Annons

Bygg en tvätthörna

Badrumsmöbler och inredning

Med ett enkelt skåp och hyllor i hörnet utnyttjas utrymmet i det lilla badrummet optimalt.

Annons

Skapa bättre plats med en skräddarsydd trekantshylla!

Har man tvättfaciliteterna i badrummet kan utrymmet ofta bli ganska begränsat. Men när tvättmaskin och torktumlare staplas på varandra tar de mindre plats och det blir ordning och reda i tvätthörnan. Det spelar ingen roll om du har ett badrum som har flera hörn och sneda vinklar. Komplettera det smarta tvättskåpet med en skräddarsydd hylla – som här – och få ännu bättre plats i badrummet!

När man inreder ett så otillgängligt utrymme som det här, är det bra att dela upp projektet i mindre enheter. Man avslutar då med att montera ihop de olika enheterna.


Detta material har använts

19 mm mdf-skiva
4x60 mm + 4x35 mm rostfria skruvar
2 gångjärn, luckhållare
2 handtag
4 stycken M8 skruvar med gängade hylsor
30x1,6 mm dyckert
Utdragsbeslag till lådor
Vinkeljärn

Så bygger du tvättskåpet

Detta skåp består av en ram med plats för tvättmaskin, torktumlare, en låda på mitten samt ett skåp ovanpå. Vi har valt mdf-skivor, som sågades till på byggmarknaden, varefter vi själva målade dem. Du kan också välja vita mdf-skivor eller laminerade spånskivor. Det är bra att både limma och skruva ihop skivorna. Då håller det. Det är också viktigt att allt trä lyfts upp från badrumsgolvet så att det inte fuktskadas. Vi använder maskinskruvar med plasthättor som fötter.


1. Förborra i sidostyckena för hyllor och ovansida. Borra med 5 mm borr, men inte närmare än 7 cm från sidostyckenas kanter. Annars är risken stor att hyllorna spricker när du skruvar ihop delarna.

2. Hyllan för torktumlaren förstärks med fyra små vinkeljärn. Alla hyllor limmas dessutom och skruvas fast med två skruvar på varje sida.

3. Dra fast fyra M8 maskinskruvar som ben. Då hamnar inte skivan direkt på golvet och kan inte heller suga fukt.

4. Sätt maskinskåpet på plats. Ta god tid på dig för att få skåpet att stå i lod och horisontellt. Det tjänar du på när du senare ska sätta torktumlaren på plats.

5. Modulerna sätts ihop. Det är här vi ser resultatet av en noggrann uppriktning av maskinskåpet.

6. Spänn ihop det övre skåpet med den stora modulen. Skruva ihop delarna med 4x35 mm skruvar. Det gör det möjligt att dra in skruvhuvudena i skivan utan att skruvarna går igenom. Förborra eventuellt i den första skivan.

Så är skåpet uppbyggt

Konstruktionen av modulen där tvättmaskinen och torktumlaren ska stå är enkel: två sidor bär ett par hyllor (här med en låda emellan) och en överdel. Ovanpå har vi snickrat ett litet skåp.

Vänta med att mäta upp för de triangulära hyllorna tills du har byggt maskinskåpet. Då blir det mer exakt.

Måtten på modulen ska naturligtvis anpassas till det ställe där den ska stå och till de maskiner som ska placeras i den. Vi valde att sätta en låda i mitten.

En botten, tre sidor och en front. Så enkelt kan en låda göras. Det viktigaste är att passa in fronten så att den täcker hela öppningen. De tre sidorna står ovanpå bottnen. Sist sågas fronten till. Limma och spika ihop lådans delar.

  Se här hur du bygger lådan! (bildgalleri)

Annons

  Så här bygger du trekanthyllorna! (bildgalleri)

Verktyg

Säker uppmärkning. Om du använder en mall för placeringen av handtagen kan det vara en god idé att märka de hål du ska använda med en bit målartejp, så att du undviker att borra fel genom lådfronten.

Något om luckhållare

Förutom de gångjärn som vi har använt till det lilla skåpet högst upp i maskinmodulen, har vi också monterat en luckhållare. Poängen är, att luckhållaren håller luckan öppen när man öppnar den, så att den inte faller igen. Det finns även fjäderbelastade klaffgångjärn som håller luckan uppe när du har öppnat den. Specialgångjärnen finns i bl.a. köksbutiker och välsorterad järn- och byggfackhandel.

Tips:

Smarta små ben. Som fötter på maskinskåpet är det praktiskt att använda 8 mm maskinskruvar med tillhörande plasthättor. Borra först för en gängad hylsa i skivan och skruva sedan in skruven i hylsan. Justera uppåt eller nedåt tills pelaren står lodrätt och vågrätt.


Uppmätning av platsen där skåp och hylla ska stå. För att fastställa skeva vinklar behöver man en smygvinkel. Placera den längs det höga skåpets ena sida, eller använd som här en vinkelhake, om skåpet ännu inte är på plats. Lägg smygvinkeln på en pappbit och rita upp. Anpassa sedan pappbiten så att den passar i öppningen. Lägg sedan pappbiten på skivan, märk upp och såga. Kom ihåg att dra ifrån sidornas tjocklek.

Flera hyllor på en gång. Om du har turen att bo i ett hus med helt raka väggar, ska alla trekantiga hyllor vara lika stora. Då kan du med fördel spänna ihop flera skivor och såga till flera hyllor på en gång. Se till att använda bra tvingar, så att skivorna inte glider ifrån varandra när du sågar.
15 oktober 2009

1 Kommentarer

2009-11-06
Micke56
0

Snyggast kakel till badrummet

Vill du ha inspiration till badrumsrenoveringen? Här är snyggaste kaklet till badrummet just nu.

0

Snygga prylar till badrummet

Ett fräscht och fint badrum ökar trivseln i hemmet – med snygga inredningsdetaljer är halva jobbet gjort!

0

Hur tänkte du...

Hur tänkte du Nina Zischka, vice vd på Temal som tillverkar måttanpassade badrumsmöbler.

0

Prylar som piggar upp

En fräsch papperskorg, några nya handdukar och ett piffigt draperi räcker långt för att få ny energi i badet.

0

Kakla med rätt stil

Hur tänkte du dig ditt nya badrum? Lantligt, retro eller modernt? Här är kakel som passar de olika stilarna, både till färg som form!

3

Så får du ett lättskött badrum

Badrummet ska gärna vara skinande rent, men hur får man egentligen tiden att räcka till för att städa så mycket som krävs? Vi tipsar hur du får ett...

0

Badrumsprylar i trendfärgen orange

Höstens stora trendfärg är orange. Här är prylarna för badrummet med den rätta färgen.

0

Spara & slösa i badrummet

Sugen på att fräscha upp i badrummet? Vi har samlat snygga nyheter för både den lilla och den stora plånboken.

0

Fixa stilen på gästtoan!

Oavsett vilken stil du gillar - här är detaljerna som gör det!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons