Annons
Se till att tätskiktet och golvfallet är korrekt gjort så slipper du fuktskador i duschen.
Se till att tätskiktet och golvfallet är korrekt gjort så slipper du fuktskador i duschen.

Köpa ny dusch - skönare dusch

Dusch

De flesta av oss duschar ofta. För att komma igång på morgonen, få styr på sovplatt hår, för att få upp värmen eller bara för att slappna av och rensa huvudet – skälen till att ta en dusch är inte alltid bara att bli ren. I rätt miljö blir duschstunden extra njutbar.

Annons

För dig som funderar på ny eller förnyad dusch öppnar sig en oändlig mängd valmöjligheter. Skärmvägg, duschkabin eller duschhörna? Ska den vara pentagonal, assymetrisk eller rundad? En enkel skärmvägg eller kabin med speglar, radio, fotmassage och ångaggregat? Nu finns också möjligheten att duscha två på samma gång, utan att för den sakens skull behöva bygga ännu ett badrum. En rymlig dusch med plats för två är årets nyhet från bland annat Hafa - idealisk för familjen där det köas till duschen.

Kabin eller vägg

Så vad är egentligen skillnaden mellan de olika varianterna? En duschkabin är sluten och har ett eget golv, medan en dusch-vägg skärmar av ett utrymme i badrummet och tillsammans med badrummets väggar och golv bildar själva dusch-utrymmet.

Just att duscha direkt på badrumsgolvet, endast avskärmad av en vägg, är ett fenomen som vi i Sverige är ganska ensamma om.

- I Norge använder man i mycket större utsträckning duschkabiner, medan duschkar är det allra vanligaste alternativet i Europa, berättar Mattias Hermansson, Villeroy & Boch Wellness AB.

Orsaken är rädsla för vattenskada. Med kar eller kabin leds vattnet direkt i golvbrunnen och minskar risken för fuktskador.

Men det går att gardera sig mot vattenskada även om du väljer en öppen dusch-lösning. Det gäller bara att ta hänsyn till badrummets utformning, det vill säga se till att rummet har rätt fall och väggar och golv som uppfyller kraven för tätskikt enligt Boverkets byggregler. Är fallet mot avloppet dåligt passar en dusch med kar bättre än en skärmvägg. Detsamma gäller om badrummet inte är helt fuktsäkert - då kan det vara läge att välja en duschkabin.

Ett råd från branschen till den som står i begrepp att bygga ett helt nytt badrum är därför att välja dusch först och därefter lägga golvet.

Bra med flexibla lösningar

Elisabet Svensson, talesman på Handikappombudsmannen, tycker dessutom man bör tänka på att det är bra om rummet lätt kan ändras, så att man istället för bad kan anordna duschplats.

– Vare sig du behöver ta dig fram med rullstol eller ej, är flexibla lösningar att föredra i allmänhet. Bra att tänka på är därför att välja en dusch som är lätt att förändra.

Är man rörelsehindrad och behöver använda rullstol är exempelvis en duschkabin i allmänhet ett opraktiskt val, eftersom en sådan brukar innebära någon form av höjdskillnad.

– Då är det bättre med en duschhörna där golvet är i samma nivå som golvet i övrigt, säger Elisabet Svensson.

Annons

I särklass mest flexibel och klart billigaste varianten är ändå duschdraperiet, som hängs upp på en stång och som skärmar av duschutrymmet vid duschning. Då får barnens badbalja plats när så önskas – eller också skapas här plats för exempelvis tvättorkställningen.

Praktiskt och lättstädat

Annat som är bra att ha i åtanke är att sidorna i kabiner och duschväggar är i allmänhet tillverkade av glas eller plast (styrén), medan profilerna brukar vara av aluminium. Vare sig du väljer väggar av glas eller styrén, se till att de är härdade. Sen är det bara att välja: klarglas, randigt eller kanske rutigt? Bra att komma ihåg är att en duschlösning med färgat eller mönstrat glas kan minska känslan av rymd.

En del duschar är utrustade med så kallade magnetlister i dörrarna - en smart lösning som innebär att dörren sluter helt tätt. På marknaden finns även vändbara gångjärn som gör det möjligt att välja om du vill hänga dörren till höger eller vänster. Ett gångjärn som dessutom är justerbart i alla vinklar betyder att du kan få duschdörren att stanna i ett visst läge – den kan även fällas in mot väggen när den inte används. Och med ett lyftgångjärn kan du öppna dörren både inåt och utåt. Genom att lyftgångjärnet samtidigt höjer dörren lite från golvet när den öppnas behövs här varken profiler eller trösklar, vilket gör badrummet lätt att städa.

För att duschen ska se fin ut och hålla längre gäller det att rengöra den – ofta! Undvik stålull och grova tvättsvampar, liksom lösningsmedel som aceton och liknande. Använd istället ett vanligt allrengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp till såväl glas som aluminiumsprofiler. Genom att tvätta av duschväggarna regelbundet håller du kalkavlagringar borta. Du kan också skrapa duschväggar och golv med en gummiskrapa (som tillhandahålls av del tillverkare) varje gång du duschat.

Och se till att ventilera badrummet ordentligt efter duschen!

Att tänka på innan duschbygget

Hur ska duschplatsen fungera? Är det bara en duschplats eller ska utrymmet fungera även för bad och/eller som tvättstuga?

Tänk praktiskt! Är det lättillgängligt, finns det tillräckligt med utrymme runt omkring? Glöm heller inte golvlutning för vattenavrinningen.

Gör duschplatsen säker. Se till att man inte kan halka, slå i vassa hörn eller liknande. Glöm heller inte elsäkerheten.

Fukt och vattenskador vill man inte ha. Välj rätt material och gör alla installationer med korrekt fuktskydd. Och sist men inte minst – se till att det är lättstädat!

Regler för våtrumsbyggare finns i Boverkets Byggregler BFS 1993:57. Se särskilt avsnitt 3; utformning och tillgänglighet med standardmått och avsnitt 6; hygien, hälsa och miljö.

Källa: Hans-Olof Karlsson Hjorth, Boverket.

Justeringsbar skärmvägg

Duschkabin.

Produktnamn: Skärmvägg
Tillverkare/distributör: Svedbergs, tel 0321-533000, www.svedbergs.se Typ av dusch: Skärmvägg
Material: Profiler i vitlackad aluminium och glas
Storlek (bredd x djup x höjd): 70 cm (finns även i 90 cm), höjd 190 cm. Typ av glas: Härdat frostat glas, finns i klarglas Glastjocklek: 4 mm
Övrigt: Ingen uppgift Konsumentpris: Cirka 1 675 kronor

Rymlig med raka linjer

Duschkabin.

Produktnamn: Igloo Corner
Tillverkare/distributör: Hafa AB, www.hafa.se
Typ av dusch: Duschhörn med två öppningsbara dörrar
Material: Glas och lister i satinborstad aluminium
Storlek (bredd x djup x höjd): Finns i storlek-arna 70 alternativt 80, 90 och 100 cm, höjd 200 cm
Typ av glas: Klart eller svartsotat härdat säkerhetsglas.
Glastjocklek: 6 mm
Övrigt: Saknar tröskel. Magnetstängning gör att dörrarna sluter helt tätt. Dörrarna öppningsbara utåt och inåt. Lyftgångjärn lyfter dörren 3 mm vid öppning och stängning.
Konsumentpris: Från cirka 4 795 kronor

Halvrund duschhörna

Duschkabin.

Produktnamn: Basic Dusch ”Helena”
Tillverkare/distributör: Dansani, 026-14 14 21 (från 051101 nytt telnr: 035-15 76 21), www.dansani.se
Typ av dusch: Halvrund duschhörna
Material: Glas/aluminium
Storlek (bredd x djup x höjd): 90 x 90/190 cm
Typ av glas: Härdat klart glas
Glastjocklek: 6 mm
Övrigt: Ingen uppgift
Konsumentpris: Cirka 4 895 kronor (kampanjpris till och med 051130, ordinarie pris 5 995 kronor)

Pentagonal duschvägg

Duschkabin.

Produktnamn: Ifö Solid SVP duschvägg Tillverkare/distributör: Ifö Sanitär AB,www.ifo.se
Typ av dusch: Duschhörna i pentagonalt utförande
Material: Naturanodiserade alternativt vitlackerade aluminiumprofiler.
Storlek (bredd x djup x höjd): 70 x 90 cm alternativt 90 x 70, 90 x 90, höjd 195 cm.
Typ av glas: Härdat säkerhetsglas i klart, rökfärgat eller screentryckt. Glastjocklek: 4 mm
Övrigt: Lättmonterad. Vippbar skjutdörr för enkel rengöring, försedd med hjul upp- och nedtill. Inbyggd golvsockeltätning som klarar ojämnheter upp till 25 mm samt integrerade tätningslister i väggprofilen. Kan kombineras med flera olika tillbehörsprofiler. Finns i fem utföranden med tre storlekar i varje. Konsumentpris: Från cirka 5 569 - 6 126 kronor

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04 oktober 2005
 
Annons
Mer om Dusch

Tänk på det här när du köper ny dusch

Dusch Tätskikt, fukt, golvlutning och branschregler för våtrumsrenovering. Att köpa ny duschkabin och renovera badrum är inte alltid en dans på rosor, så därför vände vi oss till experterna. 

Slipp svarta fogar i duschen

Dusch Är du trött på svarta prickar i fogen på duschväggen? Med rätt rengöringsmedel och tätskikt slipper du fula mögelprickar.

Hafa 38° duschblandare, 260 x 30 mm. Finns i cc150, och cc 160. Pris från 1.295 kr.
Annons från Hafa

Undvik att skålla dig med unik duschblandare

Dusch Hafa 38° duschblandare har en unik konstruktion så att höljet aldrig blir varmare än just 38 grader. Därför behöver du aldrig vara orolig för att dina...

Ledare: Rör inte mitt varmvatten

Dusch Gärna torrdass och stearinljus – men....

Drömduschar

Dusch Låt vattnet strila, massera eller forsa! Här är duscharna som förgyller morgonen och ger dig den bästa starten på dagen.

Snåldusch eller lyxbad?

Dusch Att bada är dyrare än att duscha vet de flesta. Hur mycket som skiljer beror ju naturligtvis bland annat på hur mycket du betalar för din uppvärmning och hur dina vanor ser ut.

Utetvättrum

Dusch Vid sommartorpet, som inte har vatten indraget, kan man lätt bygga en utetvättplats med några slanor och ett tygstycke.

Duschnyheter för alla badrum

Dusch Ett långt bad i all ära. Men i sanningens namn – hur ofta gör man det. Nej, i vardagen är duschen det perfekta. För att vakna upp om morgonen och för...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons