Bada i ljus och rymd

Badrumsinspiration

Njutningsfull avkoppling i tropisk tappning gav idén till en svensk variant.

Annons

Konsten att må bra, finna ro och ge själen en chans att hinna med kroppen var något de gamla romarna kunde till fulländning. Det romerska badet var så mycket mer än att bara hålla sig ren. Det var en njutningsfull avkoppling där bland annat olika typer av bad varvades med svalkande dopp i bassängen.

Vi kanske inte når riktigt ända dit i våra hem, men att skapa en vacker, harmonisk badrumsmiljö är en god bit på väg.

Dagens badrum ska både fylla behovet av funktion och njutning. Därför är det viktigt att inte fall för något kortvarigt trendigt som blir tröttsamt i längden. Det enkla, rena, funktionella överlever alla trender.

Planlösningen visar ett ganska stort badrum med förlängning av den skyddande gården. Badkarets placering och få prylar gör rummet luftigt. Här finns vad som behövs.

Med inspiration från Seychellerna

Det här mycket charmiga badrummet finns på den underbara ön Dennis Island i Seychellerna. Inredningen är finstämd i naturmaterial, vitt kakel och stora glasytor vetter mot en liten skyddad gård med dusch och vilstol och mycket grönska.

Det tecknade förslaget bygger på samma idé, där det rätt stora fönstret och glasytan ger ljus och rymd. Den lilla gården förlänger badrummet. Inredningen är sparsmakad, luftig i vitt och varmt ljust trä samt rotting.

Badrum utan toa

Ett badrum som ska ge livskvalitet i ljus och rymd med vackra material som tilltalar ens sinna bör egentligen inte innehålla en toalett.

Vem känner för att gå in och lägga sig i badet om atmosfären inte är den fräschaste? Inte heller den som skapat atmosfären är road av att någon knackar på och vill ta ett bad. Därför hör toaletter och badrum inte ihop. I offentlige badinrättningar, som spa, vore det otänkbart med toalett i motsvarande miljö.

Annons

Förslaget visar på hur toalett och bad ändå kan placeras ihop och där mellanväggen delvis glasas för att ge extra rymd åt båda rummen. Materialval och färgsättning är lika i båda rummen.

Badrummet känns luftigt med badkarets diagonala placering. Det stora fönstret ger fint ljus och trevliga utblickar i dagsljus. Den glasade mellanväggen ger extra djup åt rummet och materialvalet är tidlöst. En trevlig detalj är handdukshängaren, en variant på den som finns på fotot ovan. Något för den händige att göra själv.

 Hos Prisjakt kan du jämföra badrumsbelysning och priser.

13 juni 2002
 
Annons
Mer om Badrumsinspiration

Boktips

Badrumsinspiration Vad passar väl bättre i vårt bad- och bastunummer än att tipsa om några böcker som ger fördjupad kunskap och inspiration.

Bad med stjärnstatus

Badrumsinspiration Hemma i familjen Oscarssons nybyggda bad- och relaxrum badar man under ”Karlavagnen och Fiskarna” , en stjärnhimmel av minispottar som dottern Jannica...

Ett badrum - tre generationer

Badrumsinspiration Åtta kvadratmeter badrum kan man förnya och förvandla på alla möjliga sätt. Vi tog ett standardbadrum och inredde det i tre olika stilar, ett för småbar...

Elin Basander-André badrumsmöbler Hampton speglar naturen.
Annons från Hafa

Naturen tar över badrummet

Badrumsinspiration Designern Elin Basander-André, känd bland annat för sin plattpaketerade gungstol "Sagan om Sverige", har tagit sig an att designa badrumsmöbler i klassiska former där naturen avspeglas.

Klassiskt och vackert badrum i vitt

Badrumsinspiration Badrummet är en oas som ofta slarvas bort till förmån för köket. Här får du idéer och uppslag till ett nytt fräscht badrum.

Läsarnas bästa badrum

Badrumsinspiration Har du Sveriges bästa badum? Det undrade vi och bad våra läsare skicka in bilder till oss. Tack för alla fina bidrag! Här visar vi några av dem.

4 badrum i tiden

Badrumsinspiration Att planera och inreda sitt badrum är roligt - men inte helt lätt. Här får du fyra olika interiörer att inspireras av

Plats för både dusch och tvätt

Badrumsinspiration När allt från tvättmaskin till dusch, toa och förvaring ska få plats på sex kvadratmeter gäller det att tänka till ordentligt och ta till vara på varend...

Boktips - badrumsinspiration

Badrumsinspiration Sugen på mer badrumsinspiration? Här är matnyttiga favoriter och nyheter för dig som vill renovera och bygga, men också för dig som bara vill njuta.