Annons
Foto: Istockphoto

Bygga bastu – så funkar det

Bastu

Ska du bygga bastu? Så här års är vi många som drömmer om en alldeles egen bastu. Är du en av oss? Så här bygger du en egen bastu – och så mycket kostar det.

Annons
Vi i norden tycker om att basta. Visst är det skönt med en ordenlig tvagning? Har du ett stort badrum kan du få rum med en bastu i det.

När behövs en bastu?

När du behöver värme, ett rum för avkoppling och en samlingspunkt för att umgås med nära och kära!

När man ska bygga bastu, hur gör man?

Du kan välja mellan: vedeldad bastu, elaggregat eller en kombination av ved och el. Multiaggregat som också kan användas till ång- och örtbastu. Sedan finns det även bastu med infraröd strålning. Vedeldad bastu kräver skorsten och brandsäkert material på golvet vid kaminen.

Värms bastun med ved rekommenderas ett luftintag i närheten av eldstaden. Stäm av med leverantören! Frisk kall luft tas in vid en låg punkt, därefter värms luften upp mot lavarna och ventileras sedan ut vid en punkt högt bakom lavarna.

Spara pengar genom att placera bastun i badrummet. Då slipper du göra i ordning ett extra rum – i badrummet finns ju redan ventilation, våtrumsanpassning och dusch. Här finns nischmodeller som knappt tar större plats än ett badkar.

Hur tjock isolering som krävs beror på om bastun står mot en inner- eller yttervägg, eller om den ligger i ett fristående hus. Var noga med att följa leverantörens anvisningar och kontrollera i monteringsanvisningarna hur långt från väggen aggregatet kan placeras.

Är du det minsta osäker, ta hjälp av någon sakkunnig.

Vad kostar det att bygga en bastu?

Nischmodeller för badrummet i exempelvis ek och klarglas kostar från cirka 40 000 kronor hos de större tillverkarna. Levereras monteringsfärdigt med väggar, tak, aggregat och vattenskopa.

Basturum i granpanel med inredning i asp – utan övriga tillbehör – finns i byggsats på nätet från cirka 16 000 kronor.

En fristående bastustuga kostar från cirka 30 000 kronor och uppåt. Vare sig du ska bygga om ett befintligt rum i bostaden till bastu eller bygga en fristående bastustuga på tomten, kontakta byggnadsnämnden för närmare besked om eventuella krav på bygglov eller bygganmälan.

Annons

Vem kan hjälpa till att bygga bastun?

Prefabricerade vägg- och takelement är enkla att sätta ihop själv. Ett basturum eller fristående bastustuga kan du också snickra. Eller ta hjälp av hantverkare för hela jobbet.

Elinstallationen däremot måste utföras av en behörig installatör.

– Basturummet är indelat i olika områden beroende på att det blir olika temperatur i de olika områdena. Den elmateriel som ska installeras i basturummet måste vara godkänd för respektive område, berättar Lars Melchert, Elsäkerhetsverket.

Alla gruppledningar som matar basturummet – förutom den som matar bastuaggregatet – skyddas av jordfelsbrytare med högst 30mA märkutlösningsström.

Fallgropar/faror vid bastubygge?

Se upp med att torka tvätt i bastun och samtidigt ha aggregatet påslaget. Kontrollera alltid basturummet innan aggregatet startas.

– Det har inträffat många bränder då kläder ramlat ner på aggregatet, säger Lars Melchert.

Och se upp om träinredningen mörknar – då kan den i värsta fall självantända. Byt ut sådan träpanel!


Hos Prisjakt kan du jämföra bastuaggregat och annat för bastubygget.

17 mars 2011

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 6 fina bastuar

Sugen på en bastu nu när hösten är här? Vi har letat fram våra favoriter som finns ute just nu i butikerna! Här är sex bastuar för både utomhus- och...

0

Experterna svarar: 14 frågor om att bygga bastu

Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor.

0

Sköna bastustugor

Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

0

Hett för bastun

Visst kan du hotta upp din gamla bastu med enkla medel!

0

Modern bastu

Funderar du på att bygga en bastu? Liten, smart och snygg. Nu flyttar bastun upp från källaren och in i husets nya finrum – badrummet. Den tar inte...

0

Nya heta basturum

Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

0

Glasad bastu - vilket lyft!

Bastun är "hetare" än någonsin. Utvecklandet av nya funktioner och intressanta lösningar gör att utbudet blivit mer varierat. Framför allt är det lösnin...

0

Bygga bastu på vinden

Funderar du på att bygga en bastu? Finns det vindsyta som står oanvänd ger den möjligheter till att bygga en ovanlig och spännande bastu.

0

Köpa bastu

Köpa bastu till badrummet? Badrummet är det största rummet på hela övervåningen. Men så bor också en familj som umgås lika mycket som de badar i badrumm...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons