Tänd upp, lys fram, dimma ner!

Belysning är inte bara ljus. Så var noga när du väljer armaturer och ljuskällor för kök och bad!

Ett varmt bad vid läggdags eller trängsel runt tandborstarna. Läxläsning eller en trivsam drinkstund… Kanske är det just i badrum och kök som kraven på flexibel belysning är som allra högst? Med ett allmänljus på lågnivåljus får du en bra grund. Komplettera detta med riktad belysning så du får ett bra ljus för de många aktiviteter som utförs i dessa båda rum!

Hemmets mötes- och arbetsplats

Köket är både en arbetsplats och en social träffpunkt.
– Det är viktigt att ljuset är praktiskt och underlättar matlagning, disk och städning. Men lika viktigt är att ljuset är flexibelt, vackert och trivsamt. Med en dimmer kan ljusnivån i rummet sänkas och bidra till en stämningsfull samvaro runt bordet, säger Monica Säter.

Med ett jämnt ljus i köket minimerar du risken för olyckor och du undviker att skugga dig själv när du arbetar. Konsten är att få en balans mellan allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning.
– Med grundljus från taket, kompletterat med ljus under skåpen och nerpendlat ljus över bordet skapas ett bra köksljus. Med ljus kan du också lyfta fram vackra inredningsdetaljer, som till exempel glasskåp eller bilder på väggarna, säger Monica Säter.


Skaffa dig en lyxdusch med hjälp av en elegant armatur! Ifö Electric.


Låt taklampan stå för det samlande skenet. Använd dimmer för flexibelt ljus. Lampgustaf.

En ljuslist ger ett mjukt ljus och en skön stämning i köket. Ikea.

Lugnt eller bråttom i badrummet

Här är det också viktigt med ett grundljus som gör det möjligt att städa. Lägg gärna detta på en dimmer. Det en fördel att kunna sänka ljusnivån i just badrummet, menar Monica Säter:
– Man kommer in i badrummet när man är trött – ofta från det mörka sovrummet – och då är det skönt om ljusstyrkan är låg och därmed behaglig. En dusch eller ett lugnt bad blir då än mer avkopplande.

Du kan enkelt göra badrummet lite exklusivt. Här fungerar kristall, glas, metall och keramik väldigt bra.
– Med väl valda armaturer kan man lyfta ett vanligt badrum till att bli ett mycket vackert och inspirerande rum som bjuder in även till avkoppling!

Vilken ljuskälla ska jag välja?

Att välja armatur blir ofta en fråga om tycke och smak. Men vilken ljuskälla är egentligen bäst; glödlampa, halogen eller lysrör? Rummets karaktär präglas till stor del av den ljuskälla som används.
– Önskar man ett representativt kök är halogen på dimmer att föredra, säger Monica Säter. I ett mer vardagligt kök gör kompaktlysrör ett bra jobb.

På samma sätt kan man resonera i ett badrum. För det vardagliga badrummet kan kompaktlysrör fungera bra, men i det badrum som inreds omsorgsfullt är halogen på dimmer det som gör att badrummet kommer till sin rätt.


Ditt ansikte får bäst ljus från sidorna av spegeln. Belid.


Försök alltid att använda energieffektiva ljuskällor. Ikea.


Små ljuskällor höjer stämningen! Batteridrivna Imageo ger samma levande intryck som riktiga värmeljus. Lampgustaf.


Med ställbara spots kan du belysa vackra detaljer i köket. Lampgustaf.

Monicas ljusaste tips!

Monica Säter undervisar i belysningslära på Ljushögskolan i Jönköping och är även belysningsexpert i Vi i Villa. Här delar hon med sig av sina ljusaste tips!

5 tips för köket

  • Se till att ha ett gott grundljus från taket, som gör det lätt att arbeta vid samtliga ytor. Denna allmänbelysning kan vara infälld eller utanpåliggande i taket.
  • Se vad du håller på med! Infällt ljus under skåp skapar fokus på arbetsytor och ger ett lågmält, nära och trevligt ljus.
  • Pendlad armatur över bordet ger stil och karaktär åt rummet och inredningen. Samtidigt ger den ett inbjudande och samlande ljus. Hängs 55-60 centimeter över matbordet för att undvika att ljuset bländar.
  • Använd dimmer på så många armaturer som möjligt för ett flexibelt ljus.
  • Satsa på: väl utformade armaturer som inte bländar ur någon vinkel, varmt ljus, låga ljusnivåer och stor variation i ljuset.

5 tips för badrummet

  • Ljuset bör vara funktionellt för städning. God allmänbelysning krävs alltså!
  • Se till att ljuset är dimbart för avkopplande, låga ljusnivåer.
  • Gör badrummet exklusivt eller lite vackrare med glittrande, klara och rena armaturer.
  • Montera gärna särskilda armaturer vid spegeln. Belys gärna med mjukt ljus från sidorna. Om ljuset kommer ovanifrån får du lätt skuggor i ansiktet.
  • Armaturer i våtrum ska vara IP-klassade. Klassificeringen beror på hur nära dusch och badkar de ska placeras. All badrumsbelysning ska installeras av elektriker.

Köpinformation

Ballingslöv www.ballingslov.se
Belid www.belid.se
Ifö Electric www.ifoelectric.com
Ikea www.ikea.se
Lampgustaf www.lampgustaf.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar