Annons

Nya heta basturum

Bastu

Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

Annons

Det är mycket som händer på bastufronten just nu. Glasade ytor och trendiga ljusa träslag som nordamerikansk al och asp kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här får du tips på nya monteringsfärdiga basturum - och dörrar som förnyar din gamla bastu.

Bastubad är en lisa för själen men minst lika bra för kroppen. När du bastar vidgas porerna så att avfallsprodukter kan passera och blodcirkulationen förbättras. Dessutom mjukas musklerna upp eftersom svetten transporterar bort mjölksyra. Bastun har sina rötter i Skandinavien och dess historia kan spåras minst 1 000 år tillbaka i Sverige och Finland. Under århundraden har bastubadandet brett ut sig över jorden som ett sätt att rena sig, koppla av och umgås.

Dagens basturum har mycket litet gemensamt med de celliknande instängda rum som de flesta av oss kanske är vana vid från förr. Nu släpper man in ljus genom glasväggar och glasdörrar, satsar på form och design och stämningsfull infälld belysning. Här är några exempel.

Lagom för två är den triangelformade hörnbastun SuperWide. De generösa glasytorna av härdat säkerhetsglas är infattade i kraftiga karmar av al. Invändigt är rummet klätt med blond asppanel. Lavarna i cederträ är korsade och ger gott och väl plats åt två personer. Infälld belysning ger ett intimt och välkomnande sken.
Storlek 195 x 195 cm, utvändig takhöjd 200 cm. Från Tylö. Pris: Cirka 32 000 kronor.

Skärgårdskänsla får du med Vena som har helglasdörrar av härdat säkerhetsglas och fönster av båtmodell. Utsidorna är av vattentåligt laminat som du kan välja i kulörerna grön, röd, blå, gul, grå eller vit. Insidorna är i kvistfri furupanel och inredning av det afrikanska träslaget abachi. Levereras med anatomiskt ryggstöd, aggregatskydd och stämningsfull belysning placerad under lavarna. Kan även förses med infälld stjärnhimmel eller färgterapi-belysning. För hörnmontage.
Pris cirka 49 000, Exacta.

Lyx i vardagen blir det med hörnbastun SpaceVision med sitt välvda glashörn. Här har man använt tre olika träslag, asp på insidan och nordamerikansk al utvändigt. Ryggstöd, bastulavar och dekorraster är av abachi. Takfrisen har infällda downlights och alla glasytor är av härdat säkerhetsglas. Pris cirka 44 000 kronor, Tylö.

För sköna dofter i bastun, prova att använda essenser av olika slag som du droppar i det vatten som du slår på de heta stenarna. Eukalyptus och mynta är exempel på dofter som anses hälsosamma och som ger en fräsch doft i bastun.

En ny dörr ger din gamla bastu en rejäl ansiktslyftning, utan att det kostar så mycket. Med glas i dörren känns bastun genast både större och modernare.

Annons

Nästan helt i glas är dörren Bastu Exklusiv från finska Viitapuu Oy. Dörren har furupanel på in- och utsida, vändbar hängning och är försedd med rullås. Glaset är av härdat brons. Pris cirka 2 750 kronor.

Lite mer begränsad insyn blir det med dörren Bastu Lyx. Också den har furupanel på båda sidor och infattning av härdat bronsglas. Vändbar hängning samt rullås. Tillverkare är finska Viitapuu Oy och priset cirka 3 200 kronor.

Barnsäker, men ändå exklusiv är den välvda dörren, DGV 30, från Tylö. Den kan monteras höger- eller vänsterhängd och har en flerskiktlimmad träkarm samt två dörrhandtag. Dessutom har den ett barnsäkert magnetlås. Pris cirka 5 000 kronor.

Köpinformation:

Exacta Sweden AB
Telefon: 016-13 70 00

Tylö AB
Telefon: 035-10 00 80

Viitapuu OY/Diplomatdörrar Sverige AB
Telefon 021-80 56 80

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
13 juni 2002

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 6 fina bastuar

Sugen på en bastu nu när hösten är här? Vi har letat fram våra favoriter som finns ute just nu i butikerna! Här är sex bastuar för både utomhus- och...

0

Experterna svarar: 14 frågor om att bygga bastu

Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor.

0

Sköna bastustugor

Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

0

Hett för bastun

Visst kan du hotta upp din gamla bastu med enkla medel!

0

Modern bastu

Funderar du på att bygga en bastu? Liten, smart och snygg. Nu flyttar bastun upp från källaren och in i husets nya finrum – badrummet. Den tar inte...

0

Glasad bastu - vilket lyft!

Bastun är "hetare" än någonsin. Utvecklandet av nya funktioner och intressanta lösningar gör att utbudet blivit mer varierat. Framför allt är det lösnin...

0

Bygga bastu i ett uthus

Det gamla lusthuset kan med fördel inredas så att det fungerar både som bastu och trevlig gäststuga. Eller varför inte bygga en bastu i sjöboden?

0

Bygga bastu på vinden

Funderar du på att bygga en bastu? Finns det vindsyta som står oanvänd ger den möjligheter till att bygga en ovanlig och spännande bastu.

0

Köpa bastu

Köpa bastu till badrummet? Badrummet är det största rummet på hela övervåningen. Men så bor också en familj som umgås lika mycket som de badar i badrumm...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons