Från pannrum till badrum

När undervåningen inreddes fick ungdomarna ett eget badrum som känns stort och luftigt, trots att det bara är fem kvadrat.

När familjen Blomkvist flyttade in i sin villa 2003 var hela undervåningen i princip oinredd, den fungerade främst som förråd och pannrum. Men då oljepannan byttes mot bergvärme frigjordes massor av utrymme. Familjens stora tonåring ville gärna ha en egen vrå, vilket ledde till att man bestämde att undervåningen skulle inredas med sovrum, badrum och teverum.

Vinkel ger rymd

Efter mycket skissande och funderande beslöt man att lägga badrummet i vinkel. Detta ger en mer spännande planlösning för hela undervåningen, men den lite oregelbundna formen gör också att badrummet upplevs större än sina cirka fem kvadratmeter. Eftersom man kliver in genom den sneda kortväggen känns det som om rummet liksom öppnas upp när man kliver in. Men även materialvalen påverkar känslan av rymd.
– Det var viktigt att det inte skulle kännas trångt, berättar familjen. Det fick oss att våga tänka lite nytt, till exempel att välja bort traditionellt badrumsskåp med spegel och istället kakla in spegeln direkt i väggen. Toalettsaker, handdukar med mera fick förvaring i en vägghängd kommod med lådor som sväljer massor, med tvättfat ovanpå. Duschhörnans nästan osynliga väggar av klarglas bidrar också till att badrummet upplevs luftigt och ljust, trots att där inte finns något fönster.


En rejäl tvättkorg direkt utanför duschen fångar smutsiga kläder och handdukar innan de hamnar på golvet. Handdukstorken torkar både handdukar och håller fukten borta.


Inkaklad spegel spar mycket utrymme jämfört med ett badrumsskåp. Kakelbården runt om kommer från Konradssons kakel och heter ”Habitat”.

Smart nattbelysning

I taket sitter infällda spotlighter med dimmerfunktion, vilket var ett självklart val för familjen, liksom handdukstorken. En vacker och praktisk detalj är den lilla nischen, som egentligen kom till eftersom det blev bård över från spegeln. I nischen sitter en liten diodlampa som får lysa dygnet runt, eftersom den drar extremt lite ström. Den är perfekt som ledljus om man behöver gå upp på toaletten på natten.


 

Material:

Väggar/golv: Brunbeige plattor på golv och vägg samt bård ”Habitat Mocca”, från ca 450 kr/kvm. Vit matt mosaik ”7781”, från ca 400 kr/kvm, Bygma/Konradssons Kakel
Dusch: Duschhörnan ”Cube” med ekdetaljer, cirka 9 000 kr, Svedbergs
Kommod: Med runt handfat, ca 10 000 kr, Miller
Blandare handfat: Mora ”Inxx”, ca 3 000 kr
Blandare dusch: FM Mattsson, ca 2 000 kr
WC: Toalettsits i ek, ca 500 kr, Miller
Handdukstork: ”Mon”, ca 900 kr, Myson


Bakom eklisten på duschörnan sitter praktiska smala hyllor i metall. Kakel ”Habitat Mocca” samt vit matt mosaik ”7781” från Konradssons kakel.


I den lilla nischen brinner ständigt en energisnål diodlampa, viket ger ett perfekt ledjus vid nattliga toalettbesök.

10 tips till badrumsbyggare

  • Planera! Beställ auktoriserad kakelsättare med våtrumskompetens, rörmokare och elektriker i god tid så att ingen onödig väntan uppstår. Bäst är om någon kan ta totalentreprenad för hela badrummet. Begär skriftlig offert med tidsplan. Spar tid och pengar genom att riva gammal inredning själv.
  • Om du ska göra stora förändringar eller bygga badrum där det inte funnits tidigare, kan det behövas bygglov eller bygganmälan. Kontrollera också att bjälklaget håller om du ska installera stort badkar, det blir tungt med mycket vatten!
  • Se till att du har någonstans där du kan tvätta dig och duscha under tiden som bygget pågår.
  • Ventilation. Försäkra dig om att badrummet har god ventilation. Det ska både finnas frånluftsventil och frånluftskanal. För tilluft räcker det oftast med ventilationsspringa ovanpå dörren.
  • Satsa på lättskötta material som exempelvis kakel, glas och metall.
  • Inred lättstädat. Häng helst möbler och sanitetsutrustning på väggen och undvik alltför mycket textiler. Se till att golvbrunnen är lätt att komma åt.
  • Tänk på miljön. Välj energisnål dusch- och handfatsblandare samt wc-stol med snålspolning.
  • Välj sluten förvaring, öppna hyllor samlar mer smuts och fukt. Korg för smutstvätt är bra att ha. Ofta fungerar köksinredning bra även som badrumsinredning, men är billigare.
  • Belys badrummet rätt. Sidolampor vid spegeln ger en mjukare och mer rättvis belysning än ovanifrån. Dimmer på takbelysningen ger både bra städljus och mysbelysning. All installation ska vara fuktsäker och armaturerna av rätt IP-klass beroende på placering.
  • Varmt golv. Väljer du klinker är det skönt med golvvärme. Är badrummet stort kanske det räcker med slingor bara precis där man går och står mest.

Köpinformation

Byggma www.byggma.se
FM Mattsson www.fmmattsson.com
Konradssons kakel www.konradssons.com
Miller www.millergroup.se
Mora www.moraarmatur.se
Myson www.myson.se
Svedbergs www.svedbergs.se
Åhlens www.ahlens.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar