Annons

Husets mest använda stol

Toalettstolar

En dag är det dags att köpa en ny. Och som med allt annat finns det en kunskap om toan som kan vara bra att sätta sig in i innan köpet. Ulf Halldén på Svedbergs tipsar om vad som är värt att tänka på innan du slår till.

Annons


En dag är det dags att köpa en ny. Och som med allt annat finns det en kunskap om toan som kan vara bra att sätta sig in i innan köpet. Ulf Halldén på Svedbergs tipsar om vad som är värt att tänka på innan du slår till.

Det finns vägghängda, med eller utan synlig cistern, snålspolande, låga stolar för korta personer och högre stolar för långa. Det finns också speciella renoveringstoaletter som passar där gamla toaletter stått och som täcker gamla skruvhål. Utbudet är stort, inte minst när det gäller design och form. Allt från superdesignade stolar i rostfritt till nytillverkade stolar i gammal stil med ”snörspolning”, så kallad högspolande, finns för den som vill. Men enligt Ulf Halldén skiljer sig inte kvaliteten på wc-stolarna nämnvärt mellan de stora tillverkarna.

- Det kanske viktigaste är att köpa en stol av ett etablerat företag. Det är lätt att gå i fällan med en för stunden prisvärd produkt för att sedan, när det börjar krångla, upptäcka att märket och eventuella reservdelar inte finns kvar. Förr eller senare kommer det att krävas någon form av underhåll av mekanismer eller liknande. Det är då också en klar fördel ekonomiskt om wc: n är lättservad.

Olika spolningar

”En bra, miljövänlig toa ska spola så effektivt som möjligt med så lite vatten som möjligt. Idén med två spolningar är bra, men då måste också knapparna vara tydliga och fungera för alla, även för barn och för de med svaga händer”, skriver tidningen Råd och Rön nr 1/2001.
Snålspolande toaletter är utrustade med två knappar. Den ena knappen för normalspolning, cirka 4-6 liter vatten, och den andra spolar med cirka 2-3 liter.

Men det är inte alltid bra att spola med minimalt med vatten. I till exempel gamla rörsystem kan det behövas mer vatten för att skölja rent ledningen för att undvika stopp.

Med sensor spolas toaletten automatiskt när man för handen över knappen, vilket kan vara en fördel om man till exempel har svårt att röra sig. Då kan också en högre stol med stödhandtag underlätta vardagen. 

Se till renligheten

Ulf Halldén påpekar att det bör finnas ett väl tilltaget utrymme mellan infästningen i wc-sitsen och tanken, för att man lättare ska komma åt att rengöra utan att behöva ta bort hela sitsen.

Det är också en fördel om tanken/cisternen står på en liten ”avsats”. Avsatsen hindrar urin att rinna in mellan cistern och underdel vilket annars kan vara svårt att komma åt när man städar. Om man väljer en vägghängd eller klassisk toa har mestadels med smak att göra. Fördelen med vägghängt är att golvytan blir fri och att städningen blir enklare. Däremot är skålen något grundare. Det ställer också krav på infästningen för att väggen ska klara belastningen.

De flesta toalettstolar kan en normalhändig person installera själv men vissa produkter, till exempel vägghängda, kan vara lite svårare och bör installeras av en vvs-installatör.

Annons

Tänk på detta innan du köper wc:

• Köp av en känd tillverkare.
• Välj en stadig och helst ergonomisk sits.
• Kolla att wc: n är lätt att rengöra.
• Fråga om wc: n är lättservad.
• Provsitt så du vet att höjden är lagom.
• Kolla hur gamla infästningshål kan döljas eller passar den nya wc: n.


Il bagno alessi är ett samarbete mellan fyra företag; Alessi, Oras, Inda och Laufen, som resulterat i en superdesignad badrumserie. Golvtoaletten (det finns även en vägghängd variant) kostar cirka 12 500 kr och är anpassad för cistern i vägg. Golvbidé med breddavlopp kostar cirka 8 600 kr. Laufen.

Med sensor slipper man röra knappen som kan vara riktiga bakteriehärdar. Man för bara med handen över den så spolas toaletten, denna modell med fyra liter varje gång. Sensor kan också vara ett bra alternativ för funktionshindrade. Ifö Cera finns som vägghängd, med eller utan dold cistern och som vanlig toalettstol. Pris från 4 965 kr med sensorspolning. Ifö.

En heltäckt stol utan skarvar är enkel att rengöra. Denna heter 9029 och finns med traditionellt S-lås men även med så kallat P-lås där avloppet går ut genom väggen. Sitthöjden är 46 cm, cirka 60 mm högre än standard vilket är bra om man är lång. Pris cirka 3 200 kr. Svedbergs.

WC 300 Miniflush är en vattenbesparande wc med inbyggt S-lås och enkelspolning. Spolar med cirka en liter varje gång. Wc-stolen är avsedd för hushåll som har egen avloppstank. Miniflush är inte godkänd för anslutning till kommunalt avloppsnät. Pris cirka 6 700 kr. Gustavsberg.

Toalett i gammal stil. Den här ”högspolande” wc: n med dolt avlopp är en av produkterna i Efi-serien. Spolar med 6 liter varje gång. Pris cirka 9 250 kr med sits i valnöt. Sanova.

Vägghängt i rostfritt, syrafast stål. V135 heter den vägghängda modellen som här möter golvet. Spolvolym 6 liter. Den är golvstående, fast väggfixerad och är avsedd för väggfixtur och inbyggnadscistern. Stolen kan förses med både sitsar av plast eller trä men levereras som standard utan sits. Pris cirka 11 500 kr. AB Sjöbo Bruk.

Köpinformation:

AB Sjöbo Bruk 0416-257 00
Gustavsberg 08-570 391 00
IDO 08-442 57 10
IFÖ 0456-480 00
Laufen/Oras 021-81 61 31
Sanova 0302-231 40
Svedbergs 0321-53 30

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 juni 2012

0 Kommentarer

0

Här är våra snuskiga badrumsvanor!

Använder du toaborsten efter att du gått på toaletten? Här är våra snuskiga badrumsvanor!

4

Guide: Så enkelt byter du toalettstolen

En ny toalettstol kan verkligen få ditt badrum att se mycket fräschare ut. Se här hur du byter ut den gamla.

1

Smart och säker liten gästtoa

I små utrymmen gäller det att vara kvadratsmart. Idag finns många fiffiga lösningar för din gästtoa, men glöm inte säkerheten.

1

Tuff tunna

Extra pappersrullar är ett måste på toaletten, men de tillhör inte de allra snyggaste inredningsdetaljerna precis. Med en tuff och praktisk tunna löser...

0

Sitt snyggt och spola lagom!

Toaletten har blivit en viktig del av badrummets inredning - helst av allt ska den stämma med övrigt porslin och möblemang. Formgivningen av toaletter...

0

Vägghängd wc - välstädat och vackert

I Danmark och Tyskland hänger alla wc-stolar och handfat på väggen. Än har trenden inte riktigt slagit igenom i Sverige, men den verkar vara på väg.

Annons från Hafa

Trendigt med vägghängda toaletter

Fördelarna är många med en vägghängd toalett, bortsett från att de är snygga!

4

Fixa rinnande toalett!

Om det rinner vatten ur cisternen även när du inte spolar, så är det lätt att täta läckan. Läs här hur du själv klarar jobbet och får en "ny" toalett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons