Annons

Bygg en nisch i badrummet!

Bygga och renovera badrum

En inbyggd hylla klädd i kakel eller mosaik är både en fräsch inredningsdetalj och en praktisk avställningsplats. Passa på när du renoverar badrummet eller bygg en i efterhand!

Annons


En exklusiv badrumshylla gör badrummet. Foto: Magnus Selander,

Kaklade hyllor eller kaklade konstruktioner med glashyllor är utmärkta i fuktiga utrymmen. Om du ska renovera badrummet och bestämmer dig för att bygga en nischhylla i kakel eller mosaik, är det viktigt att kaklet sätts fast på ett "dött" material och inte något trämaterial.

Hyllplanen kan du göra av glas som du monterar med hyllbärare, lämpligen skruvöglor som skruvas i pluggar i sidorna. Glöm inte att täta med silikon i skruvhålen. Glas kan du beställa av glasmästaren.

Hyllplan som ska kläs med kakel, t.ex. plywood eller mdf ska sedan kläs med gips och fuktspärras innan hyllan kaklas. Tänk på att välja en träskiva som är tillräckligt tjock så att inte hyllan sviktar när du ställer saker på den.

När hela badrummet byggs eller byggs om

Bygg nischhyllan på samma gång som övriga väggar byggs i badrummet. Hela hyllkonstruktionen ska ha samma tätskikt som resten av badrummet. Använd reglar som ger den bredd som du vill ha på sidorna och på hyllplanen (om dessa inte ska vara av glas), till exempel 44 x 33 millimeter.

Tänk på att gipsskivor bygger 13 millimeter på varje sida. Avståndet mellan reglarna (centrumavståndet) bör inte vara mer än 450 millimeter, för att skapa stabilitet. Ska nischhyllan kläs i mosaik, kan det vara bra att utgå från bitarnas storlek. På sätt slipper du dela mosaikbitarna och slutresultatet blir mycket snyggare.

När hyllan är byggd och har den form som önskas sätter man fiberremsor på alla hörn och målar på tätskiktet innan man kaklar.

Täta nischen med silikon så fukt inte  tränger in i väggen. Använd badrumssilikon som innehåller anti-mögelmedel. Illustration Ulrika Carlsson.

Ny hylla i ett färdigt badrum

Man behöver inte vänta på att hela badrummet ska rivas för att få en hylla i mosaik. Det går alldeles utmärkt att bygga en i ett redan färdigt badrum. Det viktiga är dock att skydda tätskiktet.

Hål måste borras i väggen för att fästa reglarna – det är viktigt att dessa skruvhål tätas med silikon. När den nya hyllkonstruktionen är färdig måste den också målas med ett tätskikt, innan kaklet eller mosaiken sätts fast. Även skarvarna mellan den nya hyllan och de befintliga väggarna måste tätas med silikon. 

• Vill du bygga en nisch med runda former kan du såga ut formen i plywood, men tänk på att skruva fast gips utanpå plywooden innan du kaklar. Gips kan böjas till en viss gräns…

• Det finns även en speciell byggskiva (Lux Elements) på marknaden som man kan kakla på direkt och som kan böjas.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 augusti 2012

3 Kommentarer

2009-02-25
Björn
2009-02-25
Björn
2009-07-12
björnen
0

Taklisterna blev en ordentlig surdeg för Magnus och Sussie

Magnus och Sussie Skoglund renoverade ett badrum för sex år sedan. De gjorde om rubbet.

1

Varmare känsla i badrummet med färg och trä

När familjen i Kungälv skulle bygga om sitt badrum valde de att göra den ena delen ombonat målad, och den andra praktiskt helkaklad.

1

Ljust och fräscht - om villaägaren själv får välja

Trots trög konjunktur sjuder det av ombyggnadsprojekt i de svenska hemmen. Etta på renoveringstoppen är badrummet. Men man satsar på säkra kort och går...

0

Morgonstund i badrummet

I badrummet ska vardagsbestyr samsas med vila och återhämtning. Ett riktigt bra badrum ska vara både sinnligt, bekvämt och funktionellt.

0

Från pannrum till badrum

När undervåningen inreddes fick ungdomarna ett eget badrum som känns stort och luftigt, trots att det bara är fem kvadrat.

1

Sol, vind och vatten - på vinden

De två saker som är viktigare än allt annat när du ska planera ett nytt badrum är funktion och bekvämlighet.

0

Stilrent badrum för stor familj

Bra kvalitet och smart förvaring, modern design och tidlöst var nyckelorden i den här badrumsrenoveringen. 20-talsvillans badrum är fortfarande på 15...

0

Lekfullt med enkla medel

Kontrastfullt med humoristiska detaljer, för ett extra leende en trött vardagsmorgon! Det var planen när Isabella Waldenmaier och Martin Svensson tänkte...

Annons från Hafa

Hafa badrums bästa tips inför badrumsrenoveringen

Ska du renovera badrummet eller bygga nytt? Hafa badrum vet vad du bör tänka på!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons