Annons
Det lilla badrummet har allt som behövs. Duschväggar i klarglas gör att det känns rymligt trots sina fem kvadratmeter.
Det lilla badrummet har allt som behövs. Duschväggar i klarglas gör att det känns rymligt trots sina fem kvadratmeter.

Från pannrum till badrum

Bygga och renovera badrum

När undervåningen inreddes fick ungdomarna ett eget badrum som känns stort och luftigt, trots att det bara är fem kvadrat.

Annons
När familjen Blomkvist flyttade in i sin villa 2003 var hela undervåningen i princip oinredd, den fungerade främst som förråd och pannrum. Men då oljepannan byttes mot bergvärme frigjordes massor av utrymme. Familjens stora tonåring ville gärna ha en egen vrå, vilket ledde till att man bestämde att undervåningen skulle inredas med sovrum, badrum och teverum.

Vinkel ger rymd

Efter mycket skissande och funderande beslöt man att lägga badrummet i vinkel. Detta ger en mer spännande planlösning för hela undervåningen, men den lite oregelbundna formen gör också att badrummet upplevs större än sina cirka fem kvadratmeter. Eftersom man kliver in genom den sneda kortväggen känns det som om rummet liksom öppnas upp när man kliver in. Men även materialvalen påverkar känslan av rymd.
- Det var viktigt att det inte skulle kännas trångt, berättar familjen. Det fick oss att våga tänka lite nytt, till exempel att välja bort traditionellt badrumsskåp med spegel och istället kakla in spegeln direkt i väggen. Toalettsaker, handdukar med mera fick förvaring i en vägghängd kommod med lådor som sväljer massor, med tvättfat ovanpå. Duschhörnans nästan osynliga väggar av klarglas bidrar också till att badrummet upplevs luftigt och ljust, trots att där inte finns något fönster.


En rejäl tvättkorg direkt utanför duschen fångar smutsiga kläder och handdukar innan de hamnar på golvet. Handdukstorken torkar både handdukar och håller fukten borta.

Inkaklad spegel spar mycket utrymme jämfört med ett badrumsskåp. Kakelbården runt om kommer från Konradssons kakel och heter "Habitat".

Smart nattbelysning

I taket sitter infällda spotlighter med dimmerfunktion, vilket var ett självklart val för familjen, liksom handdukstorken. En vacker och praktisk detalj är den lilla nischen, som egentligen kom till eftersom det blev bård över från spegeln. I nischen sitter en liten diodlampa som får lysa dygnet runt, eftersom den drar extremt lite ström. Den är perfekt som ledljus om man behöver gå upp på toaletten på natten.


 

Material:

Väggar/golv: Brunbeige plattor på golv och vägg samt bård "Habitat Mocca", från ca 450 kr/kvm. Vit matt mosaik "7781", från ca 400 kr/kvm, Bygma/Konradssons Kakel
Dusch: Duschhörnan "Cube" med ekdetaljer, cirka 9 000 kr, Svedbergs
Kommod: Med runt handfat, ca 10 000 kr, Miller
Blandare handfat: Mora "Inxx", ca 3 000 kr
Blandare dusch: FM Mattsson, ca 2 000 kr
WC: Toalettsits i ek, ca 500 kr, Miller
Handdukstork: "Mon", ca 900 kr, Myson


Bakom eklisten på duschörnan sitter praktiska smala hyllor i metall. Kakel "Habitat Mocca" samt vit matt mosaik "7781" från Konradssons kakel.

I den lilla nischen brinner ständigt en energisnål diodlampa, viket ger ett perfekt ledjus vid nattliga toalettbesök.

10 tips till badrumsbyggare

  • Planera! Beställ auktoriserad kakelsättare med våtrumskompetens, rörmokare och elektriker i god tid så att ingen onödig väntan uppstår. Bäst är om någon kan ta totalentreprenad för hela badrummet. Begär skriftlig offert med tidsplan. Spar tid och pengar genom att riva gammal inredning själv.
  • Om du ska göra stora förändringar eller bygga badrum där det inte funnits tidigare, kan det behövas bygglov eller bygganmälan. Kontrollera också att bjälklaget håller om du ska installera stort badkar, det blir tungt med mycket vatten!
  • Se till att du har någonstans där du kan tvätta dig och duscha under tiden som bygget pågår.
  • Ventilation. Försäkra dig om att badrummet har god ventilation. Det ska både finnas frånluftsventil och frånluftskanal. För tilluft räcker det oftast med ventilationsspringa ovanpå dörren.
  • Satsa på lättskötta material som exempelvis kakel, glas och metall.
  • Inred lättstädat. Häng helst möbler och sanitetsutrustning på väggen och undvik alltför mycket textiler. Se till att golvbrunnen är lätt att komma åt.
  • Tänk på miljön. Välj energisnål dusch- och handfatsblandare samt wc-stol med snålspolning.
  • Välj sluten förvaring, öppna hyllor samlar mer smuts och fukt. Korg för smutstvätt är bra att ha. Ofta fungerar köksinredning bra även som badrumsinredning, men är billigare.
  • Belys badrummet rätt. Sidolampor vid spegeln ger en mjukare och mer rättvis belysning än ovanifrån. Dimmer på takbelysningen ger både bra städljus och mysbelysning. All installation ska vara fuktsäker och armaturerna av rätt IP-klass beroende på placering.
  • Varmt golv. Väljer du klinker är det skönt med golvvärme. Är badrummet stort kanske det räcker med slingor bara precis där man går och står mest.

Köpinformation

Byggma www.byggma.se
FM Mattsson www.fmmattsson.com
Konradssons kakel www.konradssons.com
Miller www.millergroup.se
Mora www.moraarmatur.se
Myson www.myson.se
Svedbergs www.svedbergs.se
Åhlens www.ahlens.se

 

Annons
6 september 2012

0 Kommentarer

0

Taklisterna blev en ordentlig surdeg för Magnus och Sussie

Magnus och Sussie Skoglund renoverade ett badrum för sex år sedan. De gjorde om rubbet.

1

Varmare känsla i badrummet med färg och trä

När familjen i Kungälv skulle bygga om sitt badrum valde de att göra den ena delen ombonat målad, och den andra praktiskt helkaklad.

1

Ljust och fräscht - om villaägaren själv får välja

Trots trög konjunktur sjuder det av ombyggnadsprojekt i de svenska hemmen. Etta på renoveringstoppen är badrummet. Men man satsar på säkra kort och går...

1

Bettinas lilla bad

Det är inte mycket större än fem kvadrat, men här ryms faktiskt vad som behövs i badrummet. Utom badkaret då, men allvarligt talat – hur ofta badar man...

0

Morgonstund i badrummet

I badrummet ska vardagsbestyr samsas med vila och återhämtning. Ett riktigt bra badrum ska vara både sinnligt, bekvämt och funktionellt.

1

Sol, vind och vatten - på vinden

De två saker som är viktigare än allt annat när du ska planera ett nytt badrum är funktion och bekvämlighet.

0

Stilrent badrum för stor familj

Bra kvalitet och smart förvaring, modern design och tidlöst var nyckelorden i den här badrumsrenoveringen. 20-talsvillans badrum är fortfarande på 15...

0

Lekfullt med enkla medel

Kontrastfullt med humoristiska detaljer, för ett extra leende en trött vardagsmorgon! Det var planen när Isabella Waldenmaier och Martin Svensson tänkte...

Annons från Hafa

Hafa badrums bästa tips inför badrumsrenoveringen

Ska du renovera badrummet eller bygga nytt? Hafa badrum vet vad du bör tänka på!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons