Annons

Unna dig ett bad

Badkar

Bad med bubblor är något mer än att bara löga sig på ordinärt vis i ett badkar. Det har romerska anor!

Annons


Det är egentligen att häda, att påstå att bad kan ha sina goda sidor framför den vardagliga duschningen. Det är lite som att erkänna att det kan vara gott med lite ost, vin och vitt bröd ibland. Men bad med bubblor är något mer än att bara löga sig på ordinärt vis i ett badkar. Det har romerska anor!

För 20 år sedan var det nästan tabu att tillstå att ett varmt bad kan vara bra för hälsan. Man skulle duscha. Idag har det blivit mer accepterat, liksom att ett måttligt bruk av alkohol kan vara bra för det allmänna välbefinnandet. Det är givetvis samma sak med bad. I ett land som Sverige, med gott om vatten, måste man inte till varje pris spara någon eller några tusenlappar på lägre vattenförbrukning per år. Man borde kunna unna sig lite bad för hälsa, nöje och komfort och inte se så enögt på tingen och tillvaron.


Redan de gamla romarna

Redan den romerska överheten, med kejsaren i spetsen, njöt av att bada. Inte bara i Caracallas termer i Rom, utan också i s k geotermalbad bl a Aquincum inte långt från den ungerska Balatonsjön, väster om Donau. Överallt i det romerska imperiet utnyttjade romarna bubblande geotermiskt vatten för att kurera sig. I början av 80-talet besökte undertecknad en nyrenoverad badanläggning med hett geotermiskt bubbel-bad ute i det fria i Bad Homburg strax norr om Frankfurth. Av kylan kändes ingenting men kombina-tionen solsken och varmt bubblande vatten var enormt välgörande både för kropp och själ. 

Bubblande geotermalvatten

Romarna utnyttjade således redan under antiken bl a det bubblande geotermiska vattnet från den tidigare vulkaniska bergskedjan Taunus vid vars fot Bad Homburg ligger för rekreation. Trots att det bara var 14 grader ute i luften - detta var i början av april vill jag minnas - frös man inte eftersom vattnet höll behaglig badkarstemperatur av 32-33 grader C. Jag hade ont i ryggen och låg ca en timme i det bubblande badet. Efter några dagar hade ryggvärken helt försvunnit. Bubbelbadet hjälpte läkningsprocessen på traven. Det jag helt övertygad om.

Vad kostar bubblet?

För ett bubbelbadkar får man idag betala alltifrån ca 12.000 - 120.000 eller mera. Här finns i de lägre prislägena enklare s k systemkar med plats för en, till rejäla bubbelpooler med plats för upp till åtta personer och med automatisk nivåkontroll, el-värme och inbyggt filter som standard. Påpekas bör att badkaren kan köpas även utan system för ett betydligt lägre pris. Men att göra så är väl ungefär som att köpa champagne utan bubblor, d v s vanlig chardonnay är kanske lika gott, men inte lika festligt. Det finns således bubbelbadkar även i rimliga prislägen. Gemensamt för många av bubbelbaden, oavsett prisklass, är att man i stor utsträckning satsat på betydligt högre materialkvaliteter än för normala badkar. Även i ett enklare systembad á 12.000:- får man dessutom ett halvt dussin riktbara jetmunstycken, luftreglage samt pneumatisk styrning.

Bättre material = högre pris

Ett material, som bl a förekommer är s k porslinsemalj, där det keramiska materialet består av tre skikt, som har härdats i tre bränningar och som förenklar rengöring. Det finns även "äkta" massagebad till rimliga prislägen mellan 10.000-20.000 utformade som hörnbad. De har en både funktionell och vacker design i s k sanitetsakryl med ett slagtåligt ytskikt med en hög, blank finish. I prislägen över 20.000 tillkommer det lite mer avancerade material bl a med tre skikt (PFI) med akrylgel innerst, glasfiberarmerad polyester utanpå och ytterst ett särskilt ljud och värmeisolerande skikt i polyuretan-skum. Ofta kan man utan extra kostnad välja mellan ett stort färgnyanser i olika pastellfärger i allt från rosa till bermudablått (ljusblå färg). Dessutom finns i dessa prislägen förutom ställbara vattensprutan-de munstycken i bubbelbadets sidor även mindre luftsprutande via små hål i badkarets botten.

Vibrationsfri marmor

För runt 40.000 börjar vi komma upp i storlekar där två eller flera kan bada tillsammans. Ju dyrare modeller desto fler tillbehör tillkommer och bubbelbad i prislägen över 20.000 är ofta utförda i s k gjutmarmor, som enligt reklamen är helt fritt från störande vibrationer. Nu börjar vi komma upp i Hollywoodklass. Kommer ni ihåg filmen Pretty Woman med Julia Roberts och Richard Gere? Ni vet sådana bubbelbad för två, som man intar en "candlelight dinner" i, med guldbeslag o d som tillbe-hör. Man skall upp i prislägen över 25.000, om man aspirerar på bubbelbad med guldkant á la Hollywood. Guld är f ö nyttigare än krom, så även rent tekniskt är det inte helt fel, även om det kostar en del. Mycket av utrustningen tillkommer som extra. Det kan vara kul med undervattensbelysning eller vattenfall, om man har 3-4 extra tusenlappar för varje finess, även om roterande ryggmunstycken kanske har en bättre hälsoeffekt och fås till betydligt lägre kostnad. Man bör inte heller glömma bort att om man vill bada minst två stycken på en gång, måste man i stället för 120-180 liter vatten fylla sitt bad med 280-330 liter, d v s dubbla vattenmängden.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 juni 2002

0 Kommentarer

0

Njut av ett skönt bad!

Duschar i all ära, men ingen dusch i världen kan ge samma njutning som ett skönt bad. Det finns badkar av alla typer och storlekar. Vilket passar dig...

1

Nytt massagebad eller bubbelbad, kärt barn har många namn

Går du i köptankar och vill skaffa dig ett nytt badkar eller massagebad? Om du bestämmer dig för ett massagebadkar är det viktigt att ställa många...

0

10 frågor och svar om bubbelbad

Hur mycket ska det bubbla för att vara riktigt skönt? Och vad kostar det egentligen med ett riktigt bubbelbad i det egna badrummet? Antal bubblor är...

4

Jag byggde ett naturbad - Min idé

Det sjuder av kreativitet och skaparkraft runt om i landet. Nu delar vi idéer med varandra. Först ut är Malin som skapat ett vackert badkar – av trädgår...

0

Nöden har ingen lag!

Här kommer lite badinspiration med allt från Prästens badkar till en helt ny tidning. För badrummet har i alla avseenden blivit villans hetaste rum.

0

Relaxa i badrummet

Köket må vara det centrala rummet i ett hus, men badrummet blir allt viktigare. Här är nio trendiga badkar och duschar som förvandlar ditt badrum från...

0

Ses vi i badkaret?

Varje gång när jag tappade upp ett bad för några år sedan anade alltid hustrun ugglor i mossen. ”Vad tänker du hitta på nu”, undrade hon oroligt.

0

Proppen blir som ny - Hushållstipset

Så fixar du proppen till handfatet eller badkaret

Annons från Hafa

Badkar i gjutmarmor

Hafa Hampton badkar är tillverkat i gjutmarmor vilket både ökar komforten och håller värmen längre.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons