Annons
Liten, smart och snygg. Nu flyttar bastun upp från källaren och in i husets nya finrum – badrummet. Den tar inte större plats än ett badkar och levereras monteringsfärdig.
Liten, smart och snygg. Nu flyttar bastun upp från källaren och in i husets nya finrum – badrummet. Den tar inte större plats än ett badkar och levereras monteringsfärdig.

Modern bastu

Bastu

Funderar du på att bygga en bastu? Liten, smart och snygg. Nu flyttar bastun upp från källaren och in i husets nya finrum – badrummet. Den tar inte större plats än ett badkar och levereras monteringsfärdig. Här får du tips om den moderna bastun.

Annons

Det finns inget som är lika avkopplande som en het bastu. Kroppen mjuknar upp och blir snäll. Och nu behöver man inte längre ha en stor källare för att få plats med bastun. Bastun har blivit mindre, om man vill. Det finns naturligtvis också fortfarande stora lyxiga basturum för den som önskar. Men den lilla smarta bastun får faktiskt plats i ett vanligt badrum.

Kanske kan önskan om en bastu också bli ett skäl till att se över rummens användning i huset. När använde ni gillestugan senast, till exempel? Och varför inte använda det stora outnyttjade rummet till ett härligt badrum i stället? Här finns plats för ett badkar i mitten, bastu i hörnan och två härliga handfat. Äntligen ett badrum för hela familjen.

Härligt varmt och skönt. Avkopplande som inget annat. Här en bastu som är byggd på plats i familjens rymliga badrum. På så vis kan den och ska den användas ofta är meningen! Dagsljus eller levande ljus räcker för att belysa bastun.

Bastubyggartips

Byggsats eller monteringsfärdig bastu
Är du händig och har tid över? Då är en bastubyggsats ett billigare och friare alternativ. Vill ni ägna tiden åt annat passar de monteringsfärdiga satserna som levereras inklusive allt, i vissa fall även med aggregat, kanske bättre.

Placering av bastun
Den klassiska bastun ligger vid vattnet, och har man den möjligheten är valet självklart. Den nya trenden visar att många önskar ha en bastu i badrummet men vill man ha en stor bastu så får den bättre plats i källaren. Den bästa placeringen i huset är i en hörna mot en yttervägg.

Aggregat till bastun
Välj först basturum, sedan aggregat. Aggregatets effekt ska anpassas till basturummets volym och konstruktion. Hör med leverantören. Generellt kan man säga att en vedbastu passar bäst fristående på landet, elaggregat är bäst i året-om-huset. Ska man ha vedeldad bastu måste man dessutom ha en skorsten. El-installationen ska alltid göras av behörig elektriker. Däremot kan du välja aggregat för både ångbastu och torrbastu.

Ventilation till bastun
Rätt ventilation är ett måste för bastun. För att komplicera det hela ytterligare finns det olika metoder. Den vanligaste, som till exempel rekommenderas av bastutillverkaren Tylö, bygger på följande:

Dörrens luftcirkulation ska samarbeta med varmluften från bastuaggregatet. Därför är det bäst om dörr och aggregat sitter på samma vägg. Inluftsventilen ska placeras genom väggen under bastuaggregatet. Om duschen är där gör det ingenting. Ventilen ska alltid vara öppen.

Utluftsventilen ska mynna ut i samma rum som inluftsventilen kommer från. Om det blir ett tomrum mellan bastu och tak ska detta inte tillslutas helt utan ha minst ett ventilhål. Rekommendationen är sedan att följa respektive leverantörs råd.

Isolering till bastun
Hur tjock isolering som krävs beror på om bastun står mot en innervägg eller mot en yttervägg, eller om den ligger i ett fristående hus. Ansluter bastun mot en isolerad yttervägg måste man se till att det finns en luftspalt på 20 millimeter mellan yttervägg och isolering. Följ all tid leverantörens anvisningar.

Golv i bastun
Golvet i bastun ska vara halkfritt. Ett vanligt betonggolv, går bra att måla. Vill man ha ett snyggare golv kan man välja klinker, plastmatta eller vanlig trätrall. Det man ska tänka på är att det ska vara lätt att hålla rent. Hur är det med golvbrunnens vara eller icke? Det som avgör ditt val i det fallet är ekonomi och smak.

Belysning i bastun
Rätt stämning i bastun hänger på belysningen. Nu finns fiberoptik som ger ett bra och stämningsfullt ljus. Detta går också ofta att beställa som tillval. Indirekt ljus ger också fin effekt när det speglar sig i träet.

Dörrar till bastun
Bastudörren ska alltid öppnas utåt. Likaså får den ej gå att låsa.

Bastu.

Årets nyhet från Svedbergs är en liten och smart badrumsbastu med samma mått som ett klassiskt hörnbadkar. Pris från 35 900 kronor.

Bastu.
 

Lika stor som ett traditionellt badkar. Med måtten 1580 x 1000 får denna bastu plats i alla badrum. Pris från 30 070 kronor. Svedbergs.

Bastu.

Bastu med form. Round Vision med yttermåtten 1500x1500 cm. Pris från cirka 34 000 kronor. Från Tylö.

Köpinformation bastu

Harvia www.harvia.fi
Svedbergs 0321-53 30 00 www.svedbergs.se
Tylö AB 035-10 00 80 www.tylo.com

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
6 oktober 2005

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 6 fina bastuar

Sugen på en bastu nu när hösten är här? Vi har letat fram våra favoriter som finns ute just nu i butikerna! Här är sex bastuar för både utomhus- och...

0

Experterna svarar: 14 frågor om att bygga bastu

Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor.

0

Sköna bastustugor

Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

0

Hett för bastun

Visst kan du hotta upp din gamla bastu med enkla medel!

0

Nya heta basturum

Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

0

Glasad bastu - vilket lyft!

Bastun är "hetare" än någonsin. Utvecklandet av nya funktioner och intressanta lösningar gör att utbudet blivit mer varierat. Framför allt är det lösnin...

0

Bygga bastu i ett uthus

Det gamla lusthuset kan med fördel inredas så att det fungerar både som bastu och trevlig gäststuga. Eller varför inte bygga en bastu i sjöboden?

0

Bygga bastu på vinden

Funderar du på att bygga en bastu? Finns det vindsyta som står oanvänd ger den möjligheter till att bygga en ovanlig och spännande bastu.

0

Köpa bastu

Köpa bastu till badrummet? Badrummet är det största rummet på hela övervåningen. Men så bor också en familj som umgås lika mycket som de badar i badrumm...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons