Badrumsinspiration med produkter från Lagerhaus. Bild: Lagerhaus 1/7
Modernistiskt från Ballingslöv. Bild: Ballingslöv 2/7
Badkarstassar och kandelabrar från Noro Scandinavia. Bild: Noro Scandinavia 3/7
Grönskande hos Mora Armatur. Bild: Mora Armatur 4/7
Paxlux säljer kakeldekor, bland annat den är rosen i två delar. Paxlux säljer kakeldekor, bland a... Bild: Paxlux 5/7
Rött och hett från Hafa. Bild: Hafa 6/7
Förvaringseffektivt från Gustavsberg. Bild: Gustavsberg 7/7

Förnya badrummet på en helg!

Badrumsmöbler och inredning

Förnya badrummet snabbt och effektivt utan att det kostar skjortan!

Annons

Rensa

Rensa badrumsskåpet, hyllorna och badkarskanten. Tvätta alla handdukar, duschdraperi, mattor och textiler.

Skura

Du behöver inte använda starka kemikalier, miljömärkt såpa fungerar alldeles utmärkt. Skura badkar, dusch, kranar, väggar, golv, ventil, handfat, toalett och golv – skölj av med duschslangen. Skura med tandborste där det är svårt att komma åt, som runt fästen och i vinklar.

Rensa bad/duschavloppet

Ta på dig gummihandskar! Lyft upp golvbrunnen, ta bort avloppsnyckeln och börja skura med hjälp av såpa och en vanlig diskborste. När allt är rent är det viktigt att du sätter tillbaka avloppsnyckeln ordentligt. Gummilisten som sitter på ska sluta tätt för att inte dålig lukt ska blåsa upp ur avloppet.

Rensa avloppet i handfatet

Sätt vaskrensarens sugkopp över hålet i handfatet och exempelvis en trasa för bräddavloppet (det lilla hålet som gör att det inte svämmar över). Fyll sedan handfatet med ljummet vatten och börja arbeta med sugproppen. Ta bort sörjan som kommer upp och fortsätt tills vattnet rinner fritt igen.

Ta bort missfärgning i toaletten

Koka upp vitvinsvinäger med en matsked bikarbonat och häll i toaletten. Låt stå över natten och borsta rent nästa morgon.

Tvätta väggen

Blanda bikarbonat med hett vatten och skura hela väggen med en rotborste. Blandningen är effektiv mot kalkfläckar.

Annons

Fina fogar

Gå ner på djupet i fogarna med tandborste och vitvinsvinäger eller en blandning av vatten och klorin. Bikarbonatblandingen som användes till väggen fungerar också.

Måla fogarna

Börja med att tvätta fogarna och måla dem sedan med tunn pensel och fogfärg. Under senare år har svart fogfärg i kombination med vitt liggande kakel varit populärt, då syns även smutsen mindre. Se till at fogfärgen håller för våtutrymmen.

Måla kakel

Det går att måla kakel om man använder rätt färg, men det är svårt att få det bra i en dusch eller där du spolar mycket vatten. Ytor som inte utsätts för lika mycket vatten så som vid handfat eller diskbänk kan man måla med exempelvis Alcro Tät Täckfärg eller Beckers Våtrumstäckfärg.

Måla våtrumstapet

Precis som med kakel är det viktigt att följa de branschregler som finns för att inte äventyra försäkringsvillkoren. Om du vill måla i alla fall kan du fråga på färghandeln vilka våtrumsfärger som fäster på vilka typer av underlag, det klurigaste är att hitta en färg som inte ramlar av. Den risken ökar på golvet då det slits ganska hårt i ett badrum.

Läs mer om hur du målar i badrummet här!


Kakeldekor

Istället för att måla kaklet kan du piffa upp badrummet med kakeldekor, antingen i helfärg eller med motiv.

Byt blandare

Nya blandare i badkar och handfat kan ge ett helt annat intryck i hela badrummet. När du väljer blandare är det bra att tänka på att det nya blandarfästet ska ha samma centrumavstånd, c/c, mellan rörhålen som den gamla. Avståndet kan variera mellan 150 till 180 mm, 160 mm är vanligast i Sverige. Men blandare med 150 mm, som är europastandard, kommer allt mer. Det går att göra övergångskopplingar om centrumavstånden skiljer sig, men det är att krångla till det i onödan.

Ny interiör

Som grädde på moset är det alltid härligt med ny badrumsinredning. Nya handtag, krokar, duschdraperi, växter, lampor, mattor och hyllor gör halva jobbet!

31 januari 2014

2 Kommentarer

2014-02-03
Eva Olsson
1

Smart förvaring till ditt badrum

Letar du efter bra förvaringslösningar och tips på smart förvaring till badrummet? Här är expertens tips, och prylarna som ger dig ordning och reda i...

0

Renrakat i badrummet!

Här visar vi förvaringslösningarna som håller badrummet fritt och fräscht från småprylar!

1

Fräscht i badrummet

Badrummet i vår är randigt och cirkusmönstrat och har inslag av naturmaterial och blommor, helst rosor. Färger som rosa och grönt är några av vårens...

0

Köpa nytt badrum

Funderar du på att köpa nytt till badrummet? Badrummet är ofta det första rum vi kliver in i på morgonen och det sista vi besöker innan läggdags. Här...

0

Från undanskymd vrå till hemma-spa, badrummet under 50 år

Badrummet är tillsammans med köket det rum som gått igenom störst förändring under de femtio år som Vi i Villa funnits.

0

Bad för barn

Ett hus för och med barn kräver sin planering. Det gäller ju att få plats. Och så ska det vara säkert! Här får du goda råd till ett säkert och smart...

0

Snabb ansiktslyftning för badrummet

Känns badrummet stökigt, tråkigt eller räcker den befintliga badrumsinredningen helt enkelt inte till? Ge det en snabb ansiktslyftning som inte kostar...

0

Tjuvtitt på framtidens badrum

Tidigare har vi visat en del av vad vi kan förvänta oss av det framtida köket. Men vad händer i badrummet?

0

Små och stora ting för ett trivsamt badrum

Sugen på ett nytt badkar? Eller bara nya handdukshängare till barnen? Här får du ett inspirerande uppslag med badrumsprylar.