Annons
Foto: Cecilia Nordstrand

Köpa bastu

Bastu

Köpa bastu till badrummet? Badrummet är det största rummet på hela övervåningen. Men så bor också en familj som umgås lika mycket som de badar i badrummet. Här för du tips om bastu köp.

Annons

Relaxbad. Det här är ett badrum på 25 kvadratmeter. Så här finns det gott om plats för ett härligt spa hemma. Med stor och rymlig bastu, bubbelbad, viloplats och duschhörna. Bastudörr från Tylö, aggregat från Husqvarna och inredningen är byggd av bastupanel på plats. Badkar från Ifö. Duschblandare FM Mattson. Handdukar från Etol, Inreda.com.Den bästa platsen i hela huset. Så skulle man kunna sammanfatta detta badrum. För i det här huset har man verkligen valt att prioritera badrummet. På övervåningen finns tre sovrum – inget av dessa är överdådigt till storleken, utrymmet sparades istället till att ge den yta man ville ha i badrummet. Det däremot upptar hela 25 kvadratmeter av övervåningen. I huset som är drygt tre år gammalt valde man alltså att satsa den största ytan och den finaste utsikten till ett härligt och användbart spa. I badrummet ryms således ett stort hörnbadkar, en härlig dusch och en riktig bastu. Utöver detta finns det tillräckligt mycket golvyta för två sköna vilostolar. Alla väggar och golv går i vitt, i övergången från våtutrymme till vila övergår väggen från helkaklad till vitmålad panel. Från badrummet kan man också gå ut på övervåningens balkong – när vintern har kommit och den är täckt av snö slänger sig gärna delar av familjen i snön här efter bastubadet.


Låt det dofta.
Fyll badrummet med tvålar och badbomber som sprider fina dofter. Dessa köper man som ostar, betalar i vikt – men låt dem ligga framme i badrummet och sprida sina ljuvligheter så är de värda sin vikt. Tvålar från Lush.

6 heta bastuidéer

1. Grym utsikt. Om ni kan – så välj ett rum med härlig utsikt – då kommer ni verkligen ligga där och njuta mellan dusch och bastu. Och det är vad man gör på ett riktigt spa.
2. Placeringen av bastun. Placera bastun där ni är. Alltså i det badrum ni använder dagligen – då kommer den som bäst till sin rätt.
3. Prioritera yta. När detta hus byggdes valde man att satsa på ett stort badrum på bekostnad av sovrummens yta. Men hur mycket tid tillbringar man egentligen i sovrummet förutom då man sover?
4. Enkel inredning. Vitt som bas håller länge. Variera intrycken med handdukar, tvålar och blommor.
5. En dörr ut. Vill man kunna kasta sig i snön efter bastun - då behövs en dörr direkt från badrummet för enkelhetens skull.
6. Ingen insyn. Utsikt - men ingen insyn. Det är det bästa. Då kan man satsa på stora fönster utan att behöva känna att andra ser in i badrummet.


På vintern tar hela familjen
gärna ett bastubad efter skridskoturen på Mälaren. Gärna med ett dopp i snön på balkongen efteråt!


Här vill man vara. Bastun är byggd på plats av vanlig bastupanel. Aggregatet är från Husqvarna och dörren från Tylö.


Avkoppling.
En heldag i badrummet hemma. Basta, bada, vila. Badkar med många bubbelmöjligheter från Ifö. Blandare FM Mattson. Handdukar Etol. Ljuvliga tvålar från Lush.

Tänk på detta då du ska köpa bastu

Ett bastubad gör gott för själen. Frågan är bara hur varmt vill du ha det? Och hur mycket luftfuktighet ska det vara? Häng med så hjälper vi dig att välja rätt bastu. Bastubad är rena hälsokällan sägs det. Hur det än är med det så är det härligt. Och man ska göra härliga saker ofta och mycket. Nuförtiden kan man dock glömma bastun som placerades ensam och övergiven i källaren. Den bastu som i alltför många fall förvandlats till förråd. Nej, den moderna bastun byggs och placeras i det större badrummet eller spa-och relaxavdelningen, vare sig den finns i källaren eller på annat våningsplan i huset. På så vis är bastun alltid lättillgänglig och används oftare. Om beslutet om en bastu är taget kanske frågan om vilken typ kvarstår. Ångbastu, torrbastu eller våtbastu? Det som varierar mellan dessa typer av bastu är värme och luftfuktighet. Olika typer av bastubad ger också olika effekt på hud och känsla. Vill man ha det fuktigt och varmt, eller bara varmt? Det är sånt man bör veta innan man investerar i en bastu.


I hörnan.
Kräver inte mycket mer plats än ett massagebadkar - 164x164 cm för att vara exakt. Inredningen i asp är standard, här dock i vitmenad ek. Det stämningsfulla fiberoptikljuset i taket är tillval. Inredning i asp. De svängda dörrarna har lister och profiler i silverlackad aluminium, och handtag i vitmenad ek. Pris från 43 990 kronor. Svedbergs.

Vad är vad - bastutermer

Våtbastu

Det mest klassiska bastubadet i Skandinavien. Temperaturen ligger mellan 75 och 90 grader och luftfuktigheten är runt 20-35 procent. Ibland slänger man en skopa vatten över stenarna – detta skapar värmevågor som känns härliga. Det moln av ånga som bildas kallas ”löyly” på finska och anses vara själva bastun, saunans, själ. Om man så vill kan man hälla lite doftessenser i vattnet.

Passar den som gillar att hudens porer öppnas, svettningen renar och överflödiga hudceller försvinner i duschen.

Annons

Torrbastu

Torrbastu är vad man kallar en extrem variant av den klassiska våtbastun. Värmen i bastun är högre, mellan 95 och 110 grader. Luftfuktigheten är nästan noll. Är förhållandena sådana pratar vi om torrbastu.

Torrbastu passar den som gillar att det blir riktigt varmt. Det upplevs ofta som det sticker i skinnet. Det som svalkar är svetten som rinner…


För det lilla badrummet.
Den här bastun behöver 158x100 cm golvyta – ungefär lika stor plats som ett traditionellt badkar. Optikljuset i taket är tillval. Dörren är i härdat klarglas och går att montera antingen vänster- eller högerhängd. Pris från 32 965 kronor. Svedbergs.

Ångbastu

En lite snällare variant av bastubad är ångbastun. Värmen är lägre, 45 till 65 grader. Luftfuktigheten är däremot hög, mellan från 40 och ända upp till 70 procent om så önskas. Ett ångbastubad kan man också krydda med olika dofter och örter.

Passar den som inte tycker om när det blir för varmt och torrt utan gillar när det är fuktigt.


Ångbastu.
De olika typerna av bastubad ger faktiskt helt olika upplevelser. Vill du kunna välja, satsa på ett kombinationsaggregat som ger möjlighet till detta. Denna bastu från Tylö.

Köp rätt aggregat till bastun

Det finns aggregat på marknaden som klarar alla dessa former av bastubad, men den vanligaste typen av aggregat är för det klassiska våt- och torrbadandet. Ett kombinationsaggregat kostar något mer, men annars finns det otaliga typer av aggregat att välja mellan. Vad du behöver veta innan du köper är följande:

1. Aggregatets effekt ska anpassas efter basturummets volym och konstruktion. Som tumregel gäller cirka 1 kW = 1,3 kubikmeter rumsvolym för privatbastu.

2. En bastu med mycket glas och/eller tunga väggkonstruktioner som kakel eller klinker, kräver högre aggregateffekt än ett välisolerat basturum som har traditionell träpanel.

3. Man kan välja mellan elaggregat eller vedeldad. Skillnaden är inte bara priset, det är också en stor skillnad i upplevelse. Ved doftar, låter och känns annorlunda men kräver andra insatser än att trycka på knappen.

Variation. Vill du kunna variera dina bastubad ska du välja ett kombinationsaggregat. Det är ett aggregat som ger dig tillgång till alla slags bastubad – torrt, vått eller ånga. På bild en Combi 4 RC, effekt 6,6 kW, passar för basturum med volym 4–8 kubikmeter, men finns i både en mindre och en större storlek. Pris cirka 10 600 kronor. Tylö.

Bastufakta

Storleken. En bastu behöver inte vara stor. Men helst 2 meter bred och gärna 2 meter högt till tak. Det räcker gott för en bastu hemma.

Golvet. Golvet ska vara halkfritt. Tänk på att det blir blött och många golv blir hala då.

Underhåll. Invändiga väggar och tak skall vara obehandlade. Men dörr och trätrall kan man stryka på med bastuolja så blir underhållet bättre.

Ventilation. Lämna alltid en luftspalt mellan bastuns yttervägg och eventuell befintlig väggkonstruktion. Detta är speciellt viktigt om basturummet placeras mot en kall yttervägg. Någon fuktspärr mellan basturummets ytterväggar och husets innerväggar behövs inte.

Expertens råd

PO Lindberg på Tylö delar med sig av sina expertråd
• Det är viktigt med rätt bastuventilation. Se bruksanvisningar för den bastu du köper och följ dessa.
• Planera i god tid framdragning av elektricitet.
• Välj mellan att bygga själv eller köpa monteringsfärdigt basturum.
• I bastun behövs inget avlopp, men spygatt rekommenderas.
• Utluftsventilen ska aldrig utmynna i det fria.

Viktigt

• Lämna aldrig små barn ensamma i bastun.
• Doftessenser och liknande kan innebära risk för antändning om de hälls outspädda på stenmagasinet.
• Bastudörren ska med ett lätt tryck kunna öppnas utåt.
• Spola aldrig med slang inne i bastun.
• Övertäckning av bastuaggregatet medför uppenbar brandfara.

Köpinformation

Etol, www.etol.se
FM Mattsson, www.fmmattsson.com
Husqvarna, www.husqvarna.se
Ifö, www.ifo.se
Lush, www.lush.se
Svedbergs, www.svedbergs.se
Tylö, www.tylo.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28. november 2007
 
Annons
Mer om Bastu
Medlems-
innehåll

Bygg bastu – här är experternas tips

Bastu I Sverige finns en stark bastukultur och tradition. Vi är däremot inte rädda för att testa nya trender och låta oss influeras av andra bastutyper än den klassiska skandinaviska torrbastun. Vi pratade med två experter på bastubad som gav sina bästa tips.  

Vi i Villa gillar: 6 fina bastuar

Bastu Sugen på en bastu nu när hösten är här? Vi har letat fram våra favoriter som finns ute just nu i butikerna! Här är sex bastuar för både utomhus- och...

Experterna svarar: 14 frågor om att bygga bastu

Bastu Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor.

Sköna bastustugor

Bastu Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

Hett för bastun

Bastu Visst kan du hotta upp din gamla bastu med enkla medel!

Renovera gammal bastu

Bastu I det gamla badrummet fanns en bastu, som inte använts på mycket länge. Den var både instängd och ful. Så här blev den en riktig pärla. Här får du 7...

Välj rätt bastuvärme

Bastu Aggregat som aggregat kanske du tycker. Men det finns många saker att ta hänsyn till när det är dags att välja värmekällan till avkopplande och värmande bastubad.

Nya heta basturum

Bastu Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

Liten bastu med stor känsla

Bastu Med lite fantasi och händighet kan du skapa ditt personliga rum för vila och avslappning, utan att det behöver bli för dyrt. Här får du tips om hur du...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons