Artikeln är ett samarbete med Stenbolaget
Bilder: Konradssons kakel
Bilder: Konradssons kakel

Hetaste kakeltrenderna för kök och badrum

Kakel och klinker badrum

Vid förra sekelskiftet blev kakel allt vanligare i svenska hem, och sedan dess har många kakeltrender kommit och gått. Här är de hetaste kakeltrenderna för kök och badrum just nu. 

Annons
Industri
Industritrenden håller i sig med färger i grått: ljusgrå, grå, mörkgrå och gråsvart. Stenbolaget säljer flera kakelserier med grått kakel. Kakelserien Palmira finns i färgerna ljusgrå, grå och antracit.
Le Marais är en mjukt mönstrad serie som innehåller flera tre olika grå nyanser. 

 Stora plattor

Allt fler efterfrågar större kakelplattor och gärna i storleken 60x60 cm. Idag finns det plattor upp till tre kvadratmeter stora. Crossover är en serie mörka klinkerplattor i flera storlekar för både golv och vägg.Hexagonmönstrat

Det får gärna vara hexagonmönstrade plattor i år, även om det ännu inte är så vanligt i svenska hem. Hexatile Negro Svart är en sexkantig klinkerplatta som passar bra på bland annat badrumsväggen eller köksgolvet. Plattan finns även i vitt.Marockanskt mönster

Marockanskt mönster fortsätter vara populärt. Nu ska det vara ett mer nedtonat marockanskt mönster än tidigare. Rustica är en kakelserie med inspiration från Marocko, och finns i flera olika färger. Greige

Under 2010-talet var det vanligt med vitt kakel i svenska hem. De vita plattorna har nu bytts ut mot greige, en gråbeige nyans. Maiolica är en kakelserie med en gammeldags känsla, och finns i färgerna latte, creme, grå och svart. 
Blått kakel

Blå är en färg som alltid fungerar och som är extra het just nu. Mixa blått med mönster. Kakelserien Oporto har dekorplattor med en vit bas och flera olika blå mönster. Smögen och Petite Maison har flera blå kakel att välja mellan. Annons

Kakeltrender från sekelskiftet fram till idag

Är du nyfiken på tidigare kakeltrender? Här är kakeltrenderna från 1900-talet fram till idag.

Det var vid förra sekelskiftet började man bygga riktiga badrum inomhus och kaklet blev en viktig detalj. I början av 1900-talet bestod golven ofta av marmor, kalksten eller viktorianskt klinker. Kaklade gjorde man med halftile-kakel enligt engelsk tradition. 

Under 1920-talet var ett enkelt rutmönstrad klinker populärt på golvet. Det här var även Art Deco perioden där man ville framhäva det individuella och exklusiva. Väggarna var oftast klädda till häften eller två tredjedelar med vitt kakel. Väggen över kaklet målades vit. Golven gick ofta i svart och vitt. Att köpa färgat kakel var dyrt och var inte något som alla hade råd med. 

Badrummen under 1950-talet är mest känt för sin huvudsakliga användning av kakel och färg. Populära färger var vit, gul, grå och svart. Ovanför spis och diskbänk satte man kakelplattor i två rader. 

På 1960-talet vågade man ta ut svängarna lite mer med röd/vit rutigt klinker. Badkaren var ofta inbyggda med fronter i kakel om 15x15 cm. På 60-talet blev det modernt med färgat kakel över diskbänken i köket. 

Under 1970-talet var det kakel i färgerna mossgrönt, brunt, gult och orange som gällde, och under 1980-talet var det gladare färger som rosa och turkos man ville ha i badrummet. 

På 1990-talet kaklade många väggarna med medelhavsmosaik och det var vanligt med bårder och blomstermotiv på kaklet. 

Under 2000-talet var det en mer minimalistisk trend med stora kakelplattor i vitt eller mosaikbeklädda väggar i naturliga färger. 

2010 var naturen i fokus med vita väggar och golv. Även industritrenden med marmor och marockanskt klinkergolv kom tillbaka. Basfärger som Brunt, beigt och mörkgrått var mycket populära. 


Stenbolaget
har ett stort sortiment av kakel och klinkers. På Stenbolagets hemsida kan du titta på fler kakelserier och få ännu mer inspiration. 

 

Hos Prisjakt kan du jämföra badkar och andra badrumsprodukter.

 

9 juli 2015

0 Kommentarer

0

Kakeltrender för kök och bad

Mixa mönster, inred industriellt eller med den nya heta färgen ”greige”. Här är årets trender inom kakel, klinker och mosaik.

2

Nytt, snyggt och tätt i badrummet!

Kakel och klinker är inte de enda material som funkar i badrummet. Det finns många alternativ att ta till för att få ett nytt och fräscht resultat –...

0

Artikel om handmålade kakelplattor - Läsarbrevet

Läsarbrevet har frågor om handmålade kakelplattor som funnits tidigare i Vi i villa.

0

Ledaren: Plötsligt buktade väggen inåt!

Vi hade gjort om alla rum i huset där jag har bott nu i 13 år. Alla utom ett: tvättstugan/duschrummet i källaren.