Annons
Foto: Istockphoto

Bygga bastu – så funkar det

Bastu

Ska du bygga bastu? Så här års är vi många som drömmer om en alldeles egen bastu. Är du en av oss? Så här bygger du en egen bastu – och så mycket kostar det.

Annons
Vi i norden tycker om att basta. Visst är det skönt med en ordenlig tvagning? Har du ett stort badrum kan du få rum med en bastu i det.

När behövs en bastu?

När du behöver värme, ett rum för avkoppling och en samlingspunkt för att umgås med nära och kära!

När man ska bygga bastu, hur gör man?

Du kan välja mellan: vedeldad bastu, elaggregat eller en kombination av ved och el. Multiaggregat som också kan användas till ång- och örtbastu. Sedan finns det även bastu med infraröd strålning. Vedeldad bastu kräver skorsten och brandsäkert material på golvet vid kaminen.

Värms bastun med ved rekommenderas ett luftintag i närheten av eldstaden. Stäm av med leverantören! Frisk kall luft tas in vid en låg punkt, därefter värms luften upp mot lavarna och ventileras sedan ut vid en punkt högt bakom lavarna.

Spara pengar genom att placera bastun i badrummet. Då slipper du göra i ordning ett extra rum – i badrummet finns ju redan ventilation, våtrumsanpassning och dusch. Här finns nischmodeller som knappt tar större plats än ett badkar.

Hur tjock isolering som krävs beror på om bastun står mot en inner- eller yttervägg, eller om den ligger i ett fristående hus. Var noga med att följa leverantörens anvisningar och kontrollera i monteringsanvisningarna hur långt från väggen aggregatet kan placeras.

Är du det minsta osäker, ta hjälp av någon sakkunnig.

Vad kostar det att bygga en bastu?

Nischmodeller för badrummet i exempelvis ek och klarglas kostar från cirka 40 000 kronor hos de större tillverkarna. Levereras monteringsfärdigt med väggar, tak, aggregat och vattenskopa.

Basturum i granpanel med inredning i asp – utan övriga tillbehör – finns i byggsats på nätet från cirka 16 000 kronor.

En fristående bastustuga kostar från cirka 30 000 kronor och uppåt. Vare sig du ska bygga om ett befintligt rum i bostaden till bastu eller bygga en fristående bastustuga på tomten, kontakta byggnadsnämnden för närmare besked om eventuella krav på bygglov eller bygganmälan.

Annons

Vem kan hjälpa till att bygga bastun?

Prefabricerade vägg- och takelement är enkla att sätta ihop själv. Ett basturum eller fristående bastustuga kan du också snickra. Eller ta hjälp av hantverkare för hela jobbet.

Elinstallationen däremot måste utföras av en behörig installatör.

– Basturummet är indelat i olika områden beroende på att det blir olika temperatur i de olika områdena. Den elmateriel som ska installeras i basturummet måste vara godkänd för respektive område, berättar Lars Melchert, Elsäkerhetsverket.

Alla gruppledningar som matar basturummet – förutom den som matar bastuaggregatet – skyddas av jordfelsbrytare med högst 30mA märkutlösningsström.

Fallgropar/faror vid bastubygge?

Se upp med att torka tvätt i bastun och samtidigt ha aggregatet påslaget. Kontrollera alltid basturummet innan aggregatet startas.

– Det har inträffat många bränder då kläder ramlat ner på aggregatet, säger Lars Melchert.

Och se upp om träinredningen mörknar – då kan den i värsta fall självantända. Byt ut sådan träpanel!


Hos Prisjakt kan du jämföra bastuaggregat och annat för bastubygget.

17. mars 2011
 
Annons
Mer om Bastu
Medlems-
innehåll

Bygg bastu – här är experternas tips

Bastu I Sverige finns en stark bastukultur och tradition. Vi är däremot inte rädda för att testa nya trender och låta oss influeras av andra bastutyper än den klassiska skandinaviska torrbastun. Vi pratade med två experter på bastubad som gav sina bästa tips.  

Vi i Villa gillar: 6 fina bastuar

Bastu Sugen på en bastu nu när hösten är här? Vi har letat fram våra favoriter som finns ute just nu i butikerna! Här är sex bastuar för både utomhus- och...

Experterna svarar: 14 frågor om att bygga bastu

Bastu Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor.

Sköna bastustugor

Bastu Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

Hett för bastun

Bastu Visst kan du hotta upp din gamla bastu med enkla medel!

Renovera gammal bastu

Bastu I det gamla badrummet fanns en bastu, som inte använts på mycket länge. Den var både instängd och ful. Så här blev den en riktig pärla. Här får du 7...

Välj rätt bastuvärme

Bastu Aggregat som aggregat kanske du tycker. Men det finns många saker att ta hänsyn till när det är dags att välja värmekällan till avkopplande och värmande bastubad.

Nya heta basturum

Bastu Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

Liten bastu med stor känsla

Bastu Med lite fantasi och händighet kan du skapa ditt personliga rum för vila och avslappning, utan att det behöver bli för dyrt. Här får du tips om hur du...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons