10 frågor och svar för badrumsbyggare

Funderar du på att bygga badrum? Här får du svar på de tio vanligaste frågorna.

1. Behöver jag bygglov för att bygga om mitt badrum?

Ska du bara renovera ett befintligt badrum behövs generellt inte något bygglov. Däremot krävs det bygglov eller bygganmälan om du ska bygga badrum där det inte funnits något tidigare, eller om du till exempel vill sätta in ett fönster, bygga till en takkupa, eller liknande.

2. Hur mycket får jag göra själv?

Ska det sättas kakel bör det sättas av auktoriserade montörer, godkända av Byggkeramikrådet eller GVK. Gör du det själv riskerar du att din försäkring inte gäller om det skulle uppstå fuktskador. Elarbeten i våtrum är helt förbjudna för lekmän, det måste en elektriker göra, liksom rördragningar eller dyl. Däremot får du byta ut blandare, montera nytt handfat och badkar samt måla och sätta upp våtrumstapet. Men det är förstås viktigt att du gör det på ett fackmannamässigt sätt för att slippa fuktskador. 

3. Finns det några standarmått eller liknande som man måste hålla sig till?

Det finns vissa regler för minimimått enligt Svensk Standard att följa. Exempelvis ska avståndet mellan en toalettstol och väggen framför vara minst 120 cm och en rektangulär duschplats minst 80×1200 cm. Likaså måste fallet (golvlutningen mot brunnen) i duschen och under badkaret vara mellan 20 till 6,7 mm per meter, resten av badrummet ska ha en lutning på mellan 10 till 5 mm enligt Byggkeramikrådet. Mer om olika mått hittar du hos exempelvis boverket.se och bkr.se.

4. Vilka material ska jag välja?

Eftersom badrummet är ett våtrum är det viktigt att det är material som tål fukt och väta. Kakel och klinker på väggar och golv är klassiker, hållbart och lättstädat. Metall och glas är också tåliga, lättskötta material.

5. Vad ska jag tänka på när jag väljer handfat?

Välj tvättställ efter funktion, inte utseende. Avställningsytor är praktiskt, men gör lätt att det ser lite rörigt ut. Ett djupt handfat svämmar inte lika enkelt över som ett grunt. Tänk också på barnen. Om handfatet sträcker sig för långt ut från väggen kan det vara svårt för små barn att nå fram till blandaren. Två handfat eller en dubbelmodell kan vara praktiskt om ni brukar vara flera i badrummet samtidigt. Kommod med handfat ovanpå eller infällt är ofta både snyggt, platssparande och praktiskt.

6. Vad ska jag tänka på när jag väljer badkar och dusch?

Ett bra badkar ska vara anpassat i djup och längd till personerna som ska använda det. Är du lång behövs ett djupt badkar, och vice versa, provsitt i butiken! Be också att få lyssna på ljudet, om du väljer ett bubbelbadkar, och förvissa dig om att munstyckena sitter där du vill ha dem. Det är lätt att falla för ett bubbelbadkar, men om ni faktiskt sällan badar, kanske du ska satsa på en enklare modell och/eller lite lyxigare dusch istället? En duschhörna där vattnet rinner direkt ned på golvet är lättare att hålla rent än en duschkabin. Har du en gammal golvbrunn, monterad före 1990, måste den bytas ut. Idag finns väldigt bra och snygga avrinningssystem, så kallade golvflänsar, i stället för vanlig golvbrunn. Men var noga med att kontrollera att de fungerar tillsammans med det tätskitssystem du valt, samt att placeringen är godkänd. Duschväggar i glas ger intryck av rymd.

Hos Prisjakt kan du jämföra priser på bland annat duschset.

7. Vilken är den bästa belysningen?

Viktigast av allt när det gäller el och belysning i badrummet är att den är anpassad för våtrum. Det finns olika klassificeringar beroende på hur mycket väta armaturen utsätts för. IP 44 är den hårdaste klassen, vilket innebär att armaturen är helt petskyddad och tål fullständig nedblötning.

Infällda spottar med dimfunktion ger både bra städljus och mysbelysning. Belysning på sidorna av spegeln gör ditt ansikte mer rättvisa än om ljuset kommer ovanifrån, vilket ger svarta skuggor under ögonen.

8. Hur löser jag förvaringen?

På morgonen är det ofta bråttom. Se därför till att allt är lättillgängligt och begränsa mängden prylar som måste förvaras just i badrummet. Eftersom det är fuktigt i badrum är det bra med stängda dörrar och/eller lådor, det gör också att det ser prydligare ut. Grunda hyllor är mer överskådliga än djupa. En tvättkorg precis bredvid duschen/badkaret är ett bra knep för att slippa att smutsiga handdukar och kläder ”mellanlandar” på golvet. Likaså bör man kunna nå nya toalettpappersrullar från toalettstolen.

9. Vilka blandare är bäst?

Den ni trivs med – är väl det spontana svaret, men det finns några saker som kan vara bra att tänka på när man väljer blandare. Det finns många roliga och trendiga modeller på marknaden, försäkra dig om att det är en seriös tillverkare som kan erbjuda service och reservdelar om det skulle bli nödvändigt i framtiden. Ettgreppsblandare är det vanligaste och mest praktiska. Inbyggda blandare kostar en slant att få på plats, men känns lyxigt och är lättstädat. Finns det små barn i familjen kan det kännas tryggt med hetvattenspärr. Tänk också på ekonomin och miljön, energieffektiva blandare kan spara tusenlappar år familjen per år.

10. Vilka är de vanligaste misstagen, och hur undviker jag dem?

Ett vanligt misstag är att man inte planerar tillräckligt noga. Begär skriftliga offerter, se till att du verkligen vet vad allt kommer att kosta, att alla inblandade hantverkare och leveranser är beställda i god tid och att du har en ungefärlig tidsplan för när allt ska vara klart. Det mesta tar längre tid än man tror, det är klokt att se till att man har någon annanstans att duscha och tvätta sig någorlunda komfortabelt under tiden som bygget pågår. Likaså kan det vara en god idé att inte falla alltför mycket för trender, utan hålla färgskalan lugn och enkel samt satsa på klassiska former och material.

Några inredningstips!

  • Om badrummet ofta används av flera personer samtidigt, skilj av toaletten så mycket som möjligt, till exempel med en halvvägg eller kanske bara ett draperi. 
  • Stora speglar gör att badrummet känns rymligare!
  • Inreder du med skötbord med mera för små barn, tänk på att denna period bara pågår en relativt kort tid.
  • Satsa på golvvärme om du lägger klinker på golvet, annars känns det väldigt kallt att gå barfota på. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar