Det lilla badrummet har allt som behövs. Duschväggar i klarglas gör att det känns rymligt trots sina fem kvadratmeter.
Det lilla badrummet har allt som behövs. Duschväggar i klarglas gör att det känns rymligt trots sina fem kvadratmeter.

Från pannrum till badrum

Bygga och renovera badrum

När undervåningen inreddes fick ungdomarna ett eget badrum som känns stort och luftigt, trots att det bara är fem kvadrat.

När familjen Blomkvist flyttade in i sin villa 2003 var hela undervåningen i princip oinredd, den fungerade främst som förråd och pannrum. Men då oljepannan byttes mot bergvärme frigjordes massor av utrymme. Familjens stora tonåring ville gärna ha en egen vrå, vilket ledde till att man bestämde att undervåningen skulle inredas med sovrum, badrum och teverum.

Vinkel ger rymd

Efter mycket skissande och funderande beslöt man att lägga badrummet i vinkel. Detta ger en mer spännande planlösning för hela undervåningen, men den lite oregelbundna formen gör också att badrummet upplevs större än sina cirka fem kvadratmeter. Eftersom man kliver in genom den sneda kortväggen känns det som om rummet liksom öppnas upp när man kliver in. Men även materialvalen påverkar känslan av rymd.
- Det var viktigt att det inte skulle kännas trångt, berättar familjen. Det fick oss att våga tänka lite nytt, till exempel att välja bort traditionellt badrumsskåp med spegel och istället kakla in spegeln direkt i väggen. Toalettsaker, handdukar med mera fick förvaring i en vägghängd kommod med lådor som sväljer massor, med tvättfat ovanpå. Duschhörnans nästan osynliga väggar av klarglas bidrar också till att badrummet upplevs luftigt och ljust, trots att där inte finns något fönster.


En rejäl tvättkorg direkt utanför duschen fångar smutsiga kläder och handdukar innan de hamnar på golvet. Handdukstorken torkar både handdukar och håller fukten borta.

Inkaklad spegel spar mycket utrymme jämfört med ett badrumsskåp. Kakelbården runt om kommer från Konradssons kakel och heter "Habitat".

Smart nattbelysning

I taket sitter infällda spotlighter med dimmerfunktion, vilket var ett självklart val för familjen, liksom handdukstorken. En vacker och praktisk detalj är den lilla nischen, som egentligen kom till eftersom det blev bård över från spegeln. I nischen sitter en liten diodlampa som får lysa dygnet runt, eftersom den drar extremt lite ström. Den är perfekt som ledljus om man behöver gå upp på toaletten på natten.


 

Material:

Väggar/golv: Brunbeige plattor på golv och vägg samt bård "Habitat Mocca", från ca 450 kr/kvm. Vit matt mosaik "7781", från ca 400 kr/kvm, Bygma/Konradssons Kakel
Dusch: Duschhörnan "Cube" med ekdetaljer, cirka 9 000 kr, Svedbergs
Kommod: Med runt handfat, ca 10 000 kr, Miller
Blandare handfat: Mora "Inxx", ca 3 000 kr
Blandare dusch: FM Mattsson, ca 2 000 kr
WC: Toalettsits i ek, ca 500 kr, Miller
Handdukstork: "Mon", ca 900 kr, Myson


Bakom eklisten på duschörnan sitter praktiska smala hyllor i metall. Kakel "Habitat Mocca" samt vit matt mosaik "7781" från Konradssons kakel.

I den lilla nischen brinner ständigt en energisnål diodlampa, viket ger ett perfekt ledjus vid nattliga toalettbesök.

10 tips till badrumsbyggare

 • Planera! Beställ auktoriserad kakelsättare med våtrumskompetens, rörmokare och elektriker i god tid så att ingen onödig väntan uppstår. Bäst är om någon kan ta totalentreprenad för hela badrummet. Begär skriftlig offert med tidsplan. Spar tid och pengar genom att riva gammal inredning själv.
 • Om du ska göra stora förändringar eller bygga badrum där det inte funnits tidigare, kan det behövas bygglov eller bygganmälan. Kontrollera också att bjälklaget håller om du ska installera stort badkar, det blir tungt med mycket vatten!
 • Se till att du har någonstans där du kan tvätta dig och duscha under tiden som bygget pågår.
 • Ventilation. Försäkra dig om att badrummet har god ventilation. Det ska både finnas frånluftsventil och frånluftskanal. För tilluft räcker det oftast med ventilationsspringa ovanpå dörren.
 • Satsa på lättskötta material som exempelvis kakel, glas och metall.
 • Inred lättstädat. Häng helst möbler och sanitetsutrustning på väggen och undvik alltför mycket textiler. Se till att golvbrunnen är lätt att komma åt.
 • Tänk på miljön. Välj energisnål dusch- och handfatsblandare samt wc-stol med snålspolning.
 • Välj sluten förvaring, öppna hyllor samlar mer smuts och fukt. Korg för smutstvätt är bra att ha. Ofta fungerar köksinredning bra även som badrumsinredning, men är billigare.
 • Belys badrummet rätt. Sidolampor vid spegeln ger en mjukare och mer rättvis belysning än ovanifrån. Dimmer på takbelysningen ger både bra städljus och mysbelysning. All installation ska vara fuktsäker och armaturerna av rätt IP-klass beroende på placering.
 • Varmt golv. Väljer du klinker är det skönt med golvvärme. Är badrummet stort kanske det räcker med slingor bara precis där man går och står mest.

Köpinformation

Byggma www.byggma.se
FM Mattsson www.fmmattsson.com
Konradssons kakel www.konradssons.com
Miller www.millergroup.se
Mora www.moraarmatur.se
Myson www.myson.se
Svedbergs www.svedbergs.se
Åhlens www.ahlens.se

 

06 september 2012
Mer om Bygga och renovera badrum

Chockresultatet: 17 av 20 tätskikt läcker!

Bygga och renovera badrum Ska du renovera badrummet? Se upp med vilket tätskikt du väljer. Hela 17 av 20 godkända tätskikt läcker nämligen, enligt en ny undersökning.

Taklisterna blev en ordentlig surdeg för Magnus och Sussie

Bygga och renovera badrum Magnus och Sussie Skoglund renoverade ett badrum för sex år sedan. De gjorde om rubbet.

Varmare känsla i badrummet med färg och trä

Bygga och renovera badrum När familjen i Kungälv skulle bygga om sitt badrum valde de att göra den ena delen ombonat målad, och den andra praktiskt helkaklad.

Ljust och fräscht - om villaägaren själv får välja

Bygga och renovera badrum Trots trög konjunktur sjuder det av ombyggnadsprojekt i de svenska hemmen. Etta på renoveringstoppen är badrummet. Men man satsar på säkra kort och går på tvärs mot de senaste trenderna när man väljer stil.

Bettinas lilla bad

Bygga och renovera badrum Det är inte mycket större än fem kvadrat, men här ryms faktiskt vad som behövs i badrummet. Utom badkaret då, men allvarligt talat – hur ofta badar man...

Lekfullt med enkla medel

Bygga och renovera badrum Kontrastfullt med humoristiska detaljer, för ett extra leende en trött vardagsmorgon! Det var planen när Isabella Waldenmaier och Martin Svensson tänkte...

Så här slipper du fuktproblem i badrummet

Bygga och renovera badrum Förbättra ventilationen och undvik rörgenomföringar. Det är några tips som kan förhindra fuktproblem i badrummet. Läs mer här.

Snabba förändringar som lyfter ditt badrum

Bygga och renovera badrum Du behöver inte helrenovera badrummet för att det ska kännas nytt och fräsht. Här finns smarta tips!

Det är mycket att tänka på när man ska renovera sitt badrum.
Annons från Hafa

Hafa badrums bästa tips inför badrumsrenoveringen

Bygga och renovera badrum Ska du renovera badrummet eller bygga nytt? Hafa badrum vet vad du bör tänka på!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.