Före och efter – så blev badrumsrenoveringen hemma hos Maria Roswall.
Före och efter – så blev badrumsrenoveringen hemma hos Maria Roswall. Foto: Maria Roswall/Gustav Kaiser

Renoveringsresan – Badrummet

Badrum

Renovering av badrummet var ett av de första renoveringsprojekten hemma hos familjen Roswall/Ekander. Se före- och efterbilderna på deras badrum här – och få 5 smarta tips för badrumsrenoveringen. 

Annons

Vi började renoveringen på övervåningen. Vi tänkte att det är ju alltid trevligt att sova i en säng, så om vi bara får klart i barnens rum först, och gärna en toalett, så löser sig det andra med tiden. Allt revs ut. Precis allting. Bara ett träskelett blev kvar och sedan började allting byggas upp igen. Tak, väggar och så mina kära golv som jag tjatade till mig att behålla. För att förtydliga vad jag menar är det många snickare som hellre river ut det gamla och lägger in nytt. Säkert ett enklare jobb men jag vill inte ha det enkelt. Jag vill bevara det som kan bevaras för att behålla husets själv. Som trägolven. Älskar knarret i trappan, just det knarret som kommer att avslöja Lukas och Sophie om tio år, när de försöker smyga sig in på natten.

För mig är det verkligen det gamla i huset som sätter dess karaktär och som på riktigt är husets själ. Även om badrummet och köket blir nytt och den gamla dragiga ytterdörren ska bytas ut mot en som håller värmen bättre, är det de knarriga golven och de handblåsta fönstren som gör att jag känner husets hjärtslag. En bit är gjord: övervåningen är inflyttningsklar och om jag kunde skulle jag visa er barnens lyckodans när de fick gå loss och inreda i sina egna rum. Lycka! Och det tål att sägas igen: som vi lär oss!

Det sägs att badrum och kök är de rum som bäst speglar våra personligheter och jag är benägen att hålla med. Tittar man in i vårt nygjorda badrum så ja, där är det vitt, vitt och vitt. Med färgglada detaljer och fullt med ljuvlig förvaring. Golvet går åt grått då vi valt italiensk marmor men det är också det enda som bryter av det helvita. Att inreda med levande växter, textilier och trevlig belysning skapar trivsel och personlighet.  

Huset är från 1938 och badrummet kändes inte helt uppdaterat och var i stort behov av renovering. Badrummets yta är till den mindre och utmaningen blev att få till så bra förvaring som möjligt men att det ändå skulle kännas luftigt. Badkaret fick ge plats åt en hörndusch och det vridbara spegelskåpet har smart förvaring på baksidan. Kommoden passar in perfekt och de generösa utdragslådorna slukar det som slukas behöver.

Att vi valde Ballingslövs serie Bright är inte bara för dess stilrena design utan mycket också just för dess förvaringsmöjligheter. Jag vill gärna hålla det klassiskt men var inne på samma kommod fast i mörkgrå. Ibland ångrar jag mig lite, hade varit snyggt men, men. Vitt är som sagt vitt och det fungerar alltid!

När allt blir rätt!

Känslan när man för första gången öppnar luckorna till skåpet i sitt nya badrum, ställer in sina produkter, hänger upp handdukarna och testar belysningen. Magi!

Att vi har blandat materialet på badrumsgolvet är en kompromiss mellan ekonomi och återvinning. Då det, på grund av husets höga ålder, tyvärr inte gick att bevara något i det gamla badrummet fick det i alla fall bli lite återvinning från vår förra badrumsrenovering i form av stengolvet som är rester därifrån.

 

Badrummet innan. Gammalt, men ändå vackert, dock behövdes allt rivas ut och göras om pga för gamla golvbrunnar, rör och att vi ville installera golvvärme. Badkaret blev till duschhörna och toaletten flyttades.

 

 

Annons

 

 

Stina Sandwalls fina dörr är formgiven för att kommunicera ljus och skapa kontrast mellan rum. En kombo som visat sig vara helt perfekt. Köpt hos SnickarPer och alla som är hemma hos oss faller för den.

 

Att ha bra förvaring, men ändå låta sina favoritprodukter få stå framme, skapar ett trivsamt badrum. Ballingslövs serie Bright föll oss i smaken då förvaringen är otroligt väl genomtänkt. Detaljer som beslag, dessa i läder och mässing från Superfront, gör mycket till helhetsintrycket. Det vridbara spegelskåpet är en stor favorit, spegel och förvaring i ett, även det från Ballingslöv.

 

All armatur + takdusch från Tapwell. De rundande duschväggarna i glas är i modell Corny från Duschbyggarna.

 

Vägghängd WC-skål modell Spira Art från ifö med Gebernits spolplatta Sigma 40 med luktutsugning. Inslag av färg, här i form utav boxar inköpta på Bali samt matta från Missoni, gör mycket till ett vitt badrum.

 

Nutidens tändsticka för att få bukt med ovälkommen odör! Otroligt smart är Geberits nya spolplatta Sigma 40 vilken har en funktion som på riktigt tar bort dålig lukt. Bara att trycka på knappen vid behov.

  

5 tips för badrumsrenoveringen

  • Det finns inget utrymme för slarv i en badrumsrenovering så var noga.

  • Tänk igenom vilka behov det nya badrummet ska fylla. Förvaring, kanske ett badkar står högt på listan – eller varför inte en minibastu?
  • Storleken på ditt badrum är en faktor som påverkar kostnaden. Om du behöver byta golvbrunn, avlopp, wc en annan. Gör en budget och se hur mycket ni kan lägga på golvvärme, valet av kakel etc. Många större kedjor har jättebra prisvärt basklinker som kan kombineras med ett mer exklusivt, till exempel i duschhörnan eller över kommoden.

  • Använd ROT-avdraget!

  • Är budgeten begränsad välj billigare material och lägg lite extra på detaljer som beslag, blandare och textilier i stället. 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

 

07 april 2017
 
Annons
Mer om Badrum

7 tips: Så fixar du ett snyggt badrum!

Badrum Du behöver inte renovera hela badrummet för att det ska kännas som nytt. Här är tipsen som gör rummet snyggare utan att du behöver ta bort en enda kakelplatta.

12 av 20 vanliga tätskikt läcker fortfarande

Badrum Senaste testet visar att det fortfarande finns brister i merparten av de branschgodkända tätskikt som är vanliga i villor, radhus och fritidshus i...

"Vi har Sveriges fulaste badrum!"

Badrum Undrar du hur landets fulaste badrum ser ut? Familjen Söderlund i Stöcksjö kammade hem vinsten i vår stora tävling tillsammans med Comfort!

I samarbete med Comfortkedjan

Så kontrollerar du att badrummet är i bra skick!

Badrum Att renovera eller bygga ett nytt badrum är inget man gör i en handvändning, men Comforts badrumsguide hjälper dig tillrätta! Den här delen handlar om hur du slutkontrollerar ditt badrum.

VIDEO: Så tar du bort imman på spegeln

Badrum Vi har testat knepet som fixar bort imman på badrumsspegeln. Allt du behöver är tandkräm!

Så fixar du ditt eget spa

Badrum Med skön musik, mjuka frottéer och doftljus fixar du spa-känslan hemma i badrummet. Lyxa – eller spara 16 013 kr.

"Vi bakar pizza i vårt badrum"

Badrum Familjen Karlsson i Kungälv byggde om den över 200 år gamla bakstugan till badrum. I dag är det ett sagolikt mysrum där hela familjen trivs. 

Upptäck fel i badrummet – innan det är försent

Badrum Vad betyder dålig lukt i badrummet, och hur vet man om man har mögel eller fuktskador? Här får du koll på de vanligaste problemen i badrummet!

Sveriges fulaste badrum nu renoverat – se bilderna...

Badrum Röda våtrumstapeter samt toalett och tvättställ i orange porslin är ett minne blott i familjen Berglunds nya, rymliga badrum – en renovering som dock...