Annons

Unna dig ett bad

Badkar

Bad med bubblor är något mer än att bara löga sig på ordinärt vis i ett badkar. Det har romerska anor!

Annons


Det är egentligen att häda, att påstå att bad kan ha sina goda sidor framför den vardagliga duschningen. Det är lite som att erkänna att det kan vara gott med lite ost, vin och vitt bröd ibland. Men bad med bubblor är något mer än att bara löga sig på ordinärt vis i ett badkar. Det har romerska anor!

För 20 år sedan var det nästan tabu att tillstå att ett varmt bad kan vara bra för hälsan. Man skulle duscha. Idag har det blivit mer accepterat, liksom att ett måttligt bruk av alkohol kan vara bra för det allmänna välbefinnandet. Det är givetvis samma sak med bad. I ett land som Sverige, med gott om vatten, måste man inte till varje pris spara någon eller några tusenlappar på lägre vattenförbrukning per år. Man borde kunna unna sig lite bad för hälsa, nöje och komfort och inte se så enögt på tingen och tillvaron.


Redan de gamla romarna

Redan den romerska överheten, med kejsaren i spetsen, njöt av att bada. Inte bara i Caracallas termer i Rom, utan också i s k geotermalbad bl a Aquincum inte långt från den ungerska Balatonsjön, väster om Donau. Överallt i det romerska imperiet utnyttjade romarna bubblande geotermiskt vatten för att kurera sig. I början av 80-talet besökte undertecknad en nyrenoverad badanläggning med hett geotermiskt bubbel-bad ute i det fria i Bad Homburg strax norr om Frankfurth. Av kylan kändes ingenting men kombina-tionen solsken och varmt bubblande vatten var enormt välgörande både för kropp och själ. 

Bubblande geotermalvatten

Romarna utnyttjade således redan under antiken bl a det bubblande geotermiska vattnet från den tidigare vulkaniska bergskedjan Taunus vid vars fot Bad Homburg ligger för rekreation. Trots att det bara var 14 grader ute i luften - detta var i början av april vill jag minnas - frös man inte eftersom vattnet höll behaglig badkarstemperatur av 32-33 grader C. Jag hade ont i ryggen och låg ca en timme i det bubblande badet. Efter några dagar hade ryggvärken helt försvunnit. Bubbelbadet hjälpte läkningsprocessen på traven. Det jag helt övertygad om.

Vad kostar bubblet?

För ett bubbelbadkar får man idag betala alltifrån ca 12.000 - 120.000 eller mera. Här finns i de lägre prislägena enklare s k systemkar med plats för en, till rejäla bubbelpooler med plats för upp till åtta personer och med automatisk nivåkontroll, el-värme och inbyggt filter som standard. Påpekas bör att badkaren kan köpas även utan system för ett betydligt lägre pris. Men att göra så är väl ungefär som att köpa champagne utan bubblor, d v s vanlig chardonnay är kanske lika gott, men inte lika festligt. Det finns således bubbelbadkar även i rimliga prislägen. Gemensamt för många av bubbelbaden, oavsett prisklass, är att man i stor utsträckning satsat på betydligt högre materialkvaliteter än för normala badkar. Även i ett enklare systembad á 12.000:- får man dessutom ett halvt dussin riktbara jetmunstycken, luftreglage samt pneumatisk styrning.

Bättre material = högre pris

Ett material, som bl a förekommer är s k porslinsemalj, där det keramiska materialet består av tre skikt, som har härdats i tre bränningar och som förenklar rengöring. Det finns även "äkta" massagebad till rimliga prislägen mellan 10.000-20.000 utformade som hörnbad. De har en både funktionell och vacker design i s k sanitetsakryl med ett slagtåligt ytskikt med en hög, blank finish. I prislägen över 20.000 tillkommer det lite mer avancerade material bl a med tre skikt (PFI) med akrylgel innerst, glasfiberarmerad polyester utanpå och ytterst ett särskilt ljud och värmeisolerande skikt i polyuretan-skum. Ofta kan man utan extra kostnad välja mellan ett stort färgnyanser i olika pastellfärger i allt från rosa till bermudablått (ljusblå färg). Dessutom finns i dessa prislägen förutom ställbara vattensprutan-de munstycken i bubbelbadets sidor även mindre luftsprutande via små hål i badkarets botten.

Vibrationsfri marmor

För runt 40.000 börjar vi komma upp i storlekar där två eller flera kan bada tillsammans. Ju dyrare modeller desto fler tillbehör tillkommer och bubbelbad i prislägen över 20.000 är ofta utförda i s k gjutmarmor, som enligt reklamen är helt fritt från störande vibrationer. Nu börjar vi komma upp i Hollywoodklass. Kommer ni ihåg filmen Pretty Woman med Julia Roberts och Richard Gere? Ni vet sådana bubbelbad för två, som man intar en "candlelight dinner" i, med guldbeslag o d som tillbe-hör. Man skall upp i prislägen över 25.000, om man aspirerar på bubbelbad med guldkant á la Hollywood. Guld är f ö nyttigare än krom, så även rent tekniskt är det inte helt fel, även om det kostar en del. Mycket av utrustningen tillkommer som extra. Det kan vara kul med undervattensbelysning eller vattenfall, om man har 3-4 extra tusenlappar för varje finess, även om roterande ryggmunstycken kanske har en bättre hälsoeffekt och fås till betydligt lägre kostnad. Man bör inte heller glömma bort att om man vill bada minst två stycken på en gång, måste man i stället för 120-180 liter vatten fylla sitt bad med 280-330 liter, d v s dubbla vattenmängden.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 juni 2002

0 Kommentarer

1

Nytt massagebad eller bubbelbad, kärt barn har många namn

Går du i köptankar och vill skaffa dig ett nytt badkar eller massagebad? Om du bestämmer dig för ett massagebadkar är det viktigt att ställa många...

0

10 frågor och svar om bubbelbad

Hur mycket ska det bubbla för att vara riktigt skönt? Och vad kostar det egentligen med ett riktigt bubbelbad i det egna badrummet? Antal bubblor är...

4

Jag byggde ett naturbad - Min idé

Det sjuder av kreativitet och skaparkraft runt om i landet. Nu delar vi idéer med varandra. Först ut är Malin som skapat ett vackert badkar – av trädgår...

0

Underbara badkar

Badkarets väg från hemlighuset in i strålkastarljuset är en ren framgångssaga. Häng med på en rundtur bland modeller och badlösningar. För stora och...

0

Nöden har ingen lag!

Här kommer lite badinspiration med allt från Prästens badkar till en helt ny tidning. För badrummet har i alla avseenden blivit villans hetaste rum.

0

Relaxa i badrummet

Köket må vara det centrala rummet i ett hus, men badrummet blir allt viktigare. Här är nio trendiga badkar och duschar som förvandlar ditt badrum från...

0

Ses vi i badkaret?

Varje gång när jag tappade upp ett bad för några år sedan anade alltid hustrun ugglor i mossen. ”Vad tänker du hitta på nu”, undrade hon oroligt.

0

Proppen blir som ny - Hushållstipset

Så fixar du proppen till handfatet eller badkaret

Annons från Hafa

Badkar i gjutmarmor

Hafa Hampton badkar är tillverkat i gjutmarmor vilket både ökar komforten och håller värmen längre.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons