stolen några centimeter högre upp.

- Men då är det viktigt att spolkraften anpassas därefter, påminner Stefan Ljung. Om en s.k. standardfixtur med tank används ska en duktig montör inte ha några problem med att justera detta.En vanlig wc av golvmodell är däremot förinställd för perfekt spolning, den behöver sällan justeras.

Just när det gäller urspolning kan det finnas en liten nackdel med de väggmonterade modellerna. Alla wc-stolar testade enligt det samnordiska Nordtest, ska fungera bra, men det är inte ovanligt att det går åt lite mer vatten.

- Eftersom den här typen av wc är vanlig på kontinenten finns ett större utbud av modeller tillverkade utomlands. Förvissa dig om att den wc du väljer är tillverkad för de svenska kraven innan du köper den.

Annons

Ett sista tips till dig som går i tankar på att renovera badrummet.

- Vare sig du köper vägghängd wc eller en golvmodell, det är inte säkert att wc-stolen måste placeras exakt på samma ställe som tidigare. Diskutera med din hantverkare, kanske kan du tjäna några decimeter utrymme, avslutar Stefan Ljung.

Köpinformation

IfÖ www.ifosanitar.se 0456-48 000

Electrolux www.electrolux.se 0771-114 477

Gustavsberg www.gustavsberg.se 08-570 391 00

 

Hos Prisjakt kan du jämföra vägghängda toaletter och priser. 

 
2 juli 2012

0 Kommentarer

0

Här är våra snuskiga badrumsvanor!

Använder du toaborsten efter att du gått på toaletten? Här är våra snuskiga badrumsvanor!

0

Guide: Så enkelt byter du toalettstolen

En ny toalettstol kan verkligen få ditt badrum att se mycket fräschare ut. Se här hur du byter ut den gamla.

1

Smart och säker liten gästtoa

I små utrymmen gäller det att vara kvadratsmart. Idag finns många fiffiga lösningar för din gästtoa, men glöm inte säkerheten.

1

Tuff tunna

Extra pappersrullar är ett måste på toaletten, men de tillhör inte de allra snyggaste inredningsdetaljerna precis. Med en tuff och praktisk tunna löser...

0

Sitt snyggt och spola lagom!

Toaletten har blivit en viktig del av badrummets inredning - helst av allt ska den stämma med övrigt porslin och möblemang. Formgivningen av toaletter...

0

Husets mest använda stol

En dag är det dags att köpa en ny. Och som med allt annat finns det en kunskap om toan som kan vara bra att sätta sig in i innan köpet. Ulf Halldén på...

Annons från Hafa

Trendigt med vägghängda toaletter

Fördelarna är många med en vägghängd toalett, bortsett från att de är snygga!

4

Fixa rinnande toalett!

Om det rinner vatten ur cisternen även när du inte spolar, så är det lätt att täta läckan. Läs här hur du själv klarar jobbet och får en "ny" toalett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons