Det moderna badrummet har börjat formas. Dubbla handfat, ljust och öppet – detta är ett badrum ritat för tjugo år sedan. Illustration av arkitekt Ingald Andersson. Bild från 1985
Det moderna badrummet har börjat formas. Dubbla handfat, ljust och öppet – detta är ett badrum ritat för tjugo år sedan. Illustration av arkitekt Ingald Andersson. Bild från 1985

Från undanskymd vrå till hemma-spa, badrummet under 50 år

Badrumsmöbler och inredning

Badrummet är tillsammans med köket det rum som gått igenom störst förändring under de femtio år som Vi i Villa funnits.

Från badbalja till magnifikt massagebadkar. Från plastmatta till helkaklat. Och från tre kvadratmeter till tio och gärna mer. Ja, mycket har hänt i badrummet sedan Vi i Villa först skrev om det för femtio år sedan. Från att ha varit en undanskymd vrå har badrummet blivit ett av de rum vi verkligen bryr oss om och satsar på, när vi bygger om och renoverar.

Idag är badrummet nästan på väg att gå om köket som husets finrum nummer ett. Men mellan femtiotalet och idag har det varit en hel del olika turer om vad som är snyggt, praktiskt och funktionellt.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum från 1995.

Badrummet växer. Från den lilla undanskymda hörnan på 50-talet blir det alltmer ett rum vi tillbringar mer tid i, och satsar mer på. Från 1995

Ett tag var badkaret nästan utrotningshotat. Istället installerade alla en duschhörna som var tänkt att ersätta badkaret. Tack och lov blev allt som det skulle igen och badkaret har i stället bara blivit större – precis som själva badrummet. Idag är badrummet lika mycket ett rekreationsrum, ett mimi-spa i hemmamiljö, som ett rum för rengöring och tandborstning. Här ska vi umgås, slappna av och lyxa till vardagen. Och bastun som i äldre hus gärna är förlagd till källaren har flyttat upp. Den finns numera gärna i själva badrummet.

Redan i slutet av 50-talet skrev Vi i Villa om drömmen om det rymliga badrummet. ”Vad som betecknas som lyx idag kallas standard imorgon.” Här föreslår man frikostigt att släppa in lite färg i badrummet. ”Ta till exempel det varmt gula sanitetsporslinet.” I dag råder väl en stark enighet om att vitt är helrätt. Gult, blått och brunt åker ut i samma takt som flyttlasset åker in. Men var inte så säker – nya material och mer färg kommer igen! Så badrummet är precis som övriga huset, ett rum i ständig förvandling, förändring och förädling.

Varsågoda – här bjuder vi på härlig bildfrossa med badrum ur Vi i Villa under 50 år!

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1965.

Hög hygien. Den nya löstagbara plastsitsen ansågs vara så smart att upphovsmannen vann det årets plastpris. Bild från 1965

 

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1966.

Nyrenoverat med dubbla handfat. Dessutom med torkskåp längs kortväggen. Bild från 1966

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1967.

Trendigt 60-tal på bästa vis. För den som önskar ett lyxigt, lättskött badrum i lysande färg. Bild från 1967

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1972.

Badrummet ska vara en plats för återhämtning, inte bara för rengöring. Bild från 1972

Badrum 1975.

Brunt och orange i en härlig kombination från 70-talet. Andra kännetecken från detta årtionde är badrumskåpen med jalusidörrar. Bild från 1975

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1996.

Förändrade hygienvanor med minst en dusch om dagen kräver andra material och metoder än stilla karbadande. Bild från 1996

50 år av badrumstrender

1950 Ett badrum består av toalett, gärna en bidé, handfat och badkar. Beräknad kostnad för en badrumsrenovering är 4–5 000 kronor.

1960 Duschhörnan återfinns i de flesta nyrenoverade och nybyggda badrum. Färgat sanitetsporslin blir populärt. Nu finns både handfat och toaletter i gult, blått, brunt och rött.

1970 Infällda handfat och plastade träpaneler är på modet. Dekorativa stengodsplattor i färgerna brunt och orange är populärt.

1980 Dubbla handfat och hel-kaklade badrum tillhör drömmen om det nya badrummet.

1990 Många funderar på att bygga om gillestugan till mini-spa. Golvvärme blir närapå standard i nybyggda badrum.

2000 Badrummet blir bara större, bastun flyttar in i badrummet, badkaret blir till massage- och bubbelbad plus duschhörna. Det moderna badrummet kräver sina kvadratmetrar.

Tips för badrumsombyggnad från 1959

Husmor vill sköta om spädbarn men framför allt koppla av från arbete och jäkt. Skapa en stor fri arbetsyta.

Skilj på badrum och rum med wc-stol. Gör badrum med extra dörr till sovrum om detta är möjligt.

Finns utrymmen, installera en bidé, det tillhör modern hygien
helt enkelt!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 augusti 2012
 
Mer om Badrumsmöbler och inredning

Kakla med rätt stil

Badrumsmöbler och inredning Hur tänkte du dig ditt nya badrum? Lantligt, retro eller modernt? Här är kakel som passar de olika stilarna, både till färg som form!

Snabb ansiktslyftning för badrummet

Badrumsmöbler och inredning Känns badrummet stökigt, tråkigt eller räcker den befintliga badrumsinredningen helt enkelt inte till? Ge det en snabb ansiktslyftning som inte kostar...

Tjuvtitt på framtidens badrum

Badrumsmöbler och inredning Tidigare har vi visat en del av vad vi kan förvänta oss av det framtida köket. Men vad händer i badrummet?

Små och stora ting för ett trivsamt badrum

Badrumsmöbler och inredning Sugen på ett nytt badkar? Eller bara nya handdukshängare till barnen? Här får du ett inspirerande uppslag med badrumsprylar.

Från vardagsbad till Spa på några minuter

Badrumsmöbler och inredning Vem har sagt att man måste resa bort för att gå på Spa? Med en flexibel rullvagn, fylld med väldoftande oljor, levande ljus, mjuk frotté eller vad du...

Boosta badrummet!

Badrumsmöbler och inredning Njut! Satsa på husets skönaste rum. Här är prylarna: Nytt och snyggt, smått och gott, smart och trendigt.

Miljönytt: Ta in en Svan i badrummet

Badrumsmöbler och inredning Vedum är först med svanenmärkt badrumsinredning.

Fixa stilen på gästtoan!

Badrumsmöbler och inredning Oavsett vilken stil du gillar - här är detaljerna som gör det!

Våga vägra vitt!

Badrumsmöbler och inredning Nu ska vi kräma på med färg i husets mest njutningsfulla rum.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.