Annons
Det moderna badrummet har börjat formas. Dubbla handfat, ljust och öppet – detta är ett badrum ritat för tjugo år sedan. Illustration av arkitekt Ingald Andersson. Bild från 1985
Det moderna badrummet har börjat formas. Dubbla handfat, ljust och öppet – detta är ett badrum ritat för tjugo år sedan. Illustration av arkitekt Ingald Andersson. Bild från 1985

Från undanskymd vrå till hemma-spa, badrummet under 50 år

Badrumsmöbler och inredning

Badrummet är tillsammans med köket det rum som gått igenom störst förändring under de femtio år som Vi i Villa funnits.

Annons

Från badbalja till magnifikt massagebadkar. Från plastmatta till helkaklat. Och från tre kvadratmeter till tio och gärna mer. Ja, mycket har hänt i badrummet sedan Vi i Villa först skrev om det för femtio år sedan. Från att ha varit en undanskymd vrå har badrummet blivit ett av de rum vi verkligen bryr oss om och satsar på, när vi bygger om och renoverar.

Idag är badrummet nästan på väg att gå om köket som husets finrum nummer ett. Men mellan femtiotalet och idag har det varit en hel del olika turer om vad som är snyggt, praktiskt och funktionellt.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum från 1995.

Badrummet växer. Från den lilla undanskymda hörnan på 50-talet blir det alltmer ett rum vi tillbringar mer tid i, och satsar mer på. Från 1995

Ett tag var badkaret nästan utrotningshotat. Istället installerade alla en duschhörna som var tänkt att ersätta badkaret. Tack och lov blev allt som det skulle igen och badkaret har i stället bara blivit större – precis som själva badrummet. Idag är badrummet lika mycket ett rekreationsrum, ett mimi-spa i hemmamiljö, som ett rum för rengöring och tandborstning. Här ska vi umgås, slappna av och lyxa till vardagen. Och bastun som i äldre hus gärna är förlagd till källaren har flyttat upp. Den finns numera gärna i själva badrummet.

Redan i slutet av 50-talet skrev Vi i Villa om drömmen om det rymliga badrummet. ”Vad som betecknas som lyx idag kallas standard imorgon.” Här föreslår man frikostigt att släppa in lite färg i badrummet. ”Ta till exempel det varmt gula sanitetsporslinet.” I dag råder väl en stark enighet om att vitt är helrätt. Gult, blått och brunt åker ut i samma takt som flyttlasset åker in. Men var inte så säker – nya material och mer färg kommer igen! Så badrummet är precis som övriga huset, ett rum i ständig förvandling, förändring och förädling.

Varsågoda – här bjuder vi på härlig bildfrossa med badrum ur Vi i Villa under 50 år!

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1965.

Hög hygien. Den nya löstagbara plastsitsen ansågs vara så smart att upphovsmannen vann det årets plastpris. Bild från 1965

 

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1966.

Nyrenoverat med dubbla handfat. Dessutom med torkskåp längs kortväggen. Bild från 1966

Annons

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1967.

Trendigt 60-tal på bästa vis. För den som önskar ett lyxigt, lättskött badrum i lysande färg. Bild från 1967

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1972.

Badrummet ska vara en plats för återhämtning, inte bara för rengöring. Bild från 1972

Badrum 1975.

Brunt och orange i en härlig kombination från 70-talet. Andra kännetecken från detta årtionde är badrumskåpen med jalusidörrar. Bild från 1975

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1996.

Förändrade hygienvanor med minst en dusch om dagen kräver andra material och metoder än stilla karbadande. Bild från 1996

50 år av badrumstrender

1950 Ett badrum består av toalett, gärna en bidé, handfat och badkar. Beräknad kostnad för en badrumsrenovering är 4–5 000 kronor.

1960 Duschhörnan återfinns i de flesta nyrenoverade och nybyggda badrum. Färgat sanitetsporslin blir populärt. Nu finns både handfat och toaletter i gult, blått, brunt och rött.

1970 Infällda handfat och plastade träpaneler är på modet. Dekorativa stengodsplattor i färgerna brunt och orange är populärt.

1980 Dubbla handfat och hel-kaklade badrum tillhör drömmen om det nya badrummet.

1990 Många funderar på att bygga om gillestugan till mini-spa. Golvvärme blir närapå standard i nybyggda badrum.

2000 Badrummet blir bara större, bastun flyttar in i badrummet, badkaret blir till massage- och bubbelbad plus duschhörna. Det moderna badrummet kräver sina kvadratmetrar.

Tips för badrumsombyggnad från 1959

Husmor vill sköta om spädbarn men framför allt koppla av från arbete och jäkt. Skapa en stor fri arbetsyta.

Skilj på badrum och rum med wc-stol. Gör badrum med extra dörr till sovrum om detta är möjligt.

Finns utrymmen, installera en bidé, det tillhör modern hygien
helt enkelt!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 augusti 2012

0 Kommentarer

10

De har Sveriges fulaste badrum

I slutet av förra året efterlyste vi 2012 års fulaste badrum och över 1 300 personer deltog i tävlingen. Det vinnande badrummet, som beskrevs av husägar...

3

Så får du ett lättskött badrum

Badrummet ska gärna vara skinande rent, men hur får man egentligen tiden att räcka till för att städa så mycket som krävs? Vi tipsar hur du får ett...

0

Badrumsprylar i trendfärgen orange

Höstens stora trendfärg är orange. Här är prylarna för badrummet med den rätta färgen.

1

Badrumsdrömmar

Nu är det dags att börja drömma. Lyxiga badkar. Schyssta ångduschar. Smarta möbler. Årets nyheter för badrummet rymmer det mesta.

1

Bygg en tvätthörna

Med ett enkelt skåp och hyllor i hörnet utnyttjas utrymmet i det lilla badrummet optimalt.

0

Boosta badrummet!

Njut! Satsa på husets skönaste rum. Här är prylarna: Nytt och snyggt, smått och gott, smart och trendigt.

0

Miljönytt: Ta in en Svan i badrummet

Vedum är först med svanenmärkt badrumsinredning.

0

Fixa stilen på gästtoan!

Oavsett vilken stil du gillar - här är detaljerna som gör det!

0

Våga vägra vitt!

Nu ska vi kräma på med färg i husets mest njutningsfulla rum.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons