Annons
Se till att tätskiktet och golvfallet är korrekt gjort så slipper du fuktskador i duschen.
Se till att tätskiktet och golvfallet är korrekt gjort så slipper du fuktskador i duschen.

Köpa ny dusch - skönare dusch

Dusch

De flesta av oss duschar ofta. För att komma igång på morgonen, få styr på sovplatt hår, för att få upp värmen eller bara för att slappna av och rensa huvudet – skälen till att ta en dusch är inte alltid bara att bli ren. I rätt miljö blir duschstunden extra njutbar.

Annons

För dig som funderar på ny eller förnyad dusch öppnar sig en oändlig mängd valmöjligheter. Skärmvägg, duschkabin eller duschhörna? Ska den vara pentagonal, assymetrisk eller rundad? En enkel skärmvägg eller kabin med speglar, radio, fotmassage och ångaggregat? Nu finns också möjligheten att duscha två på samma gång, utan att för den sakens skull behöva bygga ännu ett badrum. En rymlig dusch med plats för två är årets nyhet från bland annat Hafa - idealisk för familjen där det köas till duschen.

Kabin eller vägg

Så vad är egentligen skillnaden mellan de olika varianterna? En duschkabin är sluten och har ett eget golv, medan en dusch-vägg skärmar av ett utrymme i badrummet och tillsammans med badrummets väggar och golv bildar själva dusch-utrymmet.

Just att duscha direkt på badrumsgolvet, endast avskärmad av en vägg, är ett fenomen som vi i Sverige är ganska ensamma om.

- I Norge använder man i mycket större utsträckning duschkabiner, medan duschkar är det allra vanligaste alternativet i Europa, berättar Mattias Hermansson, Villeroy & Boch Wellness AB.

Orsaken är rädsla för vattenskada. Med kar eller kabin leds vattnet direkt i golvbrunnen och minskar risken för fuktskador.

Men det går att gardera sig mot vattenskada även om du väljer en öppen dusch-lösning. Det gäller bara att ta hänsyn till badrummets utformning, det vill säga se till att rummet har rätt fall och väggar och golv som uppfyller kraven för tätskikt enligt Boverkets byggregler. Är fallet mot avloppet dåligt passar en dusch med kar bättre än en skärmvägg. Detsamma gäller om badrummet inte är helt fuktsäkert - då kan det vara läge att välja en duschkabin.

Ett råd från branschen till den som står i begrepp att bygga ett helt nytt badrum är därför att välja dusch först och därefter lägga golvet.

Bra med flexibla lösningar

Elisabet Svensson, talesman på Handikappombudsmannen, tycker dessutom man bör tänka på att det är bra om rummet lätt kan ändras, så att man istället för bad kan anordna duschplats.

– Vare sig du behöver ta dig fram med rullstol eller ej, är flexibla lösningar att föredra i allmänhet. Bra att tänka på är därför att välja en dusch som är lätt att förändra.

Är man rörelsehindrad och behöver använda rullstol är exempelvis en duschkabin i allmänhet ett opraktiskt val, eftersom en sådan brukar innebära någon form av höjdskillnad.

– Då är det bättre med en duschhörna där golvet är i samma nivå som golvet i övrigt, säger Elisabet Svensson.

Annons

I särklass mest flexibel och klart billigaste varianten är ändå duschdraperiet, som hängs upp på en stång och som skärmar av duschutrymmet vid duschning. Då får barnens badbalja plats när så önskas – eller också skapas här plats för exempelvis tvättorkställningen.

Praktiskt och lättstädat

Annat som är bra att ha i åtanke är att sidorna i kabiner och duschväggar är i allmänhet tillverkade av glas eller plast (styrén), medan profilerna brukar vara av aluminium. Vare sig du väljer väggar av glas eller styrén, se till att de är härdade. Sen är det bara att välja: klarglas, randigt eller kanske rutigt? Bra att komma ihåg är att en duschlösning med färgat eller mönstrat glas kan minska känslan av rymd.

En del duschar är utrustade med så kallade magnetlister i dörrarna - en smart lösning som innebär att dörren sluter helt tätt. På marknaden finns även vändbara gångjärn som gör det möjligt att välja om du vill hänga dörren till höger eller vänster. Ett gångjärn som dessutom är justerbart i alla vinklar betyder att du kan få duschdörren att stanna i ett visst läge – den kan även fällas in mot väggen när den inte används. Och med ett lyftgångjärn kan du öppna dörren både inåt och utåt. Genom att lyftgångjärnet samtidigt höjer dörren lite från golvet när den öppnas behövs här varken profiler eller trösklar, vilket gör badrummet lätt att städa.

För att duschen ska se fin ut och hålla längre gäller det att rengöra den – ofta! Undvik stålull och grova tvättsvampar, liksom lösningsmedel som aceton och liknande. Använd istället ett vanligt allrengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp till såväl glas som aluminiumsprofiler. Genom att tvätta av duschväggarna regelbundet håller du kalkavlagringar borta. Du kan också skrapa duschväggar och golv med en gummiskrapa (som tillhandahålls av del tillverkare) varje gång du duschat.

Och se till att ventilera badrummet ordentligt efter duschen!

Att tänka på innan duschbygget

Hur ska duschplatsen fungera? Är det bara en duschplats eller ska utrymmet fungera även för bad och/eller som tvättstuga?

Tänk praktiskt! Är det lättillgängligt, finns det tillräckligt med utrymme runt omkring? Glöm heller inte golvlutning för vattenavrinningen.

Gör duschplatsen säker. Se till att man inte kan halka, slå i vassa hörn eller liknande. Glöm heller inte elsäkerheten.

Fukt och vattenskador vill man inte ha. Välj rätt material och gör alla installationer med korrekt fuktskydd. Och sist men inte minst – se till att det är lättstädat!

Regler för våtrumsbyggare finns i Boverkets Byggregler BFS 1993:57. Se särskilt avsnitt 3; utformning och tillgänglighet med standardmått och avsnitt 6; hygien, hälsa och miljö.

Källa: Hans-Olof Karlsson Hjorth, Boverket.

Justeringsbar skärmvägg

Duschkabin.

Produktnamn: Skärmvägg
Tillverkare/distributör: Svedbergs, tel 0321-533000, www.svedbergs.se Typ av dusch: Skärmvägg
Material: Profiler i vitlackad aluminium och glas
Storlek (bredd x djup x höjd): 70 cm (finns även i 90 cm), höjd 190 cm. Typ av glas: Härdat frostat glas, finns i klarglas Glastjocklek: 4 mm
Övrigt: Ingen uppgift Konsumentpris: Cirka 1 675 kronor

Rymlig med raka linjer

Duschkabin.

Produktnamn: Igloo Corner
Tillverkare/distributör: Hafa AB, www.hafa.se
Typ av dusch: Duschhörn med två öppningsbara dörrar
Material: Glas och lister i satinborstad aluminium
Storlek (bredd x djup x höjd): Finns i storlek-arna 70 alternativt 80, 90 och 100 cm, höjd 200 cm
Typ av glas: Klart eller svartsotat härdat säkerhetsglas.
Glastjocklek: 6 mm
Övrigt: Saknar tröskel. Magnetstängning gör att dörrarna sluter helt tätt. Dörrarna öppningsbara utåt och inåt. Lyftgångjärn lyfter dörren 3 mm vid öppning och stängning.
Konsumentpris: Från cirka 4 795 kronor

Halvrund duschhörna

Duschkabin.

Produktnamn: Basic Dusch ”Helena”
Tillverkare/distributör: Dansani, 026-14 14 21 (från 051101 nytt telnr: 035-15 76 21), www.dansani.se
Typ av dusch: Halvrund duschhörna
Material: Glas/aluminium
Storlek (bredd x djup x höjd): 90 x 90/190 cm
Typ av glas: Härdat klart glas
Glastjocklek: 6 mm
Övrigt: Ingen uppgift
Konsumentpris: Cirka 4 895 kronor (kampanjpris till och med 051130, ordinarie pris 5 995 kronor)

Pentagonal duschvägg

Duschkabin.

Produktnamn: Ifö Solid SVP duschvägg Tillverkare/distributör: Ifö Sanitär AB,www.ifo.se
Typ av dusch: Duschhörna i pentagonalt utförande
Material: Naturanodiserade alternativt vitlackerade aluminiumprofiler.
Storlek (bredd x djup x höjd): 70 x 90 cm alternativt 90 x 70, 90 x 90, höjd 195 cm.
Typ av glas: Härdat säkerhetsglas i klart, rökfärgat eller screentryckt. Glastjocklek: 4 mm
Övrigt: Lättmonterad. Vippbar skjutdörr för enkel rengöring, försedd med hjul upp- och nedtill. Inbyggd golvsockeltätning som klarar ojämnheter upp till 25 mm samt integrerade tätningslister i väggprofilen. Kan kombineras med flera olika tillbehörsprofiler. Finns i fem utföranden med tre storlekar i varje. Konsumentpris: Från cirka 5 569 - 6 126 kronor

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04. oktober 2005
 
Annons
Mer om Dusch

Slipp svarta fogar i duschen

Dusch Är du trött på svarta prickar i fogen på duschväggen? Med rätt rengöringsmedel och tätskikt slipper du fula mögelprickar.

Från handdusch till ångbastu

Dusch Kallt eller varmt, snabbt eller länge, mjukt eller hårt, av ren nödvändighet eller för att njuta, för hand eller med automatik, naturellt eller med...

Hafa 38° duschblandare, 260 x 30 mm. Finns i cc150, och cc 160. Pris från 1.295 kr.
Annons från Hafa

Undvik att skålla dig med unik duschblandare

Dusch Hafa 38° duschblandare har en unik konstruktion så att höljet aldrig blir varmare än just 38 grader. Därför behöver du aldrig vara orolig för att dina...

Ledare: Rör inte mitt varmvatten

Dusch Gärna torrdass och stearinljus – men....

Drömduschar

Dusch Låt vattnet strila, massera eller forsa! Här är duscharna som förgyller morgonen och ger dig den bästa starten på dagen.

Köpa ny dusch - skönare dusch (fler duschar)

Dusch Skönare dusch (fler duschar)

Snåldusch eller lyxbad?

Dusch Att bada är dyrare än att duscha vet de flesta. Hur mycket som skiljer beror ju naturligtvis bland annat på hur mycket du betalar för din uppvärmning och hur dina vanor ser ut.

Utetvättrum

Dusch Vid sommartorpet, som inte har vatten indraget, kan man lätt bygga en utetvättplats med några slanor och ett tygstycke.

Duschnyheter för alla badrum

Dusch Ett långt bad i all ära. Men i sanningens namn – hur ofta gör man det. Nej, i vardagen är duschen det perfekta. För att vakna upp om morgonen och för...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons