Annons

Fixa rinnande toalett!

Toalettstolar

Om det rinner vatten ur cisternen även när du inte spolar, så är det lätt att täta läckan. Läs här hur du själv klarar jobbet och får en "ny" toalett för ett par hundra kronor.

Annons
Det kan snabbt bli dyrt att inte täta en rinnande toalett. För även om du tror att det inte kommer så mycket vatten, så kan vi tala om spillet i en toalett som rinner – och där det tydligt syns – kan bli upp till 200 liter per dygn. 

Alla moderna toaletter är konstruerade på i princip samma sätt. Knopp (A), skruv (B), cisternlock (C), dragarm (D), monteringsbrygga (E), flottörarm (F), flottör (G), bräddavlopp (H), ventil (J), bottenventilens flottör (K), packning (L), bottenbrygga (M), ventilsäte (N) och inloppsrör (P).

Plocka fram miniräknaren och multiplicera antalet liter med kostnaden. Med andra ord finns det all anledning att genast gripa in när man ser att det rinner vatten i toaletten. Inte nog med att det kostar pengar. Det är också slöseri med miljöresurser och vattnet lämnar ofta kalk- och smutsränder efter sig.

Läs även sju fel du själv kan laga i badrummet

Kalk och slitage – vanlig orsak till att toaletten rinner

Det kan finnas flera orsaker till att toaletten rinner, men oftast är det för att packningarna har kalkat till eller att de är slut.

Eftersom de flesta moderna toaletter har i stort sett samma konstruktion är det ganska enkelt att laga samt att montera nya delar i en toalett. Det är också lätt att hitta reservdelar. De brukar lagerföras 10-25 år i affärerna och finns förstås hos tillverkarna.

Börja med att stänga av vattnet vid stoppventilen. Lossa knoppen (A) och muttern (B) som håller locket (C). Lyft armen (F) till flottören (G) försiktigt så spolas vattnet ut ur cisternen.

Tips – kontrollera flottören

Du kan lätt kontrollera om flottören är intakt eller ej. Pressa ner den under vatten och se efter om det kommer ut luftbubblor från den. I så fall är den otät och ska bytas ut. För att få bort kalkavlagringar runt ventilsätet kan du använda ättikssyra.

Så fixar du din rinnande toalett


1. Om toalettcisternen är försedd med en så kallad brygga (E), så ska denna plockas bort – men gör det försiktigt. Bryggan sitter oftast fast enbart med klämmor. Se efter att den inte är fastskruvad innan du lyfter.

2. Ta bort sprinten ur ventilen och dra sedan loss axeln så att flottören (G) och flottörarmen (F) kan plockas bort helt. Om ventilen går trögt kan det bero på kalk. Lös upp kalken med en ättikssyrafuktad trasa.

3. Ta nu bort ventilen (J), som sitter längst upp. Under ventilen sitter en gummipackning och denna brukar ofta vara sliten och därmed otät. Byt därför ut packningen.

4. Om vattnet inte rinner ut via bräddavloppet ner till wc-skålen, utan kommer ut via packningen i ventilsätet så ska packningen bytas. Rensa först rent och smörj sedan in den nya packningen med silikon.

5. Kontrollera att bottenventilens flottör (K) är hel. Om den har spruckit eller är defekt på annat sätt så skall den bytas. Då brukar man också behöva byta bottenventilen och dragstången.

6. När du har avkalkat och rengjort ventilsätet (J) samt satt alla delar på plats igen, så kan du försiktigt öppna stoppventilen. Justera sedan fram önskad vattennivå med bland annat skruven ovanpå ventilen.
Annons
15 juli 2011

4 Kommentarer

2013-10-28
Cissi
2013-12-04
Nalle
2014-03-18
Birgitta
2015-08-30
ante
0

Här är våra snuskiga badrumsvanor!

Använder du toaborsten efter att du gått på toaletten? Här är våra snuskiga badrumsvanor!

0

Guide: Så enkelt byter du toalettstolen

En ny toalettstol kan verkligen få ditt badrum att se mycket fräschare ut. Se här hur du byter ut den gamla.

1

Smart och säker liten gästtoa

I små utrymmen gäller det att vara kvadratsmart. Idag finns många fiffiga lösningar för din gästtoa, men glöm inte säkerheten.

1

Tuff tunna

Extra pappersrullar är ett måste på toaletten, men de tillhör inte de allra snyggaste inredningsdetaljerna precis. Med en tuff och praktisk tunna löser...

0

Sitt snyggt och spola lagom!

Toaletten har blivit en viktig del av badrummets inredning - helst av allt ska den stämma med övrigt porslin och möblemang. Formgivningen av toaletter...

0

Vägghängd wc - välstädat och vackert

I Danmark och Tyskland hänger alla wc-stolar och handfat på väggen. Än har trenden inte riktigt slagit igenom i Sverige, men den verkar vara på väg.

0

Husets mest använda stol

En dag är det dags att köpa en ny. Och som med allt annat finns det en kunskap om toan som kan vara bra att sätta sig in i innan köpet. Ulf Halldén på...

Annons från Hafa

Trendigt med vägghängda toaletter

Fördelarna är många med en vägghängd toalett, bortsett från att de är snygga!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons