Annons
Foto: Istock photo

Vi i Villa-testet: Sköna duschmunstycken

Dusch

Välkommen till vår nya avdelning, Vi i villa-testet! Med det hoppas vi bli ännu bättre på att tipsa er läsare i husvardagen! Först ut är duschmunstycken som passar till alla duschslangar.

Annons

Det kan vara svårt att veta vad som är viktigast när man kikar på nya duschmunstycken. Är det utseendet, ergonomin, priset, vikten eller antalet funktioner? Ett tips kan vara att kika på vattenförbrukningen. Nästan alla standardmunstycken på marknaden släpper igenom upp till 20 liter per minut. De snålaste ligger på cirka 10 liter per minut.

Alla duschmunstyckena klarade sig bra i vårt test, och det var bara små marginaler som avgjorde betygen. Alla har en låg vattenförbrukning, vilket gav pluspoäng. Testet visade att priset inte alltid har så stor betydelse för kvaliteten, för det billigaste och det dyraste duschmunstycket har fått samma betyg.

Så här testade vi

Vi har testat fem duschmunstycken, och vi har värderat design, ergonomi, vattenförbrukning, duschupplevelse och pris. Vi har inte testat hållbarheten eller gjort konkreta mätningar av vattenförbrukningen. Vi har i stället sett på tillverkarnas uppgifter om förbrukning (liter/minut vid ett vattentryck på 3 bar). Vi har naturligtvis testat duschupplevelsen med alla inställningar som de olika duschmunstyckena bjuder på.

Natura

Från Oras, 760 kronor

Snåljåp med stilren form

Vattenförbrukning: 8 liter/minut om man använder den s.k. eko-knappen. Om den inte används blir förbrukningen dubbelt så hög, 16 liter/minut.

Material: Krom.

Värdering: Snygg och enkel formgivning som passar i de flesta badmiljöer. Den vattensparande funktionen är riktigt bra, och du märker knappt att du minskar vattenflödet till hälften. Det är lätt att ställa om knappen, även när man duschar.

Duschmunstycket är en testvinnare eftersom det är snyggt, lätt att hantera, skönt att hålla, har testets lägsta vattenförbrukning (med eko–knappen aktiverad) och ett förnuftigt pris.

Kontakt: Oras www.oras.com 021-81 61 31

Annons

Betyg: 4

9000E 3S

Från FM Mattsson, 394 kronor

Smart vattensparande funktion

Vattenförbrukning: 9 liter/minut. Har en ekofunktion som kallas Ecoflow.

Material: Krom.

Värdering: Enkelt och funktionellt utseende. Det är testets minsta duschmunstycke, men det märker du inte när du duschar. Det är mycket lätt att hantera munstycket för hand, men det fungerar utmärkt även i hållaren på stången, och även då är det lätt att byta mellan olika inställningar för strålen. Den inbyggda sparfunktionen Ecoflow är en fördel eftersom vattenförbrukningen oavsett vattentrycket inte är högre än 9 liter/minut. Slutintrycket är att det är ett riktigt bra munstycke som vi ger 4 villor.

Kontakt: FM Mattsson www.fmmattsson.se 0250-59 64 50


Betyg: 4

Rainshower Icon

Från Grohe, 1 198 kronor

Färggrant under duschen

Vattenförbrukning: 9,5 liter/minut om man använder Eco-Button (eko-knapp), som ger en besparing på upp till cirka 40 procent. Utan Eco-Button är förbrukningen 15,8 liter/minut.

Material: Krom och plast. Flera färger.

Värdering: Modernt och annorlunda utförande. När du har tryckt in eko-knappen märker du inte att du sparar vatten. Knappen är dock lite trög. Duschmunstycket är härligt stort, men det är också en nackdel, eftersom det är lite klumpigt när man håller det i handen. Utseendet ger ny stil åt badrummet, vilket tillsammans med den vattensparande effekten belönas med testets nästa högsta betyg.

Kontakt: Grohe www.grohe.se 0771-14 13 14


Betyg: 4

Kudos Grande 3S

Från Damixa, 495 kronor

Härlig dusch i mycket vatten

Vattenförbrukning: 11,7 liter/minut. Fem olika inställningar av strålen.

Material: Krom och plast.

Värdering: Snyggt och elegant munstycke, som är ett av testets största. De fem duschinställningarna ger 11,7 liter/minut oavsett hur mycket du öppnar kranen. Två av strålarna känns mycket mjuka på kroppen, och munstycket ger testets bästa duschupplevelse. Vi ger det ändå bara testets näst högsta betyg eftersom vattenförbrukningen är hög jämfört med de andra duschmunstyckena i testet. Men bra är det.

Kontakt: Damixa www.damixa.se 031-27 38 01


Betyg: 3

MMIX S6

Från Mora Armatur, 819 kronor

Modern och exklusiv

Vattenförbrukning: 12 liter/minut. Ingen eko-knapp för minskad vattenförbrukning.

Material: Krom.

Värdering: Testets elegantaste utseende, som ger en modern stil i badrummet. Fungerar inte så bra som handdusch eftersom det känns lite obekvämt att hålla det platta handtaget. När munstycket sitter i sin hållare på duschstången ger det en härlig dusch. Trots att munstycket saknar eko-knapp är vattenförbrukningen relativt låg jämfört med standardmodeller, som har en förbrukning på upp till cirka 20 liter/minut.

Kontakt: Mora Armatur www.moraarmatur.se 0250-59 60 00

4 februari 2011

2 Kommentarer

2011-02-24
Petter
2013-04-03
Duschsökande...
2

Från handdusch till ångbastu

Kallt eller varmt, snabbt eller länge, mjukt eller hårt, av ren nödvändighet eller för att njuta, för hand eller med automatik, naturellt eller med...

Annons från Hafa

Undvik att skålla dig med unik duschblandare

Hafa 38° duschblandare har en unik konstruktion så att höljet aldrig blir varmare än just 38 grader. Därför behöver du aldrig vara orolig för att dina...

0

Ledare: Rör inte mitt varmvatten

Gärna torrdass och stearinljus – men....

2

Drömduschar

Låt vattnet strila, massera eller forsa! Här är duscharna som förgyller morgonen och ger dig den bästa starten på dagen.

0

Köpa ny dusch - skönare dusch

De flesta av oss duschar ofta. För att komma igång på morgonen, få styr på sovplatt hår, för att få upp värmen eller bara för att slappna av och rensa...

0

Snåldusch eller lyxbad?

Att bada är dyrare än att duscha vet de flesta. Hur mycket som skiljer beror ju naturligtvis bland annat på hur mycket du betalar för din uppvärmning...

0

Utetvättrum

Vid sommartorpet, som inte har vatten indraget, kan man lätt bygga en utetvättplats med några slanor och ett tygstycke.

0

Duschnyheter för alla badrum

Ett långt bad i all ära. Men i sanningens namn – hur ofta gör man det. Nej, i vardagen är duschen det perfekta. För att vakna upp om morgonen och för...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons