Annons

Renovera gammal bastu

Bastu

I det gamla badrummet fanns en bastu, som inte använts på mycket länge. Den var både instängd och ful. Så här blev den en riktig pärla. Här får du 7 bra tips för dig som vill renovera din gamla bastu.

Annons
Välkommen i bastun! Vilken känsla att få stiga in i en trädoftande alldeles nybyggd bastu...

I anslutning till duschutrymmet i det orenoverade badrummet fanns en bastu med gammal inbränd, kådablödande stående granpanel och plats för tre vuxna, som familjen egentligen aldrig nyttjat. Det var helt enkelt inte någon i familjen som tyckte att det var skönt att bada i denna bastu.
Då bastuns mått är små, 130 x 170 cm, önskade man sig en ljus panel för att öka känslan av fräschör och rymd. Valet föll på asp, eftersom den är kvistfri och nästan helt vit. För att förstärka breddupplevelsen i det ganska lilla basturummet valde man liggande panel.

Varför hade det alltid känts så instängt i gamla bastun? Den frågan blev snabbt besvarad i samtalet med bastutillverkaren Tylö. Familjens bastu hade aldrig haft någon tilluftsventilation! Grundförutsättningen för en trivsam och säker bastu är att luftväxlingen kan ske obehindrat. Tilluftintaget skall alltid placeras genom väggen under bastuaggregatet och frånluftventilen diagonalt i förhållande till tilluftintaget högt upp nära taket. Dessutom måste de båda ventilerna mynna mot ett och samma rum, annars fungerar inte luftväxlingen.

1. Golvet iordningställdes först. Tätskikt lades på det gamla rengjorda betonggolvet och drogs upp 10 cm på väggarna. Därefter lades samma typ av keramikplatta på golvet som på badrummets väggar. Golvplattorna lades med svagt fall mot dörröppningen som gjordes utan tröskel för att underlätta rengöring. Runt väggarna lades skurna bitar av samma platta som sockel upp till ca 10 cm.

2. Sedan reglades väggar och tak. För att undvika fuktproblem måste en luftspalt mellan bastuns isolering/reglar och omgivande väggar och tak utföras. Lagom avstånd erhålls om 22 mm läkt först monteras på väggar och tak. På läkten skruvas sedan 45x45 mm råplan reglar. Sätt läkt och reglar även runt de två luftventilerna. Reglarna avlutas ca 80 mm ovan golv så att panelen kan "lappa över" sockelns övre del.

Mät ut för bastuaggregatets fästen samt fästen för lavar och förstärk regelverket på dessa ställen med rejäla kortlingar. Fäst kortlingarna om möjligt även i bakomliggande väggar.

För att isoleringen inte skall "trilla in i" luftspalten spändes även ståltråd korsvis mellan alla reglar och bakomliggande läkt.

 
Ventilation är A och O i en bastu. Ventillucka som smälter in i väggen 106 kronor, och en termometer 162 kronor. Båda från Tylö AB.

3. Tomrör till elmatning Därefter monterades tomrör för elmatningen till bastuaggregatet enligt elektrikerns anvisning. Elrören skall alltid ligga bakom isolering till skydd för värmen.
För att inte ta upp någon plats på bastuns väggar valdes en för bastu godkänd fiberoptisk armatur för takmontage som belysning. Armaturen består av en ljusgivare som placeras i ett angränsande förrådsrum varifrån små plaströr innehållande fiberoptiken dras in i bastuns tak ovan isoleringen.

4. Isolering Sedan var det dags att isolera med 45 mm mineralullsisolering. Fiberoptiken drogs ner genom isoleringen på de ställen där de senare skulle monteras i takpanelen.
Då isoleringen i väggar och tak var på plats monterades en så kallad bastufolie. Folien är ett diffusionsskydd som fästs med häftpistol i reglarna med ordentlig överlappning, t ex en reglingsbredd direkt på isoleringen. För att säkerställa att luftväxling sker bakom bastuns täckpanel skruvas därefter 22 mm läkt på alla reglar.

5. Därefter kan arbetet med panelen börja. Starta med taket. Spika med dyckert i notspåret och använd spikförsänkare så blir panelen en fröjd för ögat under kommande bastubad. Fiberoptiken monteras i hål i panelbrädorna. Börja uppifrån på väggarna vid montering av panelen. Såga bort fjädern på översta panelbiten och släpp ner den ca 10 mm under taket för att säkerställa luftcirkulationen. Spika även väggarna med dold spikning och avsluta med sista panelbrädan någon cm nedanför reglarnas underkant.
Dörromfattningen in i bastun gjordes i detta fall av inredningsplywood som anslöt mot panelen runt dörröppningen. Över skarven monterades hörnlister av furu.

6. Lavar För att få riktigt snygga och detaljarbetade lavar av asp, köptes dessa färdigmonterade i rätt längd från Tylö. Den undre laven gjordes flyttbar och monterades på långa upplag som går ända in till bakväggen för att underlätta städningen. För att ytterligare öka rymdkänslan monterades dörr av klarglas.

   
Vad för slags aggregat som passar i bastun är viktigt att ta reda på. Här passade en Tylö sport 6 väl in. Naturligtvis behövs en stäva i rostfritt, 368 kronro och en skopa. Allt från Tylö AB.

7. Val av aggregat Tylös aggregat Sport 6 på 6,6 kW som lämpar sig för bastuvolumer mellan 4-8 m3 valdes för denna bastu.

Köpinformation:

Tylö AB 035-10 00 80

Bastu Specialisten 08-445 14 10

Annons

Redaktionen rekommenderar

28 oktober 2002
 
Annons
Mer om Bastu
Medlems-
innehåll

Bygg bastu – här är experternas tips

Bastu I Sverige finns en stark bastukultur och tradition. Vi är däremot inte rädda för att testa nya trender och låta oss influeras av andra bastutyper än den klassiska skandinaviska torrbastun. Vi pratade med två experter på bastubad som gav sina bästa tips.  

Sköna bastustugor

Bastu Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

Bygga bastu – så funkar det

Bastu Ska du bygga bastu? Så här års är vi många som drömmer om en alldeles egen bastu. Är du en av oss? Så här bygger du en egen bastu – och så mycket kostar...

Välj rätt bastuvärme

Bastu Aggregat som aggregat kanske du tycker. Men det finns många saker att ta hänsyn till när det är dags att välja värmekällan till avkopplande och värmande bastubad.

Nya heta basturum

Bastu Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

Liten bastu med stor känsla

Bastu Med lite fantasi och händighet kan du skapa ditt personliga rum för vila och avslappning, utan att det behöver bli för dyrt. Här får du tips om hur du...

Glasad bastu - vilket lyft!

Bastu Bastun är "hetare" än någonsin. Utvecklandet av nya funktioner och intressanta lösningar gör att utbudet blivit mer varierat. Framför allt är det lösningar med glasytor som blivit det verkliga lyftet. Glaset gör att även den minsta bastu känns luftigare.

Bygga bastu i ett uthus

Bastu Det gamla lusthuset kan med fördel inredas så att det fungerar både som bastu och trevlig gäststuga. Eller varför inte bygga en bastu i sjöboden?

Bygga bastu på vinden

Bastu Funderar du på att bygga en bastu? Finns det vindsyta som står oanvänd ger den möjligheter till att bygga en ovanlig och spännande bastu.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons