Annons

Renovera gammal bastu

Bastu

I det gamla badrummet fanns en bastu, som inte använts på mycket länge. Den var både instängd och ful. Så här blev den en riktig pärla. Här får du 7 bra tips för dig som vill renovera din gamla bastu.

Annons
Välkommen i bastun! Vilken känsla att få stiga in i en trädoftande alldeles nybyggd bastu...

I anslutning till duschutrymmet i det orenoverade badrummet fanns en bastu med gammal inbränd, kådablödande stående granpanel och plats för tre vuxna, som familjen egentligen aldrig nyttjat. Det var helt enkelt inte någon i familjen som tyckte att det var skönt att bada i denna bastu.
Då bastuns mått är små, 130 x 170 cm, önskade man sig en ljus panel för att öka känslan av fräschör och rymd. Valet föll på asp, eftersom den är kvistfri och nästan helt vit. För att förstärka breddupplevelsen i det ganska lilla basturummet valde man liggande panel.

Varför hade det alltid känts så instängt i gamla bastun? Den frågan blev snabbt besvarad i samtalet med bastutillverkaren Tylö. Familjens bastu hade aldrig haft någon tilluftsventilation! Grundförutsättningen för en trivsam och säker bastu är att luftväxlingen kan ske obehindrat. Tilluftintaget skall alltid placeras genom väggen under bastuaggregatet och frånluftventilen diagonalt i förhållande till tilluftintaget högt upp nära taket. Dessutom måste de båda ventilerna mynna mot ett och samma rum, annars fungerar inte luftväxlingen.

1. Golvet iordningställdes först. Tätskikt lades på det gamla rengjorda betonggolvet och drogs upp 10 cm på väggarna. Därefter lades samma typ av keramikplatta på golvet som på badrummets väggar. Golvplattorna lades med svagt fall mot dörröppningen som gjordes utan tröskel för att underlätta rengöring. Runt väggarna lades skurna bitar av samma platta som sockel upp till ca 10 cm.

2. Sedan reglades väggar och tak. För att undvika fuktproblem måste en luftspalt mellan bastuns isolering/reglar och omgivande väggar och tak utföras. Lagom avstånd erhålls om 22 mm läkt först monteras på väggar och tak. På läkten skruvas sedan 45x45 mm råplan reglar. Sätt läkt och reglar även runt de två luftventilerna. Reglarna avlutas ca 80 mm ovan golv så att panelen kan "lappa över" sockelns övre del.

Mät ut för bastuaggregatets fästen samt fästen för lavar och förstärk regelverket på dessa ställen med rejäla kortlingar. Fäst kortlingarna om möjligt även i bakomliggande väggar.

För att isoleringen inte skall "trilla in i" luftspalten spändes även ståltråd korsvis mellan alla reglar och bakomliggande läkt.

 
Ventilation är A och O i en bastu. Ventillucka som smälter in i väggen 106 kronor, och en termometer 162 kronor. Båda från Tylö AB.

3. Tomrör till elmatning Därefter monterades tomrör för elmatningen till bastuaggregatet enligt elektrikerns anvisning. Elrören skall alltid ligga bakom isolering till skydd för värmen.
För att inte ta upp någon plats på bastuns väggar valdes en för bastu godkänd fiberoptisk armatur för takmontage som belysning. Armaturen består av en ljusgivare som placeras i ett angränsande förrådsrum varifrån små plaströr innehållande fiberoptiken dras in i bastuns tak ovan isoleringen.

4. Isolering Sedan var det dags att isolera med 45 mm mineralullsisolering. Fiberoptiken drogs ner genom isoleringen på de ställen där de senare skulle monteras i takpanelen.
Då isoleringen i väggar och tak var på plats monterades en så kallad bastufolie. Folien är ett diffusionsskydd som fästs med häftpistol i reglarna med ordentlig överlappning, t ex en reglingsbredd direkt på isoleringen. För att säkerställa att luftväxling sker bakom bastuns täckpanel skruvas därefter 22 mm läkt på alla reglar.

5. Därefter kan arbetet med panelen börja. Starta med taket. Spika med dyckert i notspåret och använd spikförsänkare så blir panelen en fröjd för ögat under kommande bastubad. Fiberoptiken monteras i hål i panelbrädorna. Börja uppifrån på väggarna vid montering av panelen. Såga bort fjädern på översta panelbiten och släpp ner den ca 10 mm under taket för att säkerställa luftcirkulationen. Spika även väggarna med dold spikning och avsluta med sista panelbrädan någon cm nedanför reglarnas underkant.
Dörromfattningen in i bastun gjordes i detta fall av inredningsplywood som anslöt mot panelen runt dörröppningen. Över skarven monterades hörnlister av furu.

6. Lavar För att få riktigt snygga och detaljarbetade lavar av asp, köptes dessa färdigmonterade i rätt längd från Tylö. Den undre laven gjordes flyttbar och monterades på långa upplag som går ända in till bakväggen för att underlätta städningen. För att ytterligare öka rymdkänslan monterades dörr av klarglas.

   
Vad för slags aggregat som passar i bastun är viktigt att ta reda på. Här passade en Tylö sport 6 väl in. Naturligtvis behövs en stäva i rostfritt, 368 kronro och en skopa. Allt från Tylö AB.

7. Val av aggregat Tylös aggregat Sport 6 på 6,6 kW som lämpar sig för bastuvolumer mellan 4-8 m3 valdes för denna bastu.

Köpinformation:

Tylö AB 035-10 00 80

Bastu Specialisten 08-445 14 10

Annons

Redaktionen rekommenderar

28 oktober 2002

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Bastu
0

Bygg bastu – här är experternas tips

I Sverige finns en stark bastukultur och tradition. Vi är däremot inte rädda för att testa nya trender och låta oss influeras av andra bastutyper än...

0

Vi i Villa gillar: 6 fina bastuar

Sugen på en bastu nu när hösten är här? Vi har letat fram våra favoriter som finns ute just nu i butikerna! Här är sex bastuar för både utomhus- och...

0

Experterna svarar: 14 frågor om att bygga bastu

Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor.

0

Sköna bastustugor

Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

0

Hett för bastun

Visst kan du hotta upp din gamla bastu med enkla medel!

0

Välj rätt bastuvärme

Aggregat som aggregat kanske du tycker. Men det finns många saker att ta hänsyn till när det är dags att välja värmekällan till avkopplande och värmande...

0

Nya heta basturum

Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

0

Liten bastu med stor känsla

Med lite fantasi och händighet kan du skapa ditt personliga rum för vila och avslappning, utan att det behöver bli för dyrt. Här får du tips om hur du...

0

Glasad bastu - vilket lyft!

Bastun är "hetare" än någonsin. Utvecklandet av nya funktioner och intressanta lösningar gör att utbudet blivit mer varierat. Framför allt är det lösnin...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons