Annons
Liten, smart och snygg. Nu flyttar bastun upp från källaren och in i husets nya finrum – badrummet. Den tar inte större plats än ett badkar och levereras monteringsfärdig.
Liten, smart och snygg. Nu flyttar bastun upp från källaren och in i husets nya finrum – badrummet. Den tar inte större plats än ett badkar och levereras monteringsfärdig.

Modern bastu

Bastu

Funderar du på att bygga en bastu? Liten, smart och snygg. Nu flyttar bastun upp från källaren och in i husets nya finrum – badrummet. Den tar inte större plats än ett badkar och levereras monteringsfärdig. Här får du tips om den moderna bastun.

Annons

Det finns inget som är lika avkopplande som en het bastu. Kroppen mjuknar upp och blir snäll. Och nu behöver man inte längre ha en stor källare för att få plats med bastun. Bastun har blivit mindre, om man vill. Det finns naturligtvis också fortfarande stora lyxiga basturum för den som önskar. Men den lilla smarta bastun får faktiskt plats i ett vanligt badrum.

Kanske kan önskan om en bastu också bli ett skäl till att se över rummens användning i huset. När använde ni gillestugan senast, till exempel? Och varför inte använda det stora outnyttjade rummet till ett härligt badrum i stället? Här finns plats för ett badkar i mitten, bastu i hörnan och två härliga handfat. Äntligen ett badrum för hela familjen.

Härligt varmt och skönt. Avkopplande som inget annat. Här en bastu som är byggd på plats i familjens rymliga badrum. På så vis kan den och ska den användas ofta är meningen! Dagsljus eller levande ljus räcker för att belysa bastun.

Bastubyggartips

Byggsats eller monteringsfärdig bastu
Är du händig och har tid över? Då är en bastubyggsats ett billigare och friare alternativ. Vill ni ägna tiden åt annat passar de monteringsfärdiga satserna som levereras inklusive allt, i vissa fall även med aggregat, kanske bättre.

Placering av bastun
Den klassiska bastun ligger vid vattnet, och har man den möjligheten är valet självklart. Den nya trenden visar att många önskar ha en bastu i badrummet men vill man ha en stor bastu så får den bättre plats i källaren. Den bästa placeringen i huset är i en hörna mot en yttervägg.

Aggregat till bastun
Välj först basturum, sedan aggregat. Aggregatets effekt ska anpassas till basturummets volym och konstruktion. Hör med leverantören. Generellt kan man säga att en vedbastu passar bäst fristående på landet, elaggregat är bäst i året-om-huset. Ska man ha vedeldad bastu måste man dessutom ha en skorsten. El-installationen ska alltid göras av behörig elektriker. Däremot kan du välja aggregat för både ångbastu och torrbastu.

Ventilation till bastun
Rätt ventilation är ett måste för bastun. För att komplicera det hela ytterligare finns det olika metoder. Den vanligaste, som till exempel rekommenderas av bastutillverkaren Tylö, bygger på följande:

Dörrens luftcirkulation ska samarbeta med varmluften från bastuaggregatet. Därför är det bäst om dörr och aggregat sitter på samma vägg. Inluftsventilen ska placeras genom väggen under bastuaggregatet. Om duschen är där gör det ingenting. Ventilen ska alltid vara öppen.

Utluftsventilen ska mynna ut i samma rum som inluftsventilen kommer från. Om det blir ett tomrum mellan bastu och tak ska detta inte tillslutas helt utan ha minst ett ventilhål. Rekommendationen är sedan att följa respektive leverantörs råd.

Isolering till bastun
Hur tjock isolering som krävs beror på om bastun står mot en innervägg eller mot en yttervägg, eller om den ligger i ett fristående hus. Ansluter bastun mot en isolerad yttervägg måste man se till att det finns en luftspalt på 20 millimeter mellan yttervägg och isolering. Följ all tid leverantörens anvisningar.

Golv i bastun
Golvet i bastun ska vara halkfritt. Ett vanligt betonggolv, går bra att måla. Vill man ha ett snyggare golv kan man välja klinker, plastmatta eller vanlig trätrall. Det man ska tänka på är att det ska vara lätt att hålla rent. Hur är det med golvbrunnens vara eller icke? Det som avgör ditt val i det fallet är ekonomi och smak.

Belysning i bastun
Rätt stämning i bastun hänger på belysningen. Nu finns fiberoptik som ger ett bra och stämningsfullt ljus. Detta går också ofta att beställa som tillval. Indirekt ljus ger också fin effekt när det speglar sig i träet.

Dörrar till bastun
Bastudörren ska alltid öppnas utåt. Likaså får den ej gå att låsa.

Bastu.

Årets nyhet från Svedbergs är en liten och smart badrumsbastu med samma mått som ett klassiskt hörnbadkar. Pris från 35 900 kronor.

Bastu.
 

Lika stor som ett traditionellt badkar. Med måtten 1580 x 1000 får denna bastu plats i alla badrum. Pris från 30 070 kronor. Svedbergs.

Bastu.

Bastu med form. Round Vision med yttermåtten 1500x1500 cm. Pris från cirka 34 000 kronor. Från Tylö.

Köpinformation bastu

Harvia www.harvia.fi
Svedbergs 0321-53 30 00 www.svedbergs.se
Tylö AB 035-10 00 80 www.tylo.com

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
6 oktober 2005

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Bastu
0

Bygg bastu – här är experternas tips

I Sverige finns en stark bastukultur och tradition. Vi är däremot inte rädda för att testa nya trender och låta oss influeras av andra bastutyper än...

0

Vi i Villa gillar: 6 fina bastuar

Sugen på en bastu nu när hösten är här? Vi har letat fram våra favoriter som finns ute just nu i butikerna! Här är sex bastuar för både utomhus- och...

0

Experterna svarar: 14 frågor om att bygga bastu

Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor.

0

Sköna bastustugor

Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

0

Hett för bastun

Visst kan du hotta upp din gamla bastu med enkla medel!

0

Renovera gammal bastu

I det gamla badrummet fanns en bastu, som inte använts på mycket länge. Den var både instängd och ful. Så här blev den en riktig pärla. Här får du 7...

0

Välj rätt bastuvärme

Aggregat som aggregat kanske du tycker. Men det finns många saker att ta hänsyn till när det är dags att välja värmekällan till avkopplande och värmande...

0

Nya heta basturum

Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

0

Liten bastu med stor känsla

Med lite fantasi och händighet kan du skapa ditt personliga rum för vila och avslappning, utan att det behöver bli för dyrt. Här får du tips om hur du...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons