Annons

Bettinas lilla bad

Bygga och renovera badrum

Det är inte mycket större än fem kvadrat, men här ryms faktiskt vad som behövs i badrummet. Utom badkaret då, men allvarligt talat – hur ofta badar man egentligen?

Annons
Litet badrum med full funktion. Men lite klurig får man vara, fönstrets placering ovan tvättstället gav spegelns placering ovanför wc:n. Allt porslin från Villeroy and Bosch. Tvättställsmöbeln heter Shape, i träslag Macassar. Wc:n är en Subway och tvättstället heter Memento. Handdukar från Lexington och Himla.

Just när det gäller inredning av små ytor så krävs det där extra tänket. Goda råd är att hålla ihop färg och form så att intrycken lugnar ner sig, men sen måste man också vara praktisk. Vad ska man få plats med och vilken plats är bäst att placera det på. En arkitekt är utbildad för att tänka på detta så har man svårt är det oftast väl värt pengarna att ta hjälp utifrån.

- Men i badrummet var det inte alls svårt att rita in hur vi ville ha det, säger Bettina. Allt fann sin plats ganska så självklart. Tvättstället skulle vara vid fönstret så att vi fick in det fina naturliga ljuset. I den mörkaste hörnan fick duschen placeras.


Duschen bryter av med sin nätta rondör.

Dusch Tara från Dornbracht.

Det är inte alls något speciellt märkvärdigt badrum. Men det är verkligen praktiskt och mycket fint. Och så mycket renare och trevligare än det gamla badrummmet där porslinet gick i den där gula tonen som var populär på 60-talet.

Ytan är på 2,5 x 2 kvadratmeter, så badkaret valdes bort, det var inget snack om den saken – det skulle verkligen inte få plats. Istället såg man till att få en snygg rund dusch på plats.

- Det är ändå duscha som man gör oftast, säger Bettina. Så egentligen saknar vi faktiskt inte badkar, däremot njuter jag enormt av att ha ett fräscht och härligt badrum med en bra dusch. Vår dröm var att få ett funktionellt badrum med en vacker och klassisk design och det har vi också fått.

Eftersom tvättstället är placerat under fönstret och på så vis får ett vackert naturligt ljus så var ju frågan – var skulle spegeln vara? Nu finns den ovanför wc:n, ett litet annorlunda ställe men det fungerar utmärkt enligt Bettina. För så är det i det lilla badrummet: små finurliga lösningar ger det bästa resultatet.


Dusch Tara från Dornbracht.

Snygg vattenavrinning. Längs väggen finns golvbrunnen från Unidrain. Golvkakel Bernina från Villeroy and Bosch.

Bettinas bästa tips för små badrum!

1. Lätt att rengöra. Vi valde enbart vägghängda möbler plus toalett så det skulle vara enkelt att städa eftersom hela golvet är fritt. Dessutom är toalettstolen en click off, det vill säga den är mycket enkel att ta av och rengöra. Allt porslin har en speciell ytbehandling som gör den lätt att göra ren.

2. Besök showrooms! Vi besökte många olika badrumstillverkares showroom innan vi bestämde oss. Dels för att hitta de rätta möblerna men också för att det ger annan inspiration ifråga om färger och material.

3. Rita själv. Jag ritade upp badrummet, sen klippte jag ut bilder på de olika möblerna vi ville ha, sen höll jag på och pusslade runt. Fast egentligen var det inte så svårt. Hos oss var nästan all placering given från början eftersom badrummet är litet.

4. Tänk på förvaringen. Har man barn så behövs förvaring! Vi löste det dels med förvaring under tvättstället men vi satte också ett vägghängt skåp vid dörren. I dessa ryms det som behövs för oss. Om man inte har tillräckligt med förvaring så står allt framma och det blir rörigt på en gång!

5. Hållbart. Tänk på att ett badrum ska hålla i många år. Det är inget man ska tröttna på och helst vill man av ekonomiska skäl inte heller göra om det för ofta. Bettina och Brian valde till exempel den speciella ytbehandlingen på allt porslin även med tanke på att det skulle vara snyggt och behålla värdet vid en eventuell försäljning av huset i framtiden.

Annons

Tvättstället fick ljuset. Tvättställ Memento med möbeln Shape, båda från Villeroy and Bosch.

Extra handdukstorkare mellan wc och tvättställ. Är det litet måste man utnyttja ytan väl. Handduk från Himla. Handdukshängare från Dornbracht.

Elegant. Blandare Cult från Villeroy and Bosch.

Förvaring – ett absolut måste. Här ett extra förvaringsskåp utöver den förvaring som finns under tvättstället. Shape från Villeroy and Bosch.

Köpinformation:

Unidrain www.unidrian.se
Lexington www.lexingtoncompany.com
Himla www.himla.se
Villeroy and Bosch www.villeroy-boch.com
Dronbracht www.dornbracht.com

18 oktober 2012

1 Kommentarer

2009-10-15
Gunilla
0

Taklisterna blev en ordentlig surdeg för Magnus och Sussie

Magnus och Sussie Skoglund renoverade ett badrum för sex år sedan. De gjorde om rubbet.

1

Varmare känsla i badrummet med färg och trä

När familjen i Kungälv skulle bygga om sitt badrum valde de att göra den ena delen ombonat målad, och den andra praktiskt helkaklad.

1

Ljust och fräscht - om villaägaren själv får välja

Trots trög konjunktur sjuder det av ombyggnadsprojekt i de svenska hemmen. Etta på renoveringstoppen är badrummet. Men man satsar på säkra kort och går...

0

Morgonstund i badrummet

I badrummet ska vardagsbestyr samsas med vila och återhämtning. Ett riktigt bra badrum ska vara både sinnligt, bekvämt och funktionellt.

0

Från pannrum till badrum

När undervåningen inreddes fick ungdomarna ett eget badrum som känns stort och luftigt, trots att det bara är fem kvadrat.

1

Sol, vind och vatten - på vinden

De två saker som är viktigare än allt annat när du ska planera ett nytt badrum är funktion och bekvämlighet.

0

Stilrent badrum för stor familj

Bra kvalitet och smart förvaring, modern design och tidlöst var nyckelorden i den här badrumsrenoveringen. 20-talsvillans badrum är fortfarande på 15...

0

Lekfullt med enkla medel

Kontrastfullt med humoristiska detaljer, för ett extra leende en trött vardagsmorgon! Det var planen när Isabella Waldenmaier och Martin Svensson tänkte...

Annons från Hafa

Hafa badrums bästa tips inför badrumsrenoveringen

Ska du renovera badrummet eller bygga nytt? Hafa badrum vet vad du bör tänka på!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons