Annons

Toalettstolar – tips och råd

När du ska köpa och sätta in en ny toalett i badrummet finns det mycket att tänka på. Vill du ha en vägghängd toalett eller en klassisk, golvstående? Vilken sorts toalettstol är lättast att hålla ren? Är det viktigt för dig att toaletten är miljövänlig? Kan du tänka dig en mulltoa eller någon annan, mer miljövänlig variant (till exempel toalett med urinseparering)? Vad kan du installera själv, vad måste du anlita en rörmokare för? Vill du att toalettstolen ska matcha resten av badrumsinredningen – handfat, badkar, dusch?

Olika typer av toaletter

En annan viktig fråga innan du sätter igång är: Vad har färgen och formen på toalettstolen för betydelse för helhetsintrycket och känslan i ditt badrum? Nu finns många nya, spännande varianter med olika hängning och design. Det finns vägghängda (med eller utan synlig cistern), snålspolande, toaletter med extra låga stolar för korta personer, och med extra höga stolar för långa. Det finns också särskilda så kallade renoveringstoaletter som bland annat täcker gamla skruvhål.


Materialen varierar från rostfritt till porslin, och även spolningen kan variera – från den vanliga enkelspolningen till den numera allt vanligare dubbelspolningen, med två alternativa vattenmängder, till den gammaldags snörspolningen, även kallad högspolning. Det handlar förstås om tycke och smak, men också om vad du förväntar dig och hur mycket du är beredd att betala. Här får du hjälp att hitta rätt stil för just ditt badrum, och goda råd om både funktion och estetik.

För den lilla gästtoaletten

Men det är inte alltid det handlar om ett stort familjebadrum – även den enklare lilla gästtoaletten behöver förstås en funktionell, snygg toalettstol. Här får du också en guide till hur du bäst inreder den perfekta, och ur vattenskadesynpunkt säkra, gästtoan, och en genomgång av de regler som gäller för detta utrymme. Här hittar du också en steg-för-steg-instruktion på en fin förvaring för extra toapappersrullar.

Installera och fixa rinnande toalett

Du får också experternas bästa tips för dig som ska installera toaletten själv – vad du bör tänka på, vilka fällorna kan vara och vad du ska överlåta åt fackfolk.
Du får också lära dig att fixa olika problem själv – till exempel att rensa avloppet i handfat och dusch, där hår och tvålrester kan fastna och bilda en äcklig sörja, som stoppar upp avrinningen och även kan börja lukta illa. Du får lära dig olika tekniker för avloppsrensning: rensband, vaskrensare och mekanisk rengöring, samt några klassiska husmorstips vid stopp i avloppet. Dessutom får du lära dig att fixa en rinnande toalett.

Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
Toalettstolar
0
Använder du toaborsten efter att du gått på toaletten? Här är våra snuskiga badrumsvanor!
Toalettstolar
0
En ny toalettstol kan verkligen få ditt badrum att se mycket fräschare ut. Se här hur du byter ut den gamla.
Badrum
1
Har du ett avlopp som luktar illa, eller en rinnande toalett? Såhär fixar du småfelen i badrummet innan problemen blir större och kostsamma.
Dusch
11
Stopp, otrevlig lukt eller dålig avrinning i avloppet är besvärligt, men ofta ganska enkelt att åtgärda. Här visar vi dig hur du gör när du ska rensa...
Toalettstolar
1
I små utrymmen gäller det att vara kvadratsmart. Idag finns många fiffiga lösningar för din gästtoa, men glöm inte säkerheten.
Toalettstolar
1
Extra pappersrullar är ett måste på toaletten, men de tillhör inte de allra snyggaste inredningsdetaljerna precis. Med en tuff och praktisk tunna...
Toalettstolar
0
Toaletten har blivit en viktig del av badrummets inredning - helst av allt ska den stämma med övrigt porslin och möblemang. Formgivningen av toaletter...
Toalettstolar
0
I Danmark och Tyskland hänger alla wc-stolar och handfat på väggen. Än har trenden inte riktigt slagit igenom i Sverige, men den verkar vara på väg.
Toalettstolar
0
En dag är det dags att köpa en ny. Och som med allt annat finns det en kunskap om toan som kan vara bra att sätta sig in i innan köpet. Ulf Halldén...
Toalettstolar
Annons från Hafa
Fördelarna är många med en vägghängd toalett, bortsett från att de är snygga!
Toalettstolar
4
Om det rinner vatten ur cisternen även när du inte spolar, så är det lätt att täta läckan. Läs här hur du själv klarar jobbet och får en "ny" toalett...
Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons