I samarbete med Comfortkedjan
Foto: Ifö
Foto: Ifö

Dags för nytt badrum? Så väljer du rätt hantverkare!

Badrum

Att renovera eller bygga nytt badrum är inget man gör i en handvändning. Inte nog med att det kräver stora investeringar i form av tid och pengar, har du tänkt anlita hjälp måste du dessutom navigera i en djungel av hantverkare. Här är guiden som hjälper dig tillrätta!

Annons

Tänk om det slutar som för grannarna längre ner på gatan, där fuktskadan i källaren fortfarande inte är åtgärdad? Eller som hos svärföräldrarna, där de sneda kakelraderna talar sitt tydliga språk? Att bygga nytt badrum eller renovera ett gammalt är ofta förenat med en hel del oro, det finns ju så mycket som kan gå fel och så många skräckhistorier. Som tur är finns det minst lika många pålitliga och professionella hantverkare där ute och vi vet hur man hittar dem. Följ dessa enkla steg för ett tryggt och säkert badrumsbygge!

1. Sondera terrängen

Att jämföra olika alternativ är en bra idé oavsett vilket produkt eller tjänst du ska köpa. När det handlar om en så pass stor investering som en badrumsrenovering eller -nybyggnation finns det ingen anledning att slå till på första bästa hantverkare. Kontakta minst en handfull, bilda dig en uppfattning om deras kompetens och välj ut ett par som du tar vidare till steg 2.

2. Gör din research

Så, nu har du ett par potentiella kandidater, men vem ska du välja? Förlita dig inte för mycket på din magkänsla i det här läget! Se istället till att begära in referenser från tidigare kunder, som kan intyga att hantverkaren i fråga är fackmannamässig. Om det gäller en rörmokare eller elinstallatör, som båda är reglerade yrken, ska du även säkerställa att denne är behörig och certifierad enligt branschens gällande regler. Komplettera gärna med research på nätet. På comfort.se kan du läsa om i stort sett allt som har med badrum, vatten och värme att göra. Här hittar du också produkter och tillbehör från de största, mest kända varumärkena och 1800 certifierade montörer som kan installera dem åt dig. Vi rekommenderar även Byggkeramikrådet  och Säker Vatten .

3. Skriv ett avtal

Nu när du sållat agnarna från vetet och valt ut en hantverkare är det dags för en punkt som det slarvas med allt för ofta: innan arbetet påbörjas ska ni upprätta ett detaljerat, skriftligt avtal! Här specificerar ni information om inblandade parter, arbetes omfattning, pris, betalningstider, ROT-avdrag, när arbetet ska utföras och garantier. En bättre försäkring än så kan du inte skaffa dig inför den kommande renoveringen. Det finns gott om färdiga mallar för ändamålet på nätet, bland annat hos Villaägarna och hos Konsumentverket.

4. Spara all dokumentation

Så, nu är arbetet igång! Då var det bara en sak till: Se till att din hantverkare ger dig dokumentation och garantier på såväl produkter som på utfört arbete! Detta kan du få användning för både i samband med försäljning/besiktning och, om oturen skulle vara framme, i kontakter med försäkringsbolag vid en eventuell vattenskada. En gammal hederlig pärm duger bra för ändamålet. Bonustipset - om du ändå inte blir nöjd Gick det trots allt inte som du tänkt dig? Blev arbetet försenat eller kanske felaktigt utfört? Då är det bra att känna till att du som privatperson har ett konsumentskydd genom konsumenttjänstlagen när du anlitar en hantverkare för att få en tjänst utförd. Det innebär bland annat att du kan kräva att eventuella fel rättas till, kräva prisavdrag/att försenade arbeten slutförs eller till och med häva ert avtal helt eller delvis. En grundregel här är att alltid reklamera eventuella fel och förseningar till hantverkaren så snart du upptäckt dem och ge denne en rättvis chans att åtgärda problemet innan du tar ärendet vidare till Allmänna Reklamationsnämnden. Och du - vilken tur att ni upprättade ett skriftligt avtal! Det kommer underlätta hela den här processen avsevärt.

Annons
22 mars 2016

0 Kommentarer

0

Renoveringsresan – Badrummet

Renovering av badrummet var ett av de första renoveringsprojekten hemma hos familjen Roswall/Ekander. Se före- och efterbilderna på deras badrum här –...

0

7 tips: Så fixar du ett snyggt badrum!

Du behöver inte renovera hela badrummet för att det ska kännas som nytt. Här är tipsen som gör rummet snyggare utan att du behöver ta bort en enda...

0

12 av 20 vanliga tätskikt läcker fortfarande

Senaste testet visar att det fortfarande finns brister i merparten av de branschgodkända tätskikt som är vanliga i villor, radhus och fritidshus i...

0

"Vi har Sveriges fulaste badrum!"

Undrar du hur landets fulaste badrum ser ut? Familjen Söderlund i Stöcksjö kammade hem vinsten i vår stora tävling tillsammans med Comfort!

I samarbete med Comfortkedjan

Så kontrollerar du att badrummet är i bra skick!

Att renovera eller bygga ett nytt badrum är inget man gör i en handvändning, men Comforts badrumsguide hjälper dig tillrätta! Den här delen handlar om...

1

VIDEO: Så tar du bort imman på spegeln

Vi har testat knepet som fixar bort imman på badrumsspegeln. Allt du behöver är tandkräm!

0

Så fixar du ditt eget spa

Med skön musik, mjuka frottéer och doftljus fixar du spa-känslan hemma i badrummet. Lyxa – eller spara 16 013 kr.

0

"Vi bakar pizza i vårt badrum"

Familjen Karlsson i Kungälv byggde om den över 200 år gamla bakstugan till badrum. I dag är det ett sagolikt mysrum där hela familjen trivs.

0

Upptäck fel i badrummet – innan det är försent

Vad betyder dålig lukt i badrummet, och hur vet man om man har mögel eller fuktskador? Här får du koll på de vanligaste problemen i badrummet!