Annons

Bad med stjärnstatus

Badrumsinspiration

Hemma i familjen Oscarssons nybyggda bad- och relaxrum badar man under ”Karlavagnen och Fiskarna” , en stjärnhimmel av minispottar som dottern Jannica kläckte idén till.

Annons


Hemma i familjen Oscarssons nybyggda bad- och relaxrum badar man under ”Karlavagnen och Fiskarna” , en stjärnhimmel av minispottar som dottern Jannica kläckte idén till.

- Bubbelbadkaret är så nytt att jag ännu inte hunnit prova det eller lära mig alla reglage, berättar pappa Anders när vi besöker familjen i deras nybyggda badrum.

En stor del av hans tid de senaste ett och ett halvt åren har nämligen gått åt till byggandet av den nya villan i Älta utanför Stockholm. Eftersom badrummet var en central del av huset, lät Anders besluten om inredningen sakta få växa fram under ett par månaders paus från bygget. Resultatet av skissandet blev en hel relaxavdelning med tre rum, där hantverkare fått göra det praktiska jobbet. Inspirationen har han fått från besök på olika spaanläggningar.


Via fönstret i bastun kan man följa sport eller film på filmduken.

Kylskåp och hemmabio

I sina tankegångar utgick Anders från badrummets hörn, som han ville ha sneda för att bryta av. Mellanrummet mellan de övre och nedre hörndelarna gav utrymme för trähyllor, som så småningom ska få bära upp grekiska statyer. I ovandelen av hörnet mittemot badkaret sitter en infälld högtalare.

Sedan skulle det finnas någonstans att sitta. Det blev en bänk i körsbärsträ längs ena långsidan, och den utformades så att det skulle rymmas ett kylskåp under – för bastuölen.

Den rymliga bastun har ett stort, runt fönster ut mot ytterrummet. Där ute finns ljudanläggning och hemmabio med filmduk på väggen, det går alltså att kombinera bastandet med att titta på favoritfilmen eller VM-finalen. Lyckligast över det är tioårige Lucas, familjens stora bastu- och fotbollsfantast.

Bastufönstret inramas av likadana ljuspunkter som i ”himlakropparna” ovanför badet, och består av fiberoptik. Lampor och projektorer sitter i ett förråd i hallen, och glasfibertrådar leder ljuset in i badrummet.

– På så sätt får man hundra ljuspunkter på en lampa i stället för bara en enda, säger Anders. Givetvis har en elektriker gjort alla elinstallationer och dragningar.


Betongglas i halvmåneform skärmar av till duschen.

Inga fler bastubränder

Manöverpanelen till bastun sitter på själva bastuaggregatet, en säkerhetsåtgärd efter katastrofen för två år sedan då hela deras tidigare hem på samma plats brann ner. Förmodligen hade städerskan ställt vattenhinken i koppar med trähandtag på aggregatet. En dotter kom hem och slog på bastun utanför och satte sig med kompisarna i en annan del av huset i väntan på att den skulle bli varm. Hinken blev så het att handtaget började brinna och antände väggen.

Nu finns inte heller någon hink i bastun. I stället drar man bekvämt i ett snöre som öppnar kranen ovanför aggregatet.

Annons

Duschen strax utanför bastun har rundade väggar i tjockt betongglas. Badrummets väggar, liksom golvet är klädda med likadan keramisk grönskimrande italiensk sten i olika format, större på väggarna och mindre på golvet.

– Den fabriksgjorda stenen är en imitation av natursten men är mycket tåligare. Den förändras inte med åren, man slipper behandla den och den klarar frätande vätska. Dessutom syns inte ett hårstrå på det här golvet, säger Fanny Carsjö, säljare på badrumsfirman m2


Mysbelysning i hörnet från en av takspottarna.

Fall inte för det extrema

Enligt Fanny Carsjö märks en tydlig trend att kunderna vill ha ett helt spa när de ska bygga nytt badrum. Stora och avlånga plattor på väggar och golv är också mode just nu. Men rådet till kunderna är att vara försiktiga med att följa extrema trender.

– Välj sånt som håller i längden, uppmanar hon. Det är bättre med neutrala färger som man inte tröttnar på. Istället för en röd fondvägg kan man nöja sig med röda handdukar. Och vill man absolut prova något trendigt iögonfallande är det bättre att göra det på den lilla toaletten än i hela stora badrummet.

Genom sin egen firma i takbranschen har Anders förmånen att ha goda hantverkarkontakter. Kostnaderna har ändå sprungit i väg. Än har han inte summerat ihop alla poster men räknar med att bara själva badrumsdelen gått på upp mot 300 000 kr.

Det är det värt, tycker Anders. Hans enda ouppfyllda önskan är ett fönster med dagsljus i badrummet, vilket inte gick att åstadkomma eftersom det ligger under markplanet.

– För övrigt är jag helnöjd.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
4 oktober 2004

0 Kommentarer

1

De har Sveriges fulaste badrum!

I mars i år efterlyste vi 2013 års fulaste badrum och över 1000 personer deltog i tävlingen på viivilla.se. Det vinnande bidraget är ett badrum som...

1

Trender för badrummet

Vilka trender blir de hetaste i våra badrum under hösten? Vi i Villa har frågat två trendexperter och fått två helt olika svar.

2

Min lilla toa!

På lilla gästtoaletten måste inte tandborstar, badankor och schampoflaskor trängas i drivor, utan här kan vi tillåta oss att ta ut svängarna och skapa...

0

Ett badrum - tre generationer

Åtta kvadratmeter badrum kan man förnya och förvandla på alla möjliga sätt. Vi tog ett standardbadrum och inredde det i tre olika stilar, ett för småbar...

0

Plats för både dusch och tvätt

När allt från tvättmaskin till dusch, toa och förvaring ska få plats på sex kvadratmeter gäller det att tänka till ordentligt och ta till vara på varend...

0

Bada i ljus och rymd

Njutningsfull avkoppling i tropisk tappning gav idén till en svensk variant.

0

4 badrum i tiden

Att planera och inreda sitt badrum är roligt - men inte helt lätt. Här får du fyra olika interiörer att inspireras av

Annons från Hafa

Naturen tar över badrummet

Designern Elin Basander-André, känd bland annat för sin plattpaketerade gungstol "Sagan om Sverige", har tagit sig an att designa badrumsmöbler i klassi...

0

Boktips - badrumsinspiration

Sugen på mer badrumsinspiration? Här är matnyttiga favoriter och nyheter för dig som vill renovera och bygga, men också för dig som bara vill njuta.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons